logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy telefon KX-T7030X nadaje się do programowania centralki KX-TA308?

billdebill 07 Wrz 2006 08:51 1626 6
REKLAMA
  • #1 2995399
    billdebill
    Poziom 2  
    Witam,

Nie mam żadnego doświadczenia w programowaniu centralek telefonicznych. Niestety stanąłem w obliczu konieczności zajęcia się centralką KX-TA308. Przeczytałem wypowiedzi i porady na forum i ściągnąłem nieco dokumentacji. Z tego, co zdążyłem się zorientować, centralkę można zaprogramować zewnętrznym programem (ta opcja odpada, bowiem centralka ma uszkodzony mechanicznie port COM) lub przy pomocy dedykowanego aparatu telefonicznego. Moje pytanie jest następujące: czy nadaje się do tego celu aparat KX-T7030X? Czy może powinienem zakupić coś innego? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2996122
    gumigk
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nie masz po co inwestować w inny aparat ten ci zdecydowanie wystarczy. Ja takiego uzywam. Wpinasz go w pierwszy port wewnetrzny, przełącznik z tylu aparatu ( memory ) przełaczasz w pozycje program i heja.
  • REKLAMA
  • #3 2997636
    billdebill
    Poziom 2  
    Witam ponownie!

Dziekuję bardzo za odpowiedź. Choć wspomniany aparat wyglądał na mocno wysłużony, zadziałał bez problemów! Samo programowanie okazało się być do opanowania (przynajmniej na podstawowym poziomie). Oczywiście między innymi dzięki lekturze postów na elektroda.pl. :)
  • REKLAMA
  • #4 3909913
    Dagmaraelipsa
    Poziom 2  
    Witam, a czy ktos moze sie orientuje jakie jest haslo restartujace cala centralke KX-T7030X? Musze powprowadzac nowe dane i musze uzyc kodu zabezpieczajacego czy jakiegos programowego, ktorego nie znam i chcialabym powrocic do ustawien fabrycznych, bowtedy standardowe haslo to 1,2,3,4. Mam racje?
  • #5 3910643
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    Aby zresetować centralę do ustawień fabrycznych trzeba otworzyć obudowę i w prawym górnym rogu jest przełącznik CLEAR/NORMAL i przycisk(RESET - jak dobrze pamiętam)
    Przełączamy przełącznik na CLEAR naciskamy mikrowyłącznik (dioda od zasilania zacznie mrugać) czekamy ok. 3 sekund i wracamy przełącznik w poprzednią pozycję. Program centrali jest już fabryczny(hasło 1234).
  • REKLAMA
  • #6 3912939
    Dagmaraelipsa
    Poziom 2  
    O super, dziekuje Ci bardzo:)
  • #7 3932036
    Dagmaraelipsa
    Poziom 2  
    To moze jeszcze raz, bo zle pytanie zadalam i oczywiscie dalej w kropce jestem:) Potrzebuje ustawic pare funkcji na swoim telefonie systemowym kx-t7030x. Chodzi mi dokladnie o blokade calej centali z tel systemowego, tak by po wyjsciu z biura nikt nie mogl dzwonic. I polaczenia konferencyjne. Cos sama probuje robic, ale telefon chjce odemnie jakies hasla a ja ich nie znam. Probowalam ze standardowym 1234 ale nie dziala. Pomozcie prosze

Podsumowanie tematu

✨ Telefon systemowy KX-T7030X jest odpowiedni do programowania centralki Panasonic KX-TA308, zwłaszcza gdy port COM centralki jest uszkodzony i nie można użyć zewnętrznego programu. Wystarczy podłączyć aparat do pierwszego portu wewnętrznego centralki i przełączyć przełącznik na tylnej obudowie telefonu w tryb programowania (memory → program). Programowanie podstawowych funkcji centralki jest możliwe i stosunkowo proste do opanowania. Resetowanie centralki do ustawień fabrycznych wymaga fizycznego dostępu do przełącznika CLEAR/NORMAL oraz przycisku RESET wewnątrz obudowy, co powoduje przywrócenie hasła domyślnego 1234. Dodatkowo, konfiguracja funkcji takich jak blokada centrali czy połączenia konferencyjne wymaga znajomości odpowiednich kodów zabezpieczających, które mogą różnić się od standardowego hasła i czasem sprawiają trudności użytkownikom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA