logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR M160 – białe pasy na kopiach, nieregularny wydruk mimo czyszczenia

pdw 04 Wrz 2006 17:39 1415 10
REKLAMA
  • #1 2986432
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 30
    witam
    od razu zaznaczam przeczytalem wszystkie posty tyczace sie tego tematu :0

kopiarka wypuszcza kopie z bialymi pasami równoległymi do bebna.
    Zjawisko pojawia sie dosyc często lecz nie zawsze jest zauważalne.
    Beben listwa oraz DV mają 9k.
    Dolna elektroda wymyta drut wymieniony el głowna wymyta
    brak efektu
    wada kopi najczesciej jest zauwazalna przy sciemnieniu no i oczywiscie przy czarnej kopi tak poczas kopiowania jak i z wydruku
    czego mozna sie czepic?
  • REKLAMA
  • #2 2986590
    siemo
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam.

z tego co opisałeś jedyne co mi przychodzi to masa bębna.We wnętrzu rury jest blaszka która ma stykac się z osią w kopiarce, czasem jednak te blacha się wygina i wali w pręta.

pozdrawiam
    Siemo

Dodano po 1 [minuty]:

wpadło coś jeszcze. :D
    A może bęben został naświetlony???
  • REKLAMA
  • #3 2986779
    mosquito
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Bęben do wymiany. Nie ma żadnych rys wokół bębna przy krawędziach?
  • #4 2986956
    pdw
    co prawda nie ja wymienialem zestaw beben listwa dv ale po licznikach i fakturach wychodzi 9 000 kopii wiec troszke za malo aby go wymieniac, tym bardziej nie ma na nim sładów mechanicznych uszkodzeń. Blaszka na swoim miejscu zaglądałem i przeginałem.....
  • REKLAMA
  • #5 2987628
    matt26
    Poziom 15  
    koniecznie podmienić bęben..
    a co do faktur a rzeczywistości.. :) ha! muszę coś więcej dodawać? :)
    naświetlenie jest jak najbardziej możliwe.. szczególnie jeśli kopiarka stoi w miejscu z dostępem do światła słonecznego..
    jeszcze jedno pytanie- czy te pasy regularne są? na A3 powtarza się więcej razy?
    pozdrawiam!
  • #6 2988616
    horse667
    Ocena: 96
    Witam, z tego co opisałeś, przychodzą mi do głowy dwie sprawy:
    - po pierwsze faktycznie naświetlony bęben, kilkakrotnie miałem do czynienia z taka sytuacją, a wszczególności wtedy gdy klient, zostawił wysuniętą boczną klapę, żeby mi pokazać jak to kopiarka zacięła.
    - po drugie przbicie na połączeniu bęben dv unit, na gąbkowych uszczelkach, ale wtedy najczęściej bęben wytarty jes na końcach do blachy.
    Na pewno do prawidłowego zdiagnozowania usterki należy podmienić rurę, wtedy na pewno będzie można wykluczyć lub potwierdzić bęben.
    pozdrawiam horse
  • #7 2989637
    pdw
    w tygodniu podjade wstawie nowy beben i zrelacjonuje postepy
  • #8 2994277
    machina73
    Ocena: 8
    Wielokrotnie miałem miałem do czynienia z podobnym przypadkiem.
    1. Naświetlenie wykluczam.
    2. Brak biasu na wałku magnetycznym.
    3. Wytarty po bokach bęben światłoczuły ( uszczelniacze na wywoływaczce i/lub uszczelniacze pod listwą czyszczącą ).
    4. G.........niany bęben.

Zaznaczam, iż niektórzy dostawcy mają w magazynach bębny koszmarnej jakości, które nie ywtrzymują nawet 10k kopii.

machina
  • #9 2995066
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    jesli oryginalne materiały, to tylko przebicie na bębnie. Wytarty od źle załozonej listwy czyszczącej na którymś końcu.
  • REKLAMA
  • #10 4336953
    pietrek59
    Poziom 11  
    Jestem laikiem w tych sprawach, ale miałem podobny problem który zlikwidowałem czyszcząc szybę osłaniającą laser,proponowałbym przeczyszczenie wszystkich elementów lsaera. W mojej drukarce wszystko było obsypane tonerem.
  • #11 4337355
    horse667
    Ocena: 96
    W przypadku opisanym przez kolegę pitrka59, pasy są prostopadłe do bębna, i to jest zupełnie inna historia.
    pozdrawiam horse

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej kopiarki Sharp AR M160 zgłoszono problem z pojawianiem się białych, równoległych pasów na kopiach, szczególnie widocznych przy ciemnych i czarnych wydrukach. Pomimo wymiany bębna światłoczułego, listwy czyszczącej oraz jednostki DV po około 9 tysiącach kopii, problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerowali możliwe przyczyny takie jak naświetlenie bębna, uszkodzenie lub przebicie na połączeniu bębna z jednostką DV, niewłaściwe działanie masy bębna (blaszka styku z osią), a także wytarcie bębna na końcach od źle założonej listwy czyszczącej. Zalecano wymianę bębna na nowy, mimo stosunkowo niskiego przebiegu, gdyż bębny niskiej jakości mogą nie wytrzymać nawet 10 tys. kopii. Wskazano również na konieczność sprawdzenia, czy kopiarka nie jest wystawiona na światło słoneczne, co mogłoby powodować naświetlenie bębna. Jeden z użytkowników zasugerował także dokładne czyszczenie elementów lasera, w tym szyby osłaniającej, gdyż osad toneru może wpływać na jakość wydruku. Podkreślono, że do prawidłowej diagnozy konieczna jest wymiana bębna i obserwacja efektów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA