logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

atmega128 "padla" po ustawieniu fusebitow

07 Wrz 2006 18:11 1458 8
REKLAMA
  • #1 2997032
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2997306
    Geron
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    No tak.. Zrobiłem podobną rzecz z Atmegą 8. Pewnie chciałeś podłączyć jakiś zewnętrzny oscylator -> CKSEL[0..3] 1111, ale w PonyProg fusebity musisz odznaczyć, żeby do procka wpisać 1. Jeśli zaznaczyłeś wszystkie fusebity, ustawiłeś właśnie "External Clock CKSEL = 0000" czyli zewnętrzny zegar.

Teraz, żeby to wyprostować musisz podłączyć owy zegar do pinu XTAL1. XTAL2 pozostaw NC, no i może jakiś kondensator między XTAL1, a GND ----- wtedy do programatora i powinno ruszyć.

Sygnał zegarowy np. z generatora (np. 1MHz), lub z innego procka.

Pozdr.
  • #3 2997387
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2997561
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Kupić nową, kondensatora pod XTAL1 nie podłączaj, zostaje jedynie podłączenie tam generatora, wystarczy taki w obudowie 4- wyprowadzeniowej, albo zbudować na pająku z timera 555 lub innego procka
  • REKLAMA
  • #5 2998176
    Geron
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Rzeczywiście. Przepraszam, z kondensatorem to raczej zły pomysł (w końcu to ma być zegar). Jak kiedyś czytałem notę, źle zapamiętałem --- "By programming the CKOPT Fuse, the user can enable an internal
    36 pF capacitor between XTAL1 and GND".

Pozdr.
  • #6 3007578
    mgradzki
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Mam podobnie "zablokowane" dwa ATMEGA32.
    Nie wiem jednak jak zostały ustawione Fuse Bits i nie wiem, czy ta metoda podziała - może jest jakaś inna metoda - działająca na wszystkie (nieokreślone) kombinacje ustawień?? Jeśli ktoś wie, to będę bardzo zobowiązany za info.

Zaplanowałem, że jak będę miał czas to polutuję sobie podstawkę z zasilaniem i kwarcem i zaprogramuję inny proc, żeby na którymś porcie generował prostokąt, który będzie podawany jako sygnał zegarowy na "zablokowane" proce.
    Tyle, że gdzieś słyszałem, że należy podać sygnał taktujący o częstotliwości 4MHz.
  • REKLAMA
  • #7 3007604
    McRancor
    Wystarczy kupić scalony generator. To co słyszałeś, to bzdury, można użyć dowolnego (z przedziału prawidłowego dla procka).

Nie ma metody uniwersalnej.

Polecam przeczytać przyklejone tematy...
  • #8 3007774
    Smoczy
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    A czy podczas programowania w trybie równoległym też jest konieczny oscylator?, bo z tego co mi się wydaje to nie i w tym trybie można zrobić wszystko (prawie).
  • #9 3007864
    McRancor
    Wszystko jest w nocie aplikacyjnej,w sekcji Parallel programming

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ustawienie fuse-bitów CKSEL[0-3] na wartość 1111 w mikrokontrolerze Atmega128 (oraz podobnie w Atmega8 i Atmega32) powoduje wymuszenie pracy z zewnętrznym sygnałem zegarowym podawanym na pin XTAL1. W efekcie, brak podłączenia zewnętrznego generatora sygnału zegarowego uniemożliwia ponowne programowanie mikrokontrolera, w tym zmianę fuse-bitów. Aby przywrócić możliwość programowania, należy podłączyć zewnętrzny oscylator lub generator sygnału (np. generator kwarcowy, scalony generator lub sygnał prostokątny z innego układu) do pinu XTAL1, pozostawiając XTAL2 niepodłączony. Kondensator między XTAL1 a masę nie jest wymagany i może być niewskazany, gdyż sygnał ma być zegarem, a nie rezonatorem kwarcowym. Nie istnieje uniwersalna metoda odblokowania mikrokontrolera bez zewnętrznego sygnału zegarowego. Alternatywnie, programowanie w trybie równoległym może nie wymagać zewnętrznego oscylatora, co jest opisane w dokumentacji technicznej (nocie aplikacyjnej) w sekcji dotyczącej programowania równoległego. Częstotliwość sygnału zegarowego może być dowolna w zakresie dopuszczalnym dla danego mikrokontrolera, nie jest konieczne stosowanie dokładnie 4 MHz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA