logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo VHR5100 - nagrywa czerwono-zielone paski na obrazie

kiler997 03 Wrz 2006 19:22 2103 9
REKLAMA
  • #1 2983702
    kiler997
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam

Mój problem z tym magnetowidem polega na tym, że podczas odtwarzania na obraz nakładają się czerwono zielone falujące paski - obraz pod nimi jest bez zniekształceń - zmieniałem już kable łączące ten magnetowid z telewizorem bo myślałem, że to one coś psują, ale wziąłem kaste puściłem ją na innym magnetowidzie - sprawy w 100% bo niedawno kupiłem - kaseta po prostu została tak nagrana - paski pojawiły się także na tym innym magnetowidzie

Gdy kaste nagrałem na innym magnetowidzie i puściłem na Sanyo paski również się pojawiają

Czy ktoś wie co może być przyczyną tych pasków i jak temu zaradzić ?

Nie mam pojęcia co wymienić - ktoś mi mówił, że to kondensatory w zasilaczu mogą powodować

Z góry dziękuję za wskazówki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2983968
    WojtekU
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Z nietypowych usterek dających taki objaw przypominam sobie elektrolit na płytce capstana.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2984938
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    Jeżeli to są bardzo gęste paski i dokładnie poziome, to wygląda jak włączony zły system, np. SECAM dla kasety w PALu. Ale na śmierć nie pamiętam, jak (i czyw ogóle) się to przełącza.
    Zrób zdjęcie tych pasków.
  • REKLAMA
  • #5 2985697
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 770
    Czy na tym zdjęciu, jest na pewno silnik od 5100?
  • #6 2986548
    kiler997
    Poziom 13  
    Te paski nie są poziome tylko pionowe i falują
    Postaram się jakoś uchwycić je na zdjęciu żeby to pokazać
    Ten magnetowid nie ma przełącznika PAL SECAM
    ma natomiast przełącznik OIRT i CCIR zakres regulacji modulatora od 30 do 39 kanału - ale to ma małe znaczenie bo jest podpięty kablem chinch do telewizora

Co do pytania czy to napewno silnik z 5100

Tak jest to 100% magnetowid Sanyo 5100EE dokładnie

https://obrazki.elektroda.pl/35_1157388213.jpg
    Sanyo VHR5100 - nagrywa czerwono-zielone paski na obrazie
  • #7 2986721
    marck1
    Serwisant RTV
    To jest zdjęcie silnika "Drum motor" a kol. WojtekU dobrze radzi na początek wymienić kond. elektr. na "Capstain motor"
    Załączniki:
    • Sanyo VHR5100 - nagrywa czerwono-zielone paski na obrazie 5100-1.jpg (97.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2986791
    kiler997
    Poziom 13  
    Jeśli to ten srebrny kondensatorek - to prosiłbym o podanie jego wartości nie jestem aż tak biegły w tym - ze zdjęciem fakt mój błąd :(

Wiem, że ten kondensator jest na 25V ale nie wiem jaka jest jego pojemność
  • Pomocny post
    #9 2986830
    marck1
    Serwisant RTV
    Tak, to jest ten kondensator, w oryginale 10uF/25V SMD, ale możesz zastosować "normalny" o tych samych parametrach.
  • #10 2986954
    kiler997
    Poziom 13  
    :) i po kłopocie - wymieniłem ten kondensatorek - problem znikł tylko miałem na 63V ale to żadnej różnicy nie robi

Dziękuję za okazaną pomoc i wyrozumiałość i jeszcze raz przepraszam za wpadkę z tym silnikiem

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z magnetowidem Sanyo VHR5100 polegał na pojawianiu się czerwono-zielonych, pionowych i falujących pasków na obrazie podczas odtwarzania. Obraz pod paskami był bez zniekształceń, a problem występował niezależnie od używanego kabla czy innego magnetowidu, co wskazywało na uszkodzenie nagrania lub sprzętu. W dyskusji wykluczono błędne ustawienia systemu wideo (PAL/SECAM), ponieważ magnetowid nie posiadał przełącznika PAL/SECAM, a jedynie OIRT/CCIR, który nie wpływał na problem. Sugerowano, że przyczyną mogą być uszkodzone kondensatory elektrolityczne na płytce silnika capstana. Po wymianie kondensatora elektrolitycznego 10uF/25V SMD (można zastąpić standardowym o tych parametrach) na płytce capstana problem z paskami zniknął. Wymiana kondensatora rozwiązała usterkę, co potwierdziło, że uszkodzony kondensator na silniku capstana był przyczyną zakłóceń obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA