logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić fonię w telewizorze CASIO TV-470 z Niemiec?

fellowes20 08 Wrz 2006 21:12 5196 9
REKLAMA
  • #1 3001079
    fellowes20
    Poziom 19  
    Ocena: 13
    Witam i proszę o pomoc. Dostałem telewizorek CASIO TV-470 z niemiec ale niestety trzeba go przestroić. Na codzień mam do czynienia z telefonami a na telewizorach zabardzo się nieznam. Proszę o zaznaczenie na fotce gdzie podłączyć fonię.

Jak przestroić fonię w telewizorze CASIO TV-470 z Niemiec?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3001226
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    O ile pamiętam ten egzemplarz, możesz mieć problem. Zadnej płytki nie zamontujesz z braku miejsca. Jasnobrązowe filtry SFE6,5MHz i CDA6,5MHz powinieneś dać radę bardzo płasko dolutować od spodu do analogicznych (tylko opisanych jako 5,5), chyba że zrezygnujesz z fonii oryg. i je po prostu wymienisz. Natomiast czarny, pięcionóżkowy filtr SAW - przy przełączniku, oryginalnie tłumiący - niestety - nasze pasmo fonii, trzeba wymienić na inny, przenoszący pasma BG i DK. Ponieważ był tam egzemplarz opisany 38,0 MHz (mało u nas spotykany) miałem problem. Niestety nie pamiętam już, co zamontowałem.
  • REKLAMA
  • #3 3001299
    fellowes20
    Poziom 19  
    Miejsce na fonie mam tylko niewiem gdzie ją podpiąć. Miałem kiedyś taki przestrojony i miał podpiętą fonię z tyłu w eleganckim pudełeczku. Mam zamiar zrobić tosamo.

Dodano po 14 [minuty]:

Faktycznie SAW ma oznaczene 38.9Z Czym go zastąpić?? bo chyba zrezygnuję z zewnęcznego pudełeczka.
  • REKLAMA
  • #5 3001392
    fellowes20
    Poziom 19  
    Czyli wystarczy wymienić te dwa jasnobrązowe filtry na 6.5 i pwinnabyć fonia tak??
  • Pomocny post
    #6 3001409
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Jeżeli nie przeszkadza panu płytka na zewnątrz odbiornika to nie powinno być problemu trzeba zakupić płytkę foni równoległej i tak podłączyć
    IF płytki foni na falę powieżchniowa to jest ten element czarny 5 pinowy pod nogę nr 1 zaznaczoną kolorem czerwonym
    Out foni podłanczamy pod filtr SFE 5,5MHz dalej zasilanie 5 lub 12V w zależności jakie napięcie występuje w odbiorniku i na jakie jest przystosowana płytka foni i zostaje do podłączenia masa odbiornika z masą modułu foni.
    Powodzenia.
    Pozdrawiam.
  • #7 3007535
    fellowes20
    Poziom 19  
    Pierwsze wymienię filtry na SFE6,5MHz i CDA6,5MHz jeśli to nie da efektu to założę fonię równoległą. Dam znać w poniedziałek o efektach pracy.
  • REKLAMA
  • #8 3008874
    kamilgrodz
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam,
    ja kiedyś przestrajałem takie cudo i wymieniłem tylko filtry 5,5 na nasze 6,5 i okazało się, że to wystarczy. Dzwięk śmiga aż miło.
    Pozdrawiam
  • #9 3011467
    fellowes20
    Poziom 19  
    Niestety w tym przypadku wymiana filtrów nie pomogła fonia jest ale bardzo licha. Czy wie ktoś czym zastąpić pięcionóżkowy filtr SAW ma oznaczene 38.9Z.
  • #10 3033980
    SP7SG
    Poziom 1  
    Witam .. takim samym filtrem fali powierzchniowej tylko na f=38,0MHz.Wiele firm je sprzedaje.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia fonii w telewizorze CASIO TV-470 sprowadzonym z Niemiec. Problemem jest konieczność wymiany filtrów fonii, gdyż oryginalne filtry SFE 5,5 MHz i CDA 5,5 MHz nie odpowiadają polskiemu pasmu fonii 6,5 MHz. Zaleca się wymianę jasnobrązowych filtrów na SFE 6,5 MHz i CDA 6,5 MHz, co w wielu przypadkach poprawia jakość dźwięku. Jednak w niektórych egzemplarzach wymiana filtrów nie wystarcza, gdyż oryginalny pięcionóżkowy filtr SAW o częstotliwości 38,9 MHz tłumi pasmo fonii BG i DK. W takim przypadku konieczna jest wymiana tego filtra na odpowiedni filtr fali powierzchniowej o częstotliwości około 38,0 MHz, dostępny u różnych producentów. Alternatywnie można zastosować zewnętrzną płytkę foni równoległej, podłączając jej wejście IF do nóżki nr 1 filtra SAW, wyjście do filtra SFE 5,5 MHz oraz zapewniając zasilanie i masę. Miejsce montażu płytek jest ograniczone, co wymaga płaskiego dolutowania filtrów lub zastosowania zewnętrznego modułu. Wskazano również, że podłączenie fonii z tyłu telewizora w osobnym pudełku jest możliwe i praktykowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA