logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer widzi tylko połowę pamięci RAM na kości

sundecade 08 Wrz 2006 22:31 2251 5
REKLAMA
  • #1 3001424
    sundecade
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Mam pewien problem. Kupiłem 2 kości ram po 256 mb jedna. Jest to sdram jednostronny. Nie podam dokładnie jaka jest płyta główna w komputerze, bo to strzęt kolegi.Chodzi o to, że komputer najpierw odczytał, że jedna kość ma 128 mb a nie 256, później już się nie włączał tylko wyskoczył jakiś komunikat o Biosie. Czy aktualizacja biosu w czymś pomoże??
    Dodam, że jest to komputer z 2000 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3001476
    LashloE
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Jeśli ten ram tam wszedł bez wbijania go młotkiem to znaczy że ramy pasują do płyty. Ja bym radził sprawdzić te ramy na innym kompie a najlepiej potraktować je programem memtest który jest na wielu dystrybucjach typu live linuksa.
  • REKLAMA
  • #3 3001521
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Masz niewłaściwe pamięci. Nie podałeś płyty, więc można tylko domniemywać na podstawie podanych objawów, że potrzebujesz pamięci powszechnie znane jako BX. Żadna aktualizacja BIOS-u nie rozwiązuje tego problemu - sprawa dotyczy konstrukcji płyty głównej.

Nie pisz NIGDY WIĘCEJ tekstu "jakiś komunikat". Albo podajesz pełny tekst komunikatu, albo daruj sobie takie informacje.
  • REKLAMA
  • #4 3001525
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Pewnie kolega ma starszą plytę główną, gdzie ram jednostronny jest widoczny jako połowa pojemności.
    Nie przeskoczysz tego.
  • REKLAMA
  • #6 3002327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA