logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ktory z procesorow do notebooka lepszy? Uszeregujcie.

fenol 05 Wrz 2006 20:01 2196 12
REKLAMA
  • #1 2990330
    fenol
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    chcialbym sie dowiedziec, z ktorym procesorem z podanych przeze mnie ponizej najlepiej kupic notebooka gdyby wszystkie pozostale podzespoly w kazdym z nich byly identyczne, prosze o poszeregowanie od najgorszego do najlepszego biorac pod uwage wydajnosc procka i oszczednosc energii (mile widziana szersza analiza)

Sempron Mobile 3300+ (25W)
    AMD Turion ML34 1.8 GHz
    Celeron 1,6 (M420)
    Pentium M Centrino 735 1,7

Mam tez drugie pytanie: czy Celeron 1,6 (M420) ma technologie Centrino?
  • REKLAMA
  • #2 2990359
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    Mysle ze tak

1. AMD Turion ML34 1.8 GHz
    2. Pentium M Centrino 735 1,7 ---najbardziej ekonomiczny
    3. Sempron Mobile 3300+ (25W)
    4 Celeron 1,6 (M420)

Czy Celeron 1,6 (M420) ma technologie Centrino?

Nie technolgia Centrino to Pentium M w polaczeniu z Intelowskim WIFI
  • REKLAMA
  • #3 2990424
    fenol
    Poziom 17  
    wielkie dzieki za odpowiedz, mam jeszcze jedno pytanie: czy roznica miedzy tym Turionem a Centrino 735 jest duza jesli chodzi o wydajnosc na korzysc Turiona, a takze jesli chodzi o energooszczednosc na korzysc Centrino 735? Lepiej wziasc Turiona czy Centrino?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2990476
    krzycho123
    Poziom 31  
    Centrino , nie polecam nikomu Turiona . Choć jest sporo wydajniejszy od pM i 64 bitowy to jego apetyt na prąd jest ogromny i nie pasuje do niego przymiotnik mobilny
  • #5 2991118
    fenol
    Poziom 17  
    rozumiem (jesli bede wybieralem miedzy Pentium M a Turionem to wezme Pentium M), ale mam jeszcze pytanko o dwa pozostale: gdybym wybieral miedzy Sempronem a Celeronem to czy nie lepiej Celerona M 420? Jak wyglada roznica pomiedzy nimi jesli chodzi o pobor energii i wydajnosc? Rozumiem ze wydajnosc jest na korzysc Semprona, ale czy duza i czy duza roznica w poborze energii na korzysc Celerona skoro Sempron pobiera 25W, ile pobiera Celeron, duzo mniej?
  • #6 2991216
    krzycho123
    Poziom 31  
    w przypadku Semprona i Celerona nie ma aż takiej dużej różnicy " prądowej" Cel w przeciwieńswie do pM nie ma SpeedStepa ( zegar zalezny od obciązenia ) , Semp tez go nie ma . Jednak ja bym brał Intela .
    Pewniejsze rozwiązanie w przypadku notebooka
  • REKLAMA
  • #7 2991229
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    krzycho123 napisał:
    Centrino , nie polecam nikomu Turiona . Choć jest sporo wydajniejszy od pM i 64 bitowy to jego apetyt na prąd jest ogromny i nie pasuje do niego przymiotnik mobilny

Coś sobie konkretnie przesadziłeś z tym porównaniem. Apetyt na prąd nie jest ogromny, a określenie "procesor mobilny" jest tu jak najbardziej uzasadnione.

Turion ma lepsze algorytmy oszczędzania energii, z kolei Pentium ma niższy pobór energii. Więc podczas typowej pracy z komputerem lepiej radzi sobie z oszczędzaniem energii Turion. Przy ciągłym obciązeniu procesora lepiej radzi sobie Pentium.

Porównanie takie:
  • #8 2991244
    fenol
    Poziom 17  
    rozumiem, to teraz juz ostatnie pytanie: roznica miedzy najlepszym i najgorszym czyli jak wyglada roznica wydajnosci miedzy Pentium M Centrino 735 a Celeronem M420 1,6? Czy jest bardzo duza? Moze mniej wiecej procentowo jesli sie orientujesz.
  • #9 2991522
    krzycho123
    Poziom 31  
    Platon , no ale powiedz sam szczerze kupiłbyś notka z AMDkiem na pokładzie jeśli miałby to być komp działający tylko na baterii.
    Większość ludzi kupuje laptopa do mobilnej pracy , no chyba że ma 17" LCD no to wtedy raczej zamiast desktopa :D
    Różnica miedzy pM 760 a Celkiem którego wymieniłeś jest jak miedzy piekłem a niebem. A tak wogłe to , nie bierzesz pod uwage Core Duo ?? Czemu . W polsce bedą niedługo w sprzedaży sprzety z Core 2 Duo. Moze warto poczekac.

PS> Platon aka " Ostatni sprawiedliwy" a więc tu jesteś "specem od komputerów" :D
  • #10 2993204
    fenol
    Poziom 17  
    Juz wszystko wiem, troche poanalizowalem sytuacje i wydaje mi sie ze Celeron 420 to dobry wybor poniewaz procek ten ma nowoczesna konstrukcje (1mb L2, fsb 533Mhz, technologia 0,65 mikrona!) - duzo bardziej mi sie podoba ten procek niz sempron, a do tego jest w dobrej cenie dzieki czemu mozna kupic z nim notka z duzo lepszymi bebechami niz przy drozszych prockach. Zastanawiam sie tylko dlaczego jego szybsze wersje czyli: 450, 440, 430 sa duzo mniej dostepne jesli wogole dostepne w Polsce?
  • #11 2994865
    yo.tony
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Jeśli nie zamierzasz pracowac na baterii to bierz Celerona, tyle że w takim wypadku AMD wydaje sie być wydajniejsze a różnica w cenie nie powinna zabić.
  • #12 2995687
    tygrys28
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    a co powie cie koledzy o tym procesorze Intel Core Duo T2250 (cahe 2MB L2, 1,73GhZ FSB 533) jest na pokładzie laptopa HP Compaq nx 7004 EY508ES własnie sie zastanawiam na jego zakupem i tez bym chetnie poczytał odnosnie niego ale chyba wart swej ceny 3699zł :?:
  • #13 2995744
    fenol
    Poziom 17  
    mam pytanko: co dokladnie oznacza core stepping w Pentium M 735 wynoszacy B0 i w Pentium M 730 wynoszacy C0 ? Czy ma to zwiazek z wydzielaniem ciepla i ewentualnie szybsza praca wiatraka w tym pierwszym czy to po prostu oznaczenie wynikajace tylko z kolejnych wersji procka jesli chodzi o FSB (dla 735 400MHz, a dla 730 533MHz)?

i pytanie drugie: czy to prawda ze Acery z Celeronami dosc glosno halasuja ze wzgledu na brak SpeedStepa w Celeronach? Jesli tak to czy tak samo jest tez w innych notkach z Celeronami?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania czterech procesorów mobilnych pod kątem wydajności i energooszczędności przy założeniu identycznych pozostałych podzespołów w notebooku: Sempron Mobile 3300+ (25W), AMD Turion ML34 1.8 GHz, Intel Celeron M 420 1,6 GHz oraz Pentium M Centrino 735 1,7 GHz. Ranking od najgorszego do najlepszego według większości opinii to: Celeron M 420, Sempron Mobile 3300+, Pentium M Centrino 735, AMD Turion ML34. Procesor Pentium M Centrino 735 jest najbardziej energooszczędny, natomiast Turion ML34 oferuje wyższą wydajność, ale kosztem większego poboru energii. Celeron M 420 nie posiada technologii Intel Centrino (która łączy Pentium M z modułem WiFi) ani funkcji SpeedStep, co wpływa na wyższy pobór energii i potencjalnie głośniejszą pracę wentylatora. Sempron i Celeron mają podobny pobór energii, ale Sempron jest wydajniejszy. W dyskusji pojawiła się także sugestia rozważenia procesorów Core Duo i Core 2 Duo jako bardziej nowoczesnych i wydajnych rozwiązań. Dodatkowo omówiono różnice w wersjach Pentium M (stepping B0 vs C0) oraz wpływ braku SpeedStep na hałas w laptopach z Celeronami. Podsumowując, dla mobilnej pracy rekomendowany jest Pentium M Centrino 735 ze względu na optymalny balans między wydajnością a energooszczędnością, natomiast Celeron M 420 może być atrakcyjny cenowo, ale mniej efektywny energetycznie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA