logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternator 24V i regulator RC1/28 jak to połączyć?

Evangelo 08 Wrz 2006 18:10 24843 10
REKLAMA
  • #1 3000379
    Evangelo
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Alternator podobno od Jelcza lub Stara (4 wyjścia) i regulator RC1/28 (2 wyjścia) nie wiem jak to podlączyć ze sobą, ma to chodzić przy kombajnie? Może też być jakiś schemat choćby odręczny, będe wdzięczny bardzo! Acha Alternator jest od STARA.
  • REKLAMA
  • #2 3000951
    Tomasz008
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    będzie tak. nie wiem jaki masz ten alternator. sa stosowane dwa rodzaje oznaczeń.

co do regulatora napięcia:
    zacisk D+ plus ze stacyjki
    DF wyjście na szczotki czyli u Ciebie prawdopodobnie na alternatorze zacisk +18. jeżeli nie ma takiedo to poprostu podepnij pod zacisk szczotek

co do alternatora:
    +19 wyjście z alternatora bezpośrednio na akumulator. jęzeli nie ma takiego to jest to śreba wystająca na nakrętke 10mm.
    -10 to masa
    no i kontrolka. najczęściej oznaczana przez 61. mozesz poznać ten zacisk na alternatorze po tym że, doprowadzony jest do gwiazdy stojana. jest odizolowany od korpusu plastykową przekładka
    powodzenia

Dodano po 2 [minuty]:

chcę dodać że kontrolkę poznasz po tym że tam jest wystająca wsuwka męska
  • #3 3001001
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3001037
    Tomasz008
    Poziom 20  
    popieram kolege elektrit. nie zaszkodzi się zorientować jak jest z tą masą. co do oznaczeń to były one najróżniejsze. ja akurat spotkałem się z takimi. wydaje mi się jednak że wszystkie alternatory w starach z instalacją 24V były z minusem na masie. podobno stare tzw. chrupki 12V miały plus na masie
  • REKLAMA
  • #5 3002140
    Evangelo
    Poziom 15  
    Panowie u altka są inne oznaczenia, widziałem go tylko przelotnie, ale skocze do gościa odpisze i podam w poście. Pamiętam tylko "B+" jest odizolowany od obudowy?
  • REKLAMA
  • #6 3002634
    Tomasz008
    Poziom 20  
    podaj oznaczenia
    tak zacisk B+ jest odizolowany. to wyjście alternatora
  • #7 3003584
    Evangelo
    Poziom 15  
    A wieć wyprawki alternatora to: 54, DE, Mo, B+, B- . Wszystko "męskie" odizolowane za wyjątkiem "B-" po prostu nagwintowana dziura w obudowie???
  • #8 3003767
    Tomasz008
    Poziom 20  
    zacisk B+ jak pisałem to wyjście alternatora. od razu na + akumulatora
    B- to masa
    w poście napisałeś DE a powinno być DF. to jest wzbudzenie wirnika. napięcie pobierasz z regulatora
    Mo to kontrolka wyprowadzona z gwiazdy stojana. zamyka ona obwód cewki przekaźnika
    jest jeszcze zacisk 54. połaczony poprzez diodę prostownicza. katodą do zacisku DF a anoda do masy. nie ozywa się tego raczej. wymyslili to sobie chyba dlatego że są różne sposoby wzbudzania wirnika

a propos to wydaje mi się że ten alternator to jest od niemieckiego sprzętu IFA. bo oznaczenia na to wskazują
    podłącz i powinno latać jeśli reszta podzespołów jest sprawna:D
  • #9 3003956
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3004045
    Evangelo
    Poziom 15  
    Mistrzowie ale mi trzeba jakiś bardziej konkretny "schemat" a nie przypuszczenia (bez urazy)? Nie chce "altka", albo "regla" wysadzić w powietrze?Jeszcze oznaczenia regla to 15 i 67?
  • #11 3010608
    Tomasz008
    Poziom 20  
    to sie robi bez schematu
    poprostu żeby wiedzieć co i jak z napięciem weź sobie kontrolkę i łącz tak jak pisałem ja i elektrit. na bank jest dobrze rozpisane. co do regla to
    15 napięcie za stacyjka
    67 wyjście na szczotki czyli u Ciebie DF przy altku. i wszystko
    jak jeszcze nie będziesz wiedział pisz

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia alternatora 24V od Stara (z czterema wyjściami: 54, DF, Mo, B+, B-) do regulatora napięcia RC1/28 (z dwoma wyjściami: 15 i 67) w instalacji kombajnu. Alternator posiada zacisk B+ odizolowany od obudowy, który należy podłączyć bezpośrednio do plusa akumulatora, oraz B- jako masę (obudowa). Zacisk DF (w niektórych oznaczeniach DE) służy do wzbudzenia wirnika i łączy się z wyjściem regulatora 67 (szczotki). Zacisk 54 jest połączony przez diodę prostowniczą do masy i zwykle nie jest używany. Kontrolka podłącza się do zacisku Mo (lub Mp – punkt środkowy gwiazdy stojana). Regulator RC1/28 podłącza się poprzez zacisk 15 do plusa po stacyjce oraz 67 do szczotek alternatora (DF). Obudowę regulatora należy uziemić. Istotne jest sprawdzenie, czy alternator ma minus na masie, co jest typowe dla Stara 24V. Schemat połączeń opiera się na oznaczeniach zacisków i funkcjach poszczególnych wyprowadzeń, co pozwala na prawidłowe podłączenie i działanie układu bez konieczności posiadania szczegółowego rysunku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA