logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inżektor schematy. Potrzebny jak najprostszy, niezawodny i prosty do wykonania.

szostka 03 Wrz 2006 18:54 21852 6
REKLAMA
  • #1 2983605
    szostka
    Poziom 2  
    Potrzebuję dorobić inżektor, który pracowałby w myjce ciśnieniowej, a miałby zasysać detergent. Czy są różne typy/konstrukcje -potrzebuję najprostszego, skutecznego, niezawodnego i prostego do wykonania. Zdaję sobie sprawę z powszechności zastosowań, ale potrzebuję schemat dla tokarza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2995588
    szostka
    Poziom 2  
    Oryginalny inżektor Karchera - 605 zł :) Przynajmniej z tego co znalazłem: http://www.karcher-mjm.pl/index.php?view=describe&id=2&item=261
    Wiec ja wolę pokombinować i nawet 100 wydać na dotoczenie elementu :-D

Najdziwniejsze jest to, że w mojej myjce był inżektor (dołączam rysowany schemat) i nie zasysał. Na doprowadzeniu detergentu jest zaworek zwrotny (kulka + sprężynka).
    Na rysunku zieloną linią narysowałem własną przeróbką - przedłużyłem komorę wejściową. Niestety to też nie pomogło.

Może ktoś będzie miał pomysł, uwagi.
    Jak na razie pomysł, który kołacze mi się po głowie to przedłużenie tulei, która wprowadza wodę pod ciśnieniem...
  • REKLAMA
  • #4 2995665
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    To raczej Ci nic nie da, dojście detergentu powinno być w zwężce. Mam coś takiego jak pianownicę karchera ale jest ona z tworzywa. Jak Ci bardzo zależy to poszukam w domu. Odświeżę wiadomości z mechaniki płynów :)

http://www.allegro.pl/item125484280_karcher_pianownica_typ_k_fabrycznie_nowa.html#photo
    http://www.allegro.pl/item125484993_karcher_pianownica_profesjonalna_myjka_tanio.html#photo

Może to Ci coś da.
  • #5 2997109
    szostka
    Poziom 2  
    Trochę podczas przeróbki wzorowałem się na konstrukcji piaskarki, którą posiadam.
    Myślę, że tam to działa na praktycznie tej samej zasadzie a ścierniwo zasysane jest w komorze przed zwężeniem.

Byłbym bardzo wdzięczny jakbyś zechciał podjąć ten trud i poszukał.
    A nie specjalnie chcę coś dokupować. Tak to mam wszystko ładnie w jednej obudowie, duży zbiornik na detergent itp. itd.

Od razu może kilka pytań, które mi się nawinęły.
    Czy skośne umieszczenie kanału dolotowego z detergentem ułatwiłoby zasysanie? Jeśli tak to jaki kąt byłby najlepszy.
    Czy ma znaczenie umiejscowienie tegoż kanału na długości zwężenia? Wydaje mi się, że powinno być jak najbliżej części, w której następuje rozprężanie (ale może się mylę i bliżej sprężania)?
    Czy ma znaczenie jak szybko komora wylotowa się rozszerza? Jaki kąt byłby najlepszy?

Dodaje rysunek obrazujący moje pytania.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3007001
    maga11
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Z http://www.netafim.pl/injector.htm wynika że aby inżektor mógł działać ciśnienie za inżektorem musi być mniejsze niż przed nim, dodatkowy musi pokonać opór zaworu zwrotnego na zasilaniu detergentem. Może opory przewodów i dysz za inżektorem sa zbyt duże?
  • #7 3007630
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Wg mnie to powinno być tak. Zrobiłem na podobnej zasadzie pistolet do piaskowania i ssie piasek aż miło.
    Załączniki:
    • Inżektor schematy. Potrzebny jak najprostszy, niezawodny i prosty do wykonania. Ssanie.GIF (2.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji prostego i niezawodnego inżektora do myjki ciśnieniowej, który zasysa detergent. Autor poszukuje schematu do wykonania u tokarza, gdyż oryginalny inżektor Karchera jest drogi (około 605 zł). W myjce autor zauważył obecność inżektora z zaworem zwrotnym na doprowadzeniu detergentu, który jednak nie zasysał skutecznie. Próby modyfikacji, takie jak przedłużenie komory wejściowej, nie przyniosły efektu. Wskazano, że zasysanie detergentu powinno odbywać się w zwężce, a ciśnienie za inżektorem musi być mniejsze niż przed nim, aby pokonać opór zaworu zwrotnego i przewodów. Poruszono kwestie konstrukcyjne, takie jak kąt i umiejscowienie kanału dolotowego detergentu względem zwężki oraz kształt komory wylotowej, które mogą wpływać na skuteczność zasysania. Przykłady konstrukcji piaskarki i pianownicy Karchera zostały podane jako wzory działania inżektora. Wskazano, że szybkie rozszerzanie komory wylotowej i odpowiednie umieszczenie kanału dolotowego mogą poprawić efektywność zasysania. Jeden z uczestników potwierdził skuteczność podobnej konstrukcji w pistolecie do piaskowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA