Witam,
Polecam Ci wykonac oryginalny kabel to procesorow atmela . Poszukaj w googlach pliku "isp_C_v5.PDF" - jesli nie znajdziesz daj znac wysle na PW. Sciagnij oprogramowanie z ich stronki np. ze stronki o at89s8253 - ten program ATMEL_ISP_programmer obsluguje twoj procesor i wiele innych. Wykonaj uklad wg schematu z pliku a nastepnie podlacz wszystko jak nalezy (bufory 74vhc mozesz zastapic 74hc). Jesli nie dziala sprawdz podlaczenia i sukcesywnie skracaj kabel - mozesz zaczac od okolo 1.5 metra (mozesz dojsc nawet do 30 cm - mi np. tylko z taka dlugoscia dziala ....

na starym sprzeciem, na nowym smiga na 1 metrowym kawalku). Kup kabel najlepiej skretke 11 zylowa (nie wiem czy taka dostaniesz...).Ja mam na zwyklej komputerowej (8) plus dodatkowe 3 kabelki.
Bawilem sie roznymi programatorami i do tego softem, uwierz mi szkoda czasu.... jesli chcesz zeby CI to sprawnie chodzilo zrob tak jak napisalem.
Looknij na to (szczegolnie na wypowiedz eBonifacego):
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic313800.html
PS1. Mozesz wykonac calosc w oparciu o program AEC_ISP (w programie masz schemat - prosty,wiec warto sprobowac, mi to akurat poszlo)
PS2. Nie zapomnij o podpieciu pod wejscie EA/VPP - do +5V
Pozdrawiam