logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V420RDS - brak reakcji na przyciski, nie wzmacnia sygnału

zenonb 08 Wrz 2006 08:47 3940 8
REKLAMA
  • #1 2998740
    zenonb
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.

Dopadł i mnie problem z procesorem w takim amplitunerze.
    Po kolei: podłaczony do sieci nie reagował na załączenie, ani lokalnie ani z pilota. napięcie stdby z małego trafa-jest, sterowanie przekaźnikiem i przekażnik sprawne, po ręcznym załączeniu przekaźnika - brak reakcji. po podaniu zasilania bezpośrednio na trafo główne - brak reakcji. Sprawdzone elementy wokół procesora D784216AGF sterującego pracą amplitunera i profilaktycznie przelutowane. Uznałem że padł sam procesor i skręciłem sprzęt - wg. innych postów z forum - koszt i dostępność poza zasięgiem.

Ale teraz najciekawsze:
    po złożeniu amplituner załaczył się, ale nie reaguje na żadne przyciski przełączł się na wejście DVD AUTO i tak został. Wyświetlacz świeci, ale nie działa na tym wejściu ani sygnał analogowy ani cyfrowy - nie wzmacnia.
    Próbowałem włączać go do sieci z załączonymi różnym przyciskami i zdołał przełączyć się na wejście AUX i tak już został, ale też nie wmacnia sygnału z tego wejścia. Jakaś kominacja klawiszy (nie pamiętam jaka i już nie udało mi się tego powtórzyć) pozwoliła na wyśwetlenie takiego napisu na wyświetlaczu:
    "DC PRT :036 B".
    Kombinacia klawiszy input mode i FM/AM wprowadza amplituner chyba w tryb serwisowy, który wyświetla taki napis:
    "NO PRGTMCT B" i do taki stan można uzyskać na żądanie.
    Google nic nie mówią na ten temat.
    Więc procesor nie jest całkowicie uszkodzony, ale nie mam więcej pomysłów.

Może ktoś coś napisze więcej ??? Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2999398
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Możesz jeszcze sprawdzić (podmienić) rezonator przy procesorze głównym. Sprawdź napięcia na procesorze, trafisz na zasilające, powinno być 5V.
    Zdarza się, że uszkodzone procesory dostają jakiejś fiksacji i czasami zadziałają częściowo. Sprawdź też dokładnie wszystkie połączenia mas, zwłaszcza te skręcane, może któreś połączenie nie do końca łączy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2999628
    zenonb
    Poziom 15  
    Witam.

Starałem się przejrzeć wszystkie połączenia i sądzę, że są OK. +5V zasilania procesora jest.
    Z innych postów wyczytałem że powinien być rezonator kwarcowy koloru żółtego, a u mnie jest niebieski :D. Skąd wytrzasnąć taki rezonator albo, co podstawić? Nie mam schematu.
    I co oznaczają te informacje trybu serwisowego?
  • REKLAMA
  • #4 3000220
    Psemysuaf
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    podociskaj/posprawdzaj wszystkie tasmy . Sprawdz czy jest reset procka. czy w trybie serwisowym mozna przyciskami na panelu poruszac sie po menu trybu serwisowego ?
  • #5 3008230
    zenonb
    Poziom 15  
    Witam.

Sprawdziłem wszystkie połączenia, zasilanie +5V jest, podmieniłem rezonator, przelutowałem też procesor i niestety bez zmian. W trybie serwisowym przyciski nie reagują.
  • #6 3009459
    Psemysuaf
    Poziom 13  
    a jest ten reset czy nie ? Masz schemat ?
  • #7 3012324
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witam!
    Faktycznie gdy nie ma prawidłowego resetu to procesor może działać nieprawidłowo. Bez schematu może być dość trudno przeszukać wszystkie możliwe miejsca uszkodzeń. A trzeba by było też sprawdzić co się dzieje na szynach łączących układy z procesorem. Ja myślę, że jednak jest problem z procesorem lub jego oprogramowaniem.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3012910
    zenonb
    Poziom 15  
    Witam.
    Gdzie szukać tego resetu? Nie mam schematu.
  • #9 3013654
    Psemysuaf
    Poziom 13  
    no ktorys z pinow uP, pewnie jest gdzies dalej wyprowadzony na jakas tasme szukaj gdzies /RES. po podlaczeniu kabla do kontaktu powinien byc impuls do zera ;) a normlanie okolo 4,7V

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Yamaha RX-V420RDS nie reaguje na przyciski ani pilot, nie wzmacnia sygnału na żadnym wejściu, mimo że wyświetlacz działa. Problem pojawił się po braku reakcji na załączenie urządzenia, mimo obecności napięcia standby i sprawnego przekaźnika. Po ręcznym załączeniu przekaźnika amplituner nadal nie działał. Sprawdzono i przelutowano elementy wokół procesora D784216AGF, podejrzewając uszkodzenie samego procesora, którego wymiana jest kosztowna i trudna. W trakcie diagnostyki wymieniono rezonator kwarcowy przy procesorze (z niebieskiego na żółty), potwierdzono obecność napięcia +5V na procesorze oraz sprawdzono połączenia masowe i taśmy. W trybie serwisowym przyciski nie reagują, co sugeruje problem z resetem procesora. Zalecane jest znalezienie pinu resetu (/RES) na procesorze i sprawdzenie, czy sygnał resetu jest prawidłowy (impuls do zera, normalnie około 4,7V). Brak schematu utrudnia diagnozę, a problem może leżeć w uszkodzeniu procesora lub jego oprogramowania oraz w nieprawidłowym sygnale resetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA