logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IIyama LM704UT - brak czerwonego koloru i popiskiwanie monitora

Krzysiekmad15 04 Wrz 2006 14:28 1398 7
  • #1 2985818
    Krzysiekmad15
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Od pewnego czasu monitor sobie "popiskiwał" podczas jego używania, po kilku tygodniach monitor nie wyświetlał koloru czerwonego przez ok 3-4 min od włączenia, po tym czasie wszystko wracało do normy. W chwili obecnej monitor nie wyświetla wogóle koloru czerwonego. Monitor IIyama model LM704UT. Proszę o jakąś pomoc oraz porady w tej sprawie. Pozdrawiam
  • #2 2986169
    adrian1201
    Poziom 29  
    Ocena: 414
    witam
    sprawdz plytke kineskopu pewnie jakies zimne luty
  • #3 2986543
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    i sprawdz scalaki czy jakiś z nich się nie przegrzewa
  • #4 2986594
    Krzysiekmad15
    Poziom 15  
    Sądziłem że napiszecie konkretnie sprawdź ten, a jak nie ten to tamten kondensator (rezystor, tranzystor itp). Monitor rozkręciłem ale żadnych podejrzanych elementów nie znalazłem.
  • #5 2989919
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    może to też być wina suchych już kondensatorów bo ja już też miałem taki problem i po wymianie scalaka nic nie pomogło, dopiero po wymianie kondensatorów monitor ruszył

P.S. Ja miałem problem z kolorem zielonym
  • #6 2990650
    Krzysiekmad15
    Poziom 15  
    Tak sądze, że to może być wina kondensatorów tylko nie wiem konkretnie jakich :( ktoś może ma jakieś informacje jakie to mogą być kondensatory?
  • #7 2993477
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    no niestety nie mam dostępu do takiego schematu ale jak ja wymieniałem to wymieniłem wszystkie te ktore "dziwnie" wyglądały.

P.S. Koszta takich kondensatorów są bardzo niskie więc wymiana ich nanowe nie zaszkodzi. Ja wymieniłem w moim monitorze 18 sztuk i zapłaciłem ok.: 15zł.
  • #8 2993527
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Szanowny kolego.
    Naprawe zawsze się zaczyna od jakiś pomiarów!!! Nie można liczyć na gotowca!! Czy przynajmniej sprawdziłeś PK pod względem zimnych lutów?? Jakie napięcia na RBG??

Dodano po 2 [minuty]:

I bardzo ważna sprawa czy sprawdziłeś przewód sygnałowy tego monitora może jest uszkodzony!

Podsumowanie tematu

✨ Monitor IIyama LM704UT wykazuje problem z brakiem wyświetlania koloru czerwonego oraz charakterystycznym "popiskiwaniem". Początkowo problem występował tylko przez kilka minut po włączeniu, obecnie czerwony kolor nie pojawia się wcale. Sugerowane przyczyny to zimne luty na płytce kineskopu oraz przegrzewające się układy scalone. Możliwe jest również uszkodzenie kondensatorów elektrolitycznych, które mogą być suche lub uszkodzone, co potwierdzono na przykładzie podobnych usterek dotyczących innych kolorów. Zaleca się wymianę kondensatorów, zwłaszcza tych o nietypowym wyglądzie, co jest stosunkowo tanim rozwiązaniem. Przed wymianą należy wykonać pomiary napięć na liniach RGB oraz sprawdzić przewód sygnałowy monitora pod kątem uszkodzeń. Naprawa powinna zaczynać się od diagnostyki i pomiarów, a nie od przypadkowej wymiany elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA