logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Yamaha RX-V471 nie uruchamia się, przekaźnik działa, brak reakcji

dzielny18 23 Lut 2025 17:48 591 26
  • #1 21452795
    dzielny18
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam szanowne grono,
    Otrzymałem od znajomego do naprawy amplituner Yamaha RX-V471. Urządzenie po podłączeniu 230 V nie uruchamia się, jedynie słychać załączenie przekaźnika w układzie zasilania. Żaden przycisk nie reaguje i dioda się nie świeci - próba restartu/ wejścia w tryb diagnostyczny jest niemożliwa. Pomiary napięć z układu zasilania - OK (po około minucie spadek o 0,2 V - 3,3 V -> 3,1 V 5,5 V - 5,3 V). Napięcia zasilacz - płyta główna:
    DEST - 2,7 V (dużo ale z tego co mi wiadomo ono zależy od tego, na jaki rynek ma trafić)
    PRY - 2,6 V
    MCPU_N_RST - 3,3 V
    ACPWR_DET - 3,3 V
    3,3 M - 3,3 V

Układ IC54 oraz IC56 - wg manuala napięcia OK
    LMT_PS1 - 1,1 V
    LMT_PS2 - 1,8 V - powinno być 1,1 V ale wg. schematu w układzie występują te same elementy co w LMT_PS1 i napięcia z tych samych źródeł.
    Na załączu do panelu amplitunera wszystkie napięcia OK oprócz FLD_N_RST - 0 V.

Może wskażecie mi ścieżkę, którą mam podążyć, aby zdiagnozować usterkę, bo już zgłupiałem :(
    Załączniki:
    • yamaha_rx-v471_htr-4064.pdf (17.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21453346
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Jeśli ampli po włączeniu sam startuje tzn że było włączone sterowanie po hdmi, a skoro się nie wyłącza tzn że nic tragicznego nie wykrywa i powinno chodzić. Lub inteligentny inaczej zwarł gdzieś sterowanie głównego przekaźnika myśląc że ampli będzie wtedy pracował. Do sprawdzenia w 1 kolejności. Potem jeśli faktycznie to procesor sam załącza główne trafo, to sprawdzenie dlaczego wyświetlacz jest martwy.
  • #3 21455861
    dzielny18
    Poziom 11  
    Mały update. Pomierzyłem wszystkie napięcia na procesorze i kilka odchyleń.
    FLN_N_RST 0V (powinno być 3.3V)
    HDMI_MUTE 0V (3.3V)
    DIR_N_INIT 0V (3.3V)
    HEQ_SCL 0V (3.3V)
    TU_N_INT 0,4V (3.3V)
    DSP_N_INT 1.6V (3.3V)
    HTX_N_RST 0V (3.3V)
    HRX_N_RST 0V (3.3V)
    HEQ_N_RST 0V (3.3V)
    VDEC_N_RST 0V (3.3V)
    PS1_PRT 1V (1V - dobrze)
    PS2_PRT 1.6V (1.0 - ale chyba w zakresie
    Fragment dokumentacji dotyczący wykrywania ochrony napięcia zasilania PS1/PS2.

MODEL 0V - 3.3V - zwarcie do masy, bo całe napięcie odkłada się na rezystorze R501 - do weryfikacji C509 - chociaż wątpię w jego uszkodzenie.
    TU_N_RST 0V (3.3V)

Dziś amplituner trafił pod termowizję i okazało się, że grzeje się (~37*C) w sekcji wzmacniacza Q3402 i Q1000 - jeżeli się nie załącza, to nie powinno się nic grzać - przepuszczałem, że jeżeli jest coś nie tak w sekcji wzmacniacza, to odcina ją, a elektronika dalej działa.
  • #4 21456025
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Po co pytasz na forum jak nie robisz nic z tego co jest proponowane? Piszesz, że załącza jedynie przekaźnik w układzie zasilania. Teraz zdziwienie, że jest napięcie na tranzystorach sekcji wzmacniacza. Normalnie ręce załamać.

Miałeś sprawdzić główny sygnał i główny przekaźnik, a grzebiesz chol.. wie gdzie i po co. Tak, dla samych pomiarów? Ewidentnie po sygnałówkach widać że procesor nie rusza nic. Jest albo kaput, a prędzej w trybie protekta. Miliard tematów napraw a wszyscy za naprawę zbierają się od zada strony. Załącza się trafo - nic nie wyświetla i nie startuje, to się patrzy czy jakiś oszołom zwory nie zrobił na przekaźniku lub jego sterowaniu. Jeśli procek otrzymuje sygnał z protekta, a może bo tranzystor który się grzeje jest od amp_lmt. Może jest końcówka sfajczona, ale wtedy to nie powinien w szczególności załączać trafa głównego. Powinien być martwy skoro jest zablokowany. Druga sprawa drugi tranzystor q3402 grzejący się jest nie od sekcji wzmacniacza tylko zasilania wyświetlacza. Może tu jest też problem.
  • #5 21456041
    dzielny18
    Poziom 11  
    Amplituner nie był grzebany - żadnej zworki nie ma zrobionej ani bezpośrednio, ani w sterowaniu. Przepraszam, że nie napisałem tego na wstępie. Końcówki mocy były lekko ponad temperaturę otoczenia.
  • #6 21456071
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Jak końcówka, w tym przypadku hybrydy są spalone to się nie grzeją. Skoro załącza się trafo samo to do sprawdzenia np ten tranzystor co robi zasilanie do sterownika wyświetlacza skoro się grzeje, ale 37st to raczej nic nadzwyczajnego. Czy jest napięcie żarzenia wyświetlacza. No i oczywiście wszystkie sygnały protekta... chociaż jak już mówiłem gdyby one były nieprawidłowe to procesor nie ma prawa załączać trafa. Wtedy jeśli będzie sygnał protekta, to jest spore prawdopodobieństwo, że procek jest kaput.
  • #7 21456093
    dzielny18
    Poziom 11  
    Ale czy na wyjściu HDMI nie powinienem mieć obrazu, jeżeli uszkodzony jest obwód wyświetlacza? To wygląda tak, jakby procesor wstrzymywał układy poprzez sygnał xxx_N_RST. Przemierzyłem dziś też napięcia na panelu i są w porządku wg manuala.
  • #8 21456283
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Dlatego dziwne jest że on trafo załącza. Sprawdziłeś w ogóle ten sygnał kiedy się pojawia?
  • #9 21456599
    dzielny18
    Poziom 11  
    Chodzi Tobie o sygnał xxxx_N_RST czy inny? wg manuala powinien mieć 3,3 V, a ma 0 V - więc od początku jego nie ma. Procesor zdaje się, że całkowicie nie jest trupem, bo na nodze XOUT mam ładny sinus z parametrami zgodnymi z serwisówki. Dziś jeszcze będę szukał nieprawidłowości.
  • #10 21456637
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    Na pewno sygnał resetu nie steruje przekaźnikiem.
    Brak reakcji klawiatury, brak wyświetlania i klikanie przekaźnika po podaniu zasilania może świadczyć o uszkodzeniu głównego CPU.
  • #11 21456791
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    dzielny18 napisał:
    Chodzi Tobie o sygnał xxxx_N_RST czy inny? wg manuala powinien mieć 3,3 V, a ma 0 V - więc od początku jego nie ma. Procesor zdaje się, że całkowicie nie jest trupem, bo na nodze XOUT mam ładny sinus z parametrami zgodnymi z serwisówki. Dziś jeszcze będę szukał nieprawidłowości.

Nie, chodzi o sygnał sterujący głównym przekaźnikiem. Chyba nie problem go znaleźć?
  • #12 21456865
    dzielny18
    Poziom 11  
    Sygnał jest w porządku. Po przytrzymaniu power po 10 sekundach słychać podwójne kliknięcie przekaźnika zasilania.
  • #13 21456923
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Jakie podwójne? Jakie przytrzymanie? Amplituner uruchamia się jednym kliknięciem, ma kliknąć raz lub 2x w krótkim odstępie czasu, a potem po iluś tam sekundach jak klika ponownie i to w innym miejscu tzn że załącza końcówki i to oznacza, że ten amplituner chodzi tylko nie wyświetla 🤣😂🤣🤣 i ewentualnie ma problem ze sterowaniem. Jak jest w końcu? Albo weź to nagraj.
  • #14 21456944
    dzielny18
    Poziom 11  
    Podłączasz amplituner do sieci 230 V i słychać pojedyncze kliknięcie w układzie zasilania. Dalej zero reakcji na przyciski, próby wejścia w tryb serwisowy, dioda nie świeci. Przy wciśnięciu i trzymaniu przycisku zasilania, po 10 sekundach słychać rozłączenie i zaliczenie przekaźnika układu zasilania.
  • #15 21456946
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    No teraz można to zrozumieć.
  • #16 21456983
    dzielny18
    Poziom 11  
    Ok, przestał już nawet na to reagować. Sygnały ps1_prt 1,1 V, amp_lmt 3,08 V, amp_olv 3,3 V, i_prt 0 V, dc_prt 1,15 V (0,7 V powinno być) i mute_sw 2,83 V, a wg manuala powinno być -11,6 V. Może tutaj trzeba szukać. Bo to widać, że jest anomalia.
  • #17 21457056
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    To mute jest chyba tylko do wyciszenia suba. Można ewentualnie sprawdzić czy stab podaje - 12V. Nie ma raczej związku z usterką. Masz dc za duże, 0,7v jest graniczne i nie może tego przekroczyć. Czyli procek jest w sumie dziwnie zawieszony, ale pewnie po likwidacji tego odpali. Końcówka któraś zwarcie na liniach wyjściowych lub z zasilaniem.
  • #18 21457116
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2341
    Nie odpali. Wszystkie sygnały protectu od zasilacza i końcówki nie zablokują trybu serwisowego.
    Albo brakuje czegoś na płycie czołowej (zasilanie, sygnały do wyświetlacza) albo procesor jest uszkodzony (lub analogicznie brak mu odpowiedniego zasilania).

Na sterownik FL przychodzi FLD_RST, i reszta danych po SPI?
  • #19 21457196
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Samo to że startuje sugeruje, że zasilanie musi mieć, żeby wysłać sygnał do przekaźnika. Nawet gdyby robił to poprzez awarię, zwarcie itp. Przytrzymanie guzika zmieniało przynajmniej wcześniej stan, więc procesor coś reaguje, ale to że sam startuje nawet gdy otrzymuje sygnał dc sugeruje najgorsze.
    Sygnały do sterownika wyświetlacza nie mają związku z brakiem działania. Sterownik mógłby być martwy i bez sygnałów z taśmy nadal by pracował normalnie. Zasilanie na front też musi iść inaczej nie reagowałby na guzik power, a guziki pracują niezależnie od wyświetlacza. Może któryś jest zwarty z linii wyboru źródeł ale wtedy protekt raczej by wyłączał, chociaż nigdy w tym modelu nie bawiłem się w blokowanie guzików. Wtedy menu serwisowe czy uruchomienie z pominięciem protekta na pewno nie zadziała. Do tego ampli musi się wyłączyć.
  • #20 21457302
    dzielny18
    Poziom 11  
    Wszystkie napięcia na panel frontowy są poprawne, przemierzyłem wszystkie złącza, tzn. zgodne z manualem. Jedynie ten fld_n_rst jest 0 V. Wciśnięcie przycisku power zmienia stan na psw_det. Wciskanie klawiszy na panelu zmienia poziom napięcia na key1 i key2. Ogólnie przemierzyłem wszystkie złącza i jest OK. Skłaniam się do stwierdzenia, że uszkodzony jest procesor.
    Przestał już reagować na przytrzymanie power 🤷
    Jeszcze poziomy napięć na wejściach procesora A(1) - A(22) (procesor - pamięć flash) nie są zgodne z serwisówką (zakres 0 V - 3.3 V), ale sądzę, że to normalne.
    Spróbuję jeszcze odpalić z odłączonym transformatorem mocy i wejść w tryb diagnostyczny (ktoś w innym temacie podał taką propozycję).
    Aby wymienić procesor, to zapewne trzeba go wstępnie zaprogramować?
  • #21 21457392
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Na key1, key2 i psw jakie napięcie bez wciskania czegokolwiek?
  • #22 21457408
    dzielny18
    Poziom 11  
    key 1 i 2 3.3V a na psw 3.3V. Wciśnięcie INFO spadek tylko na KEY1, wciśnięcie TONE CONTROL spadek tylko na KEY2 (lub odwrotnie - nie pamiętam już). Wciśnięcie POWER spadek do 0 V na PSW.
  • Pomocny post
    #23 21457425
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    No to się zgadza. Tutaj bez zastrzeżeń. Ja ratowanie zacząłbym od tego dc. Skoro i tak spore szanse, że proc dostał, to możesz odpiąć ten sygnał od procka. Może coś się zmieni.
  • #24 21457430
    dzielny18
    Poziom 11  
    Najpierw sprawdzę z odpiętym trafo. Później już eksperymenty można rozpocząć.
    Obstawiam trafiony procek, bo była jakaś reakcja na wciśnięcie power ponad 10 sekund, a po kilku próbach i to przestało działać - tą operacją steruje procesor.
  • Pomocny post
    #25 21457448
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ale od czego miałby się akurat teraz spalić. Wg mnie jest teraz zablokowany wystąpieniem DC, a to można odblokować tylko kombinacją ze stanu wyłączonego. Nie pamiętam dokładnie, bo bardzo dawno robiłem taką yamaszkę, ale chyba blokowała możliwość uruchomienia po kilku wykryciach DC.
  • #26 21458602
    ravael0
    Poziom 10  
    Ja się nie znam, ale z tego, co pamiętam, to w Yamaha bardzo często pada układ zasilania, kondensator na wejściu i… stabilizatory napięcia, uwalone lub zimne luty.
  • #27 21459763
    dzielny18
    Poziom 11  
    Trafiony procesor.
    Odłączenie DC_PRT - żadnej poprawy / przekaźnik na zasilaniu klika.
    Odłączenie trafo od zasilania - żadnej poprawy / przekaźnik dalej klika.

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Yamaha RX-V471, który nie uruchamia się, mimo że słychać załączenie przekaźnika w układzie zasilania. Po pomiarach napięć w układzie zasilania i na procesorze, zauważono, że wiele sygnałów resetu (FLD_N_RST, HDMI_MUTE, DIR_N_INIT) ma wartość 0V, co sugeruje problem z procesorem. Użytkownik przeprowadził różne testy, w tym termowizję, która wykazała podgrzewanie się tranzystorów w sekcji wzmacniacza. W odpowiedziach zasugerowano, że amplituner może być w trybie protekta lub że procesor jest uszkodzony. Po odłączeniu różnych komponentów, problem nadal występował, co prowadzi do wniosku, że procesor jest najprawdopodobniej uszkodzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA