logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 – komunikat „Pamięć jest pełna” przy robieniu zdjęć, brak plików w galerii

wengorz 03 Wrz 2006 17:43 3094 30
  • #1 2983384
    wengorz
    Poziom 11  
    Witam mam problem z nokią 6230 a mianowicie z aparatem kiedy próbuje zrobić zdjęcie pojawia mi się komunikat ,, Pamięć jest pełna usuń pozycje z Galerii" a w galerii nie mam nic. Nie mam też karty pamięci. Czy ktoś wie może jak to naprawić?
    Proszę o pomoc.
  • #2 2983895
    mafii
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Jeżeli nie pomoże sformatowanie to zmiana oprogramowania. jeżlei dalej to samo to prawdopodobnie układ o nazwie KEE00E00CM (wymiana lub przelutowanie)
  • #4 2983945
    wengorz
    Poziom 11  
    A brak karty MMC nie ma nic z tym wspólnego? A jak sformatować telefon? Nie mam jeszcze kabla do komputera.
  • Pomocny post
    #5 2983959
    chillouty
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    wengorz napisał:
    A brak karty MMC nie ma nic z tym wspólnego? A jak sformatować telefon? Nie mam jeszcze kabla do komputera.

Karta MMC nie jest potrzebna uruchomienia kamery, zwykłym kablem raczej nie zrobisz resetu.
  • Pomocny post
    #6 2983972
    mafii
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Ewentualnie sprawdz możliwe że z kartą będzie działać, ale pewny nie jestem.
  • #7 2984019
    wengorz
    Poziom 11  
    To pozostaje mi wymiana oprogramowania?
  • #8 2984376
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Kolego przynieś to Ci go zrobię od ręki na miejscu :), domyślam się że nie masz czym zmienić oprogramowania.
  • #9 2984789
    GR8JARO
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    coś mi się wydaje że nie masz wyjścia tylko odwiedzić najbliższy serwis GSm ...Zawsze możesz z menu telefonu przywrócić ustawienia fabryczne... jak to nie pomoże - niezbędna będzie wizytz w serwisie...

Pozdrówka gr8jaro
  • #10 2985581
    wengorz
    Poziom 11  
    Przywracanie ustawien nie pomogło.
  • #11 2985620
    GR8JARO
    Poziom 14  
    No to wizyta w serwisie nie zaszkodzi, wymiana softu nie powinna przekroczyć 30 pln. Najlepiej powiedz od razu serwisantowi w czym problem, z tym że jeżeli zmiana oprogramowania nie usunie problemu nie powinien Cię skasować za usługę która nic nie pomogła (przynajmniej ja mam taką zasadę, pieniążki biorę dopiero jak problem zostaje usunięty).
    Aha inależy się liczyć z utratą wszystkich danych w telefonie (kontakty galeria itp).

Pozdro i powodzenia. gr8jaro
  • #12 2985657
    wengorz
    Poziom 11  
    A może jak byś mi opisał co i jak to by mi się udało? Chyba że do tego potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt?
  • #13 2985721
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    potrzebny sprzet jest o tego za minimum 400zł

Dodano po 45 [sekundy]:

no i oczywiscie wiedza serwisanta która jest bezcenna
  • #14 2985827
    wengorz
    Poziom 11  
    Wszystko ma swoją cenę i wszystkiego się można nauczyć.
  • #15 2988092
    GR8JARO
    Poziom 14  
    Niby racja wszytskiego można sie nauczyć, ale bez odpowiedniego sprzętu i tak nic nie zdziałasz. Fajnie że masz zaciecie i żyłke majsterkowicza ale do zmiany softu w nokii 6230 niestety niezbędny jest profesjonalny sprzęt. Polecam wizytę w serwisie i odżałowanie tych 30 plnów.

Pozdrówka i powodzenia. gr8jaro
  • #16 2989366
    wengorz
    Poziom 11  
    A co ty na to jakbym przelutował ten układ o którym piszą wyżej : Chillouty i Mafii?
  • #17 2991653
    GR8JARO
    Poziom 14  
    Chillouty i Mafii DObrze radzą i myślę że się ze mną zgodzą, że przelutowanie tego układu to nie na chałupniczą robotę. Tzn Bez urazy nie wiem na ile radzisz sobie z hotair'em i lutowaniem układów na płytkach PCB, ale to raczej nie dla początkujących a telefon fajny - szkoda byłoby go uwalić nieudanym lutowaniem. I nie chodzi tu o jakąś soidarność serwisantów, ale jak mi się zepsuje np. komp (na czym się komletnie nie znam), to też wolę zawołać informatyka niż napsuć coś, co pogorszy sprawę. Z resztą może się okazać że zwykłe sflashowanie telefonu profesjonalnym boxem pomoże, więc nie ma co się od razu zabierać za wymianę całej kości flash. Poza tym za układ z przesyłką zapłacisz tez ponad 3 dyszki a ile się namęczysz jak będziesz próbował sam wymienić... a zmiana oprogramowania nie zaszkodzi.

Pozdro. gr8jaro
  • #18 2991830
    wengorz
    Poziom 11  
    Widze że pomiędzy wami jest solidarność a poza tym u mnie w regionie jak coś zaniesiesz do serwisu to wymieniają części biorą sobie lepsze a dawają gorsze.
  • #19 2992780
    GR8JARO
    Poziom 14  
    Widzę ze żle mnei zrozumiałeś wengorz, ja Ci tylko doradzam i podpowiadam możliwe rozwiązania, a zrobisz jak będziesz uważał. A no i przykro mi że w Twoich okolicach nie ma rzetelnych serwisów, ja tylko mówię jak to u mnie działa. Także jakiej opcji byś nie wybrał powodzenia życzę i jak mówią, jak nie sprawdzisz to się nie przekonasz.

Pozdrówka. gr8jaro
  • #20 2993582
    wengorz
    Poziom 11  
    Ja tez wolałbym zanieść telefon do serwisu i się niczym nie przejmować ale jak mam stracić kilka części to dziękuje i wolę sprubować sam może akurat się uda tylko potrzebuję fachowej pomocy.
  • Pomocny post
    #21 2995165
    GR8JARO
    Poziom 14  
    wengorz napisał:
    Ja tez wolałbym zanieść telefon do serwisu i się niczym nie przejmować ale jak mam stracić kilka części to dziękuje i wolę sprubować sam może akurat się uda tylko potrzebuję fachowej pomocy.

Sorry że nie mogę wspomóc Cię bardziej fachową pomocą, ale jak możesz wyczytać z mojeggo opisu, sam jestem początkującym serwisantem i z lutowaniem nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, wiem tylko że przelutowanie tego układu to nie zabawa dla początkujących a jak wspomniałem tel fajny i szkoda go uwalić.
    Z drugiej strony martwi mnie taki fakt, że w serwisach dziwnym zbiegiem okoliczności podmieniane są części czy też powstają usterki, których przed wizytą telefon nie wykazywał (chyba w każdym mieście się takowe zdarzają). Dlatego też sam wyznaję zasadę, że o ile mogę poćwiczyć na "swoich trupach" to spoko, sle TELEFON KLIENTA-RZECZ ŚWIETA !!! Zdarza sie też calkiem przypadkiem ubić tel klienta, ale cóż ryzyko wkalkulowane w robotę-trzeba ponieść konsekcję i jakoś klientowi stratę zrekompensować...

Jak zawsze pozrówka. gr8jaro
  • #22 2995353
    wengorz
    Poziom 11  
    No właśnie fajny fonik i szkoda by było, a jakim programem wgrać softa? Może to by było bezpieczniejsze bo już sam nie wiem,
  • Pomocny post
    #23 3011846
    GR8JARO
    Poziom 14  
    Temat oprogramowania (w tym wypadku flashy pod turnado/ufs/griffin )do nokii był wiele razy powielany na tym forum ale jakbyś sie jeszcze nie dokopał to sprubój tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic451750.html
    albo tu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic477316.html
    albo jeszcze tu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic509509.html
    sporo różnego oprogramowania również do nokii powinieneś znależć tutaj : http://www.sos-gsm.com/wali/index1.php...

Jak zawsze pozdrówka i pozdrowienia. gr8jaro
  • #24 3013506
    wengorz
    Poziom 11  
    Ok. dzięki za pomoc a nawet wielkie dzięki
    Jeszcze jak byś wiedział gdzie mogę znaleźć instrukcje jak krok po kroku wgrać soft lub zmienić flasza a wiem że takowe są.
  • #25 3013562
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    @wengorz pisać posty to umiesz ale wysiliś się i poszukać na forum już nie. NIE WGRASZ SAM SOFTA BEZ BOXA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ty wiesz może o instrukcjach jak obsługiwać takiego boxa i nic poza tym. jak kogoś stać na 6230 a nie stać na wymianę softa to też trochę niezrozumiałe
  • #26 3013644
    wengorz
    Poziom 11  
    Nokię kupiłem jako uszkodzoną za małą kasę. I chcę ją naprawić i chyba jednak będę musiał iść do tego serwisu. A jeszcze jedno ile średnio czasu zajmuje wgranie do tej nokii softu?
    Pozdro!!!
  • #27 3013675
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    5 minut z podłączeniem i resetami....

POZDRAWIAM.
  • #28 3013723
    wengorz
    Poziom 11  
    OK dzięki!!!
  • #29 3014606
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    jednak to wygląda na uszkodzoną pamięć użytkownika i flash'owanie raczej nie pomoże (miałem takie przypadki)

pozdro
  • #30 3014719
    GR8JARO
    Poziom 14  
    Wengorz, jak revolt słusznie zauważył, tak jak nie da się boxem odblokować BB5 - tak nie da się sflashować 6230 BEZ BOXA także nawet kupa instrukcji, manuali, kabli i flashy, nic nie zdzialają bez boxa.Dobrze, że skłaniasz się do wizyty w serwisie. Daj znać jak poszło i czy cię nie skroili...

Pozdro i trzymam kciuki. gr8jaro

Podsumowanie tematu

✨ Problem z komunikatem „Pamięć jest pełna” przy robieniu zdjęć w telefonie Nokia 6230, mimo braku plików w galerii i braku karty pamięci, wskazuje na uszkodzenie pamięci użytkownika lub błędy w oprogramowaniu. Próby przywrócenia ustawień fabrycznych nie przyniosły efektu. Rozwiązaniem może być sformatowanie lub wymiana oprogramowania (flashowanie) telefonu, jednak wymaga to specjalistycznego sprzętu (box serwisowy) oraz wiedzy serwisanta. Próba samodzielnej wymiany układu pamięci KEE00E00CM (przelutowanie) jest ryzykowna i niezalecana dla początkujących ze względu na trudność i możliwość uszkodzenia telefonu. Wizyta w profesjonalnym serwisie GSM jest rekomendowana, koszt wymiany oprogramowania to około 30 zł, a proces trwa kilka minut. Flashowanie bez odpowiedniego sprzętu jest niemożliwe. Po wymianie softu problem może pozostać, jeśli uszkodzona jest pamięć fizyczna. W serwisie wykonano wgranie nowego oprogramowania, jednak problem może mieć głębszą przyczynę sprzętową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA