logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony HCD-H881. Odtwarzacz CD nie czyta płyt.

DleV 15 Mar 2005 22:30 7055 18
REKLAMA
  • #1 1319007
    DleV
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam!

Mam następujący problem:
    Odtwarzacz CD nie czyta płyt. Doszedłem, że silniczek nie obraca płytą. Dalej sprawdziłem silniczek- jest dobry. Silniczek ten jest zasilany ze scalaka ba6397fp...

Pytanie: czy zamawiać te scalak, bo to on, czy jest jeszcze inna możliwość?? Drugi silniczek, który prowadzi laser - działa, a jest zasilany też z tego scalaczka.

Może mimo wszystko układzik jest uszkodzony?? Dziękuję z góry za pomoc! ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1319045
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 406
    najpierw wyczysc laser a jak to nie pomoze to go wymien, silnik nie ruszy kiedy laser będzie nie sprawny
  • Pomocny post
    #3 1319075
    jagielonczyk
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam!

Obawiam się, że to nie jest wina scalaka. Wygląda mi to na typową sytuację, po prostu "kończy" Ci się laser. W takiej sytacji można spróbować podregulować delikatnie moc lasera.
    Napisz coś więcej, czy to stało się nagle, czy może niektóre płyty czytał a z innymi miał problem, czy czytał płytę na początku prawidłowo a przy końcu potrafił sie przycinać lub nawet zatrzymać?
  • REKLAMA
  • #4 1319076
    DleV
    Poziom 11  
    btomko napisał:
    najpierw wyczysc laser a jak to nie pomoze to go wymien, silnik nie ruszy kiedy laser będzie nie sprawny

No jak to!?! To niby jak laser odczyta cokolwiek, skoro najpierw nie obruci płytą?? Musi zakręcić płytką żeby odczytać ewentualne dane, dopiero wtedy zatrzymuje jeśli nie przeczyta.

Jak pisałem, na silnik nie jest podawane napięcie a jest sprawny...

Dodano po 2 [minuty]:

jagielonczyk napisał:
    Witam!

Obawiam się, że to nie jest wina scalaka. Wygląda mi to na typową sytuację, po prostu "kończy" Ci się laser. W takiej sytacji można spróbować podregulować delikatnie moc lasera.
    Napisz coś więcej, czy to stało się nagle, czy może niektóre płyty czytał a z innymi miał problem, czy czytał płytę na początku prawidłowo a przy końcu potrafił się przycinać lub nawet zatrzymać?

Niestety nie znam historii, wiem jedynie że nie czyta płyt. Wziąłem ją od kumpla żeby naprawić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1319109
    jagielonczyk
    Poziom 13  
    Z czyszczeniem lasera radziłbym uważać,a juz na pewno do tego celu nie używać spirytusu ani wacików ( może doiść do zmatowienia soczewki). Są specjalne środki czyszczące przeznaczone do optyki [Polaroid]

Dodano po 9 [minuty]:

Niestety kiedy laser jest zabrudzony lub "wypalony" nie spowoduje uruchomienia silnika. Proponuję spróbować zwiększyć moc lasera ( ale na prawdę delikatnie, zmienić delikatnie ustawienie i sprawdzić efekt i tak krok po kroku).Do regulacji służy niewielki potencjometr często jest on montowany w pobliżu lasera, w napędzie.
  • #6 1319139
    DleV
    Poziom 11  
    PANOWIE KOCHANI!!!

Oczywiście że nie. Specjalnie sprawdziłem na innym odtwarzaczu. Najpierw układ włącza silniczek i wtedy skanuje laserem czy jest płyta. A skoro nie załącza silniczka w ogóle tylko laserkiem świeci, to na 100% coś co obsługuje ten silniczek jest uszkodzone!! Pytanie brzmiało czy to jest w/w scalak.

Na zdrowy rozum: jak może sprawdzić czy jest płyta, skoro nią nie kręci??? I skąd on wie, że jak nie ma płyty a laser działa to ma zakręcić, a jeśli jest wypalony albo zabrudzony to nie ma zakręcić płytą...
    Dajcie spokój... Jak to :|
  • Pomocny post
    #7 1319231
    jagielonczyk
    Poziom 13  
    To właśnie nie jest tak jak sie wydaje na zdrowy rozum, mówiąc oględnie wszystko sie zaczyna od lasera i jeżeli on nie działa prawidłowo to nic nie ruszy( to, że laser świeci wcale nie oznacza ze działa prawidłowo). Spotkałem sie z czymś takim wiele razy, nie tylko w napędach CD...
    Oczywiście mozna scalaka wymienić (ale po co?) nie jest drogi ( około 10 zł)..
  • #8 1319352
    DleV
    Poziom 11  
    Dobra. Założę że to prawda. Jak wytłumaczysz fakt, że w stojącym obok odtwarzaczu płyt CD, razem z pojawiającym się światłem lasera, włącza się silniczek? Wg. Ciebie włącza się on dlatego, bo laser jest sprawny. Dalej: piszesz, że skoro laser będzie uszkodzony, to się silniczek nie włączy- a przy braku płyty? Tak samo powinien się nie włączyć a jednak kręci się.

Skąd niby ma wiedzieć z jakiego powodu nie ma danych z lasera? Z tego co mówisz, to układ wie, że jak laser nie odczytuje danych bo jest już uszkodzony, to wtedy nie załącza silniczka; a jeśli nie odczytuje danych przy braku płyty- a gdy jest sprawny- to wtedy kręci silniczkiem.

Brak tu logiki i ponawiam ten przykład: w innym odtwarzaczu CD silniczek załącza się mimo braku płyty (czyli jakby laser nie działał).

Obstaję przy swoim! Odpowiedz mi na pytanie takie:
    Jak układ rozpoznaje, że jest płyta CD? Musi przecież spróbować odczytać początkowe dane!! Więc do tego procesu płyta musi się przekręcić, aby laser mógł zczytać czy jest włożona. Jeśli nie będzie płyty (albo laser jest zepsuty i też nic nie odczyta- na jedno wychodzi) to wyłącza silniczek i wyświetla napis NO CD itp.

Czekam dalej na porady, gdyż mam wszystko rozmontowane teraz i sprawdzić czy po wyczyszczeniu się przekręci silniczek (choć nie ma takic rzeczy...) będzie problem.
  • Pomocny post
    #9 1319617
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2390
    Nie wiem dokładnie jaki masz czytnik czy KSS240A czy KSS213 zostaw BA i silnik w spokoju ale dla celów edukacyjnych podkręć minimalnie peerkiem na czytniku i zobaczysz ,że zadziała.
  • #10 1320921
    DleV
    Poziom 11  
    Kurcze zadziwiacie mnie. Dlaczego podejrzewacie, że laser nie czyta skoro problem jest w tym, że silniczek się nie obraca... :P
  • Pomocny post
    #11 1321728
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 406
    Wez sie za ksiązki najpierw trochę teorii a pózniej praktyka to wtedy zrozumiesz co ci się tłumaczy
  • Pomocny post
    #12 1321758
    jagielonczyk
    Poziom 13  
    btomko napisał:
    Wez się za ksiązki najpierw trochę teorii a pózniej praktyka to wtedy zrozumiesz co ci się tłumaczy

W 100% dołączam się do tej dobrej rady.
  • REKLAMA
  • #13 1322176
    DleV
    Poziom 11  
    Dobrze. Złożę wszytsko i zobię jak mówicie. Choć nadal mnie te porady dziwią... ;-)

Dodano po 55 [minuty]:

Co prawda widać efekt przeczyszczenia lasera na początek, ale dalej się nie kręci silniczek!!

Efekt jest taki, że jak włożę płytę, na przypadkowe z 3 miejsc na płyty, to teraz przeszukuje każde miejsce i zatrzyma się na tym, na którym jest płyta! Wcześniej przed wyczyszczeniem przechodził przez wszystkie i nie zatrzymywał się na tym z płytą. Niestety silniczkiem dalej nie rusza!! Zdecyduję się na zakup BA6397FP, teraz to jedyna możliwość. Jak myślicie? :>

Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

Telo napisał:
    Nie wiem dokładnie jaki masz czytnik czy KSS240A czy KSS213 zostaw BA i silnik w spokoju ale dla celów edukacyjnych podkręć minimalnie peerkiem na czytniku i zobaczysz ,że zadziała.

Mam KSS213 :-D
  • #14 1322508
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2390
    Podstawowe pytania czy jak zatrzyma się tależ z płytą nad czytnikiem to czy:
    1.Widać świecenie lasera?
    2.Czy soczewka wykonuje ruchy góra ,dół?
    3.Czy po ręcznym odsunięciu czytnika i po ponownym uruchomieniu powraca do pozycji spoczynkowej?
    Podkreć ten czytnik pewnie nie wiesz gdzie i jak?
    Na czytniku KSS213 na boku mały peerek,troszkę w prawo.
    Powodzenia
    Marcin
  • #15 1322520
    godunow
    Poziom 15  
    btomko napisał:

Panowie coś ta wasza teoria do Bani !!
    Zakleiłem laser taśma dla sprawdzenia czy prawda to co piszecie nie na i wieży sony ale takiej mini wieży jeszcze na chodzie .. I O dziwo silnik sie uruchamia podobnie sie ma w cd- komputerwych..??
    To jak z tymi ksiażkami co radzicie koledze..??
    A mam też drugą taka badziewska wieże żadnych płyt nie czyta laser silnik chodzi ..
    nie bardzo rozumiem tą teorie . Może w Sony tylko tak jest..?
    Pozdro
  • #16 1322968
    jagielonczyk
    Poziom 13  
    godunow napisał:
    btomko napisał:

Panowie coś ta wasza teoria do Bani !!
    Zakleiłem laser taśma dla sprawdzenia czy prawda to co piszecie nie na i wieży sony ale takiej mini wieży jeszcze na chodzie .. I O dziwo silnik się uruchamia podobnie się ma w cd- komputerwych..??
    To jak z tymi ksiażkami co radzicie koledze..??
    A mam też drugą taka badziewska wieże żadnych płyt nie czyta laser silnik chodzi ..
    nie bardzo rozumiem tą teorie . Może w Sony tylko tak jest..?
    Pozdro

Spróbuje jeszcze raz....
    1.Zaklejenie lasera taśmą nic nie zmienia, gdyz to jest podczerwień (w jakimś mniejszym lub wiekszym stopniu tłumi wiązkę ). Mozna to łatwo udowodnić na przykładzie, wystarczy zakleić diodę nadawczą zwykłego pilota i sprawdzić czy działa. Oczywiście będzie działał.
    2.A może jednak ta "badziewska" wieża wydaje jeszcze ostatnie tchnienia i potrafi zidetyfikować płytę, choć nic wiecej nie jest w stanie juz zrobić.
    3.Czy drogi kolego widziałeś, że płyta (silnik) się kręci, czy moze tylko słuchałeś. Jeżeli tylko słyszałeś to najprawdopodobniej było to serwo lasera.

Jeżeli chcesz sprawdzić to 'badziewską" wieże to włóż płytę do napędu odwrotnie ( napisami do dołu) i zobacz co sie wtedy dzieje.
    Nie ma szans aby płyta się zakręciła.
  • #17 1323058
    DleV
    Poziom 11  
    jagielonczyk napisał:
    1.Zaklejenie lasera taśmą nic nie zmienia, gdyz to jest podczerwień (w jakimś mniejszym lub wiekszym stopniu tłumi wiązkę ). Mozna to łatwo udowodnić na przykładzie, wystarczy zakleić diodę nadawczą zwykłego pilota i sprawdzić czy działa. Oczywiście będzie działał.

Już mam troszkę więcej informacji na ten temat... No cóż po pierwsze, to wydaje mi się, żeby to była zwykła podczerwień, gdyż ewidentnie jest to przecież laser...

Kwestia czy jako pierwszy zostanie załączony silniczek, czy laser, to jest zależna od producenta. Zrobiłem teścik na odtwarzaczach Sony i Sharp. Jednoznacznie mi to wykazało, że Sony najpierw sprawdza czy jest płyta laserem (czy światło się odbije), a w Sharpie najpierw załączał silniczek i przy kręcącej się płycie dopiero odczytywał dane. Stąd rozbierzność w teoriach...

Dodano po 24 [minuty]:

Telo napisał:
    ...
    1.Widać świecenie lasera?
    2.Czy soczewka wykonuje ruchy góra ,dół?
    3.Czy po ręcznym odsunięciu czytnika i po ponownym uruchomieniu powraca do pozycji spoczynkowej?
    Podkreć ten czytnik pewnie nie wiesz gdzie i jak?...

1. Widać
    2. Nie wykonuje
    3. Nie wraca...

Wiem gdzie podkręcić spoko (jest to oczywiste), ale nie podkręcałem do tej pory z uwagi na możliwość uszkodzenia układu ba6397fp (silniczki nie działają). Jeśli ten scalak jest uszkodzony, to nie warto podkręcać laserka... Dlatego właśnie tego nie robiłem.

Z powyższych odpowiedzi, które udzieliłem, wynika że jednak scalak ba6397fp jest uszkodzony, bo oba silniczki nie działają (wysiadło sterowanie samego laserka (pion, poziom) oraz silniczek który obraca płytę. Oba z nich są zasilane ze scalaka ba6397fp.
  • #18 1323393
    godunow
    Poziom 15  
    Kolega pisze
    Cytat:
    Jeżeli chcesz sprawdzić to 'badziewską" wieże to włóż płytę do napędu odwrotnie ( napisami do dołu) i zobacz co się wtedy dzieje.

No włąsnie stoi tu koło mnie inny napęd "jamnik" samsunga i wkladam do niego (ten akurat sprawny w 100 procentach) pusta płyte ( cdr) obijętne którą strona silnik sie zakreci . Widać z góry że sie obraca i słychać!!
    Zapewne tak jak napisano wyzej to są rózne rodzaje napędów..
    I zapewne w róznych firmach róznie to jest!!
    Wsopomniano tam o pilocie i podczerwieni . Z laserem to troche inaczej jest gdy by tak było zabrudzenie płyt nie odgrywało by żadnej roli . A sami wiemy co sie dzieje jak np. włożymy zanieczyszczoną płyte
    Pozdrawiam
  • #19 1793646
    sidewinder3
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Kontynuując wątek HCD-H881:
    Zdarzyła mi się przypadłość dośc typowa, tzn. "nie działa CD" (diagnoza właściciela). Zwiększyłem nieco czułość lasera, wyczyściłem soczewę i wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt że odtwarzacz pomija pierwsze 3 - 4 ścieżki, zaczyna odtwarzać którąś z kolei a następnie albo odtworzy ją do końca, albo "urwie" i przeskakuje do następnej. Jak dla mnie to chyba nie jest wina lasera. Co Wy na to?????

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wieży Sony HCD-H881, w której odtwarzacz CD nie czyta płyt z powodu braku obrotu silniczka napędu. Silnik jest sprawny, ale nie otrzymuje napięcia z układu scalonego BA6397FP, który steruje silnikami (silnik napędu i silnik prowadzący laser). Dyskusja koncentruje się na tym, czy uszkodzenie scalaka jest przyczyną problemu, czy też winny jest laser lub jego regulacja. Część uczestników sugeruje, że silnik nie ruszy, jeśli laser jest zabrudzony lub uszkodzony, ponieważ laser musi najpierw wykryć obecność płyty, co jest różne w zależności od producenta – w Sony laser najpierw sprawdza obecność płyty, a dopiero potem uruchamiany jest silnik, natomiast w innych markach (np. Sharp) silnik może się uruchomić wcześniej. Zalecane jest delikatne podregulowanie mocy lasera potencjometrem na czytniku (np. KSS213), użycie specjalnych środków do czyszczenia soczewki (np. Polaroid), a także sprawdzenie działania mechanizmu laserowego (ruch soczewki góra-dół, powrót do pozycji spoczynkowej). Autor ostatecznie skłania się do wymiany scalaka BA6397FP, gdyż oba silniki nie działają, a laser świeci, lecz nie wykonuje ruchów. W dyskusji pojawia się także opis typowych objawów uszkodzenia lasera, takich jak pomijanie ścieżek lub zatrzymywanie się odtwarzania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA