logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GeForce 3TI po przegrzaniu – brak wykrywania przez płytę, czy da się uruchomić?

Gregor08 03 Wrz 2006 17:51 1548 5
REKLAMA
  • #1 2983410
    Gregor08
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem taki jak w temacie, ale od początku. Pewnego razu grając grę komputer się zawiesił, po restarcie niestety płyta główna już nie wykrywała mojej karty :/ po zdjęciu obudowy zauważyłem że wiatraczek chyba z nadmiaru kurzu nie mógł ruszyć, jest on zasilany bezpośrednio z zasilacza. Wychodzi na to, że karta bez wiatraczka się po prostu przegrzała.
    Teraz właśnie mam pytanie, czy da się jakoś tą kartę uruchomić?? Normalnie powinno być tak, że karta jak się przegrzeje, to się wyłącza czy coś i po ochłodzeniu już powinna chodzić normalnie, ale moja niestety nie chce. Czy jest jakaś możliwość, aby sprawdzić, czy jakieś zabezpieczenie się nie zawiesiło (czy w ogóle jest coś takiego)? Albo ją jakoś naprawić. Na karcie nie widać żadnych oznak przepalenia ani żadnych uszkodzeń. Jeden kondensator jest troszkę wybrzuszony do góry, ale on już dawno taki był, a kondensatory, chyba jeżeli są spalone, to „puchną” na boki. Będę wdzięczny za pomoc jeżeli się ktoś zna na podobnych problemach.
    Widziałem że wątek z tą kartą był już poruszany, ale tam poprostu karta się grzała, ale cały czas działała więc założyłem nowy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2983424
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Jeśli kondensator elektrolityczny jest wybrzuszony, to musisz go koniecznie wymienić. Najlepiej wymień wszystkie elektrolity w tej karcie. Jeśli masz możliwość, to sprawdź, czy napewno jest to wina karty a nie np. płyty głównej. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2983432
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Kondensatory elektrolitycznie się nie palą ale potrafią wybuchnąć.Pęcznieją od dużej składowej zmiennej w napięciu zasilającym,czyli poprostu od złe filtracji napięcia,kiepskiego zasilacza.Kondensator spuchniety możesz wymienić,koszt niewielki,profilaktycznie resztę kondensatorów tych "większych".Może pomoże,gwarancji nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 2996227
    Gregor08
    Poziom 11  
    Kartę sprawdzałem u kumpla i płyta główna nie wydaje żadnych dźwięków (jak to się dzieje, jeżeli nie wykryje karty), więc chyba są jakieś szanse że może jeszcze ożyje :D Na razie wymienię ten jeden kondensator (który jest wybrzuszony) mimo że on od początku taki był i zdam relację czy pomogło :)
  • REKLAMA
  • #5 3025786
    Gregor08
    Poziom 11  
    Po wymianie tego wybrzuszonego kondensatora na większy (z 16 -> 25V) nic nie pomogło :/ Karta nadal nie reaguje. Co dziwne komputer nie informuje sygnałami dźwiękowymi jak to się dzieje gdy nie wykryje żadnej karty graficzne. Czy ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze można zrobić żeby spróbować ją naprawić? Czy wymiana wszystkich kondensatorów może coś pomóc, czy to jednak strata czasu? Chyba że ma ktoś jakiś inny pomysł.
  • #6 3025888
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Wygląda to na przegrzany chipset karty i sam raczej kolega nic nie zrobi. A nawet gdyby to czy jest sens ?? bawić się koszta wymiany układu, o ile jeszcze ktoś ma takie układy.
REKLAMA