logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun M750 - brak obrazu, dźwięk działa, ekran czarny, powielacz wymieniony

ywel84 03 Wrz 2006 20:44 1436 7
REKLAMA
  • #1 2983942
    ywel84
    Poziom 11  
    Ocena: 50
    Usterka jak w tytule, obraz zniknął nagle, zaczęło śmierzieć. Ekran jest cały czarny, słychać jedynie dźwięk z odtwarzanego kanału. W listopadzie TV miał wymieniany powielacz. Po otwarciu nie widać żadnych śladów spalenia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2984078
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Odepnij przewód łączący trafo linii z powielaczem,sprawdż bezpiecznik na zasilaniu +B (142V) ,włączTV i zobacz czy jest iskra dotykając srubokrętem do końcówki przewodu odlutowanego od powielacza .
    Jeżeli jest to wymień powielacz , jeżeli nie ma to odpowiedz.
  • #4 2984084
    Krawczak
    Poziom 31  
    Sprawdż bezpiecznik zasilający BU ,pada jak powielacz jest uszkodzony
  • REKLAMA
  • #5 2984121
    ywel84
    Poziom 11  
    Bezpieczniki są dobre. Kineskop działa, po prostu nie dostaje obrazu, jest ciemniejszy, niż gdy tv jest wyłączony. Resztę sprawdzę jutro.
  • #6 2984146
    xavery
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    na twoim miejscu sprawdzilbym pion,czyli TDA1170.jezeli jest uszkodzony koniecznie sprawdz przetwornice ( czy nie daje chilowo za duzych napiec )to jest bardzo czesta przyczyna usterek w neptunach.powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 2985013
    sylwana-el
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Bezpieczniki są dobre. Kineskop działa, po prostu nie dostaje obrazu, jest ciemniejszy, niż gdy tv jest wyłączony. Resztę sprawdzę jutro.

Jeżeli kineskop działa to rozumiem że na ekranie jest widoczny biały raster - tak czy nie, a stwierdzenie "brak obrazu" dotyczy braku treści
    wizyjnej na ekranie ; proszę uściślić swoje obserwacje.
    Pozdrawiam.
  • #8 2985293
    ywel84
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Jednak kineskop się nie włącza :-(.
    Ten telewizor działał bezawaryjnie jakieś 15 lat, a teraz zepsuł się już 3 raz w tym roku (nie ja go naprawiałem). Usterka cały czas ta sama. Wymieniano powielacz, jakieś potencjometry, kilka kondensatorów. Po prostu chciałem się dowiedzieć co może być przyczyną i spróbować to naprawić. Jednak mój obecny stan wiedzy mi na to nie pozwala, a wolę nie grzebać przy wysokim napięciu.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Neptun M750 pojawił się problem z brakiem obrazu przy zachowanym dźwięku oraz czarnym ekranie. W listopadzie wymieniono powielacz, jednak po awarii nie widać śladów spalenia. Sugerowano sprawdzenie wysokiego napięcia (WN), bezpieczników zasilających BU208 oraz odłączenie przewodu trafo linii od powielacza w celu weryfikacji iskry na zasilaniu +B (142V). Zasugerowano również kontrolę układu pionowego TDA1170 oraz przetwornicy napięcia, która może powodować nadmierne napięcia i awarie w modelach Neptun. Autor potwierdził, że bezpieczniki są sprawne, kineskop działa, ale nie wyświetla obrazu, a ekran jest ciemniejszy niż przy wyłączonym telewizorze. Później wyjaśnił, że kineskop w rzeczywistości się nie włącza, co wskazuje na poważniejszą usterkę. Telewizor był wielokrotnie naprawiany w tym roku, wymieniano powielacz, potencjometry i kondensatory, jednak problem powraca. Ze względu na wysokie napięcia autor woli nie podejmować dalszych napraw samodzielnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA