logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony HCD-H450M - Odtwarzacz CD nie rozpoznaje płyt, co sprawdzić?

macieej47 03 Lip 2003 11:11 1866 4
REKLAMA
  • #1 273716
    macieej47
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Witam
    Prosze o pomoc w naprawie tego sprzetu.
    Wiezyczka działa bez zarzutu oprócz odtwarzacza CD.
    Po wlozeniu płyty nie rusza wogóle napęd no i oczywiście nie rozpoznaje plyty.Przeczyściłem wszystkie elementy łącznie z oczkiem lasera,ale nic to nie dało.Silnik napędu jest dobry (sprawdzony omomierzem).Sprawdziłem tez wszystkie polaczenia tasiemek,nie zaówazyłem zimnych lutów.
    Silnik przesówu lasera działa.
    Nie mam shcematu.
  • REKLAMA
  • #2 274695
    bart1984
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    BarT
    tam siedzi bodajze KSS240 mozesz miec serwo z takimi 3 elektrolitami kolo siebie jak sie nie myle 4uF/6.3V jak wylaly to moze byc siezko bo potrafi zjesc otworki metalizowane a jezeli ich niema to przelutuj servo a i jeszcze jedno jak swieci laser i focus chodzi to nierob tego co ci mowilem tylko podstaw czytnik i powinno smigac ewetualnie podkrec niewiele (potencjometr przy kondensatoze na czytniku i przekrec go w droga strone niz zegarek cyka)

BarT
  • REKLAMA
  • #3 281690
    macieej47
    Poziom 17  
    Laser świeci, focus chodzi, ale silnik nadal stoi w miejscu.
    Skąd wziąść czytnik?
  • REKLAMA
  • #4 282940
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    poreguluj potencjometrem na laserze delikatnie.płyta przy tym ci nie ruszy.jak chcesz żeby ruszyła to przekręć odrobinę otwórz i zamknij szufldę.jak nie ruszy to powtórz te cztnności aż załapie.
  • #5 283694
    macieej47
    Poziom 17  
    Są tam (KSS 240) trzy potencjometry, jeden do lasera i dwa do czytnika (tak wynika z moich obserwacji).Próbowałem kręcić PR lasera ale nadal nie rusza. Czy ktoś wie jaki jest rozkład wyprowadzeń na czytniku (gdzie ,która fotodioda) chciałbym go sprawdzić, ale nie chce tego robić w ciemno.
REKLAMA