logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki punkt dostępowy do sieci WLAN zamiast D-link DI-624?

Goofy87 08 Wrz 2006 23:36 3512 14
REKLAMA
  • #1 3001754
    Goofy87
    Poziom 11  
    witam. Obecnie posiadam sieć WLAN opartą na punkcie dostepowym D-link DI-624. Gdy jakies 2 miesiacę zorientowałem sie że nie był to najlepszy zakup dobrego sprzetu było juz za poźno :(. Jak możecie się spodziewać AP DI-624 sprawuje sie okropnie(wiesza sie, traci moc wyjściowa, transfer poprostu skacze oraz czesto sie wyłącza). Razem z innymi uzytkownikami sieci doszlismy do porozumienia ze na starym AP mozna sie troche powyzywac a jego miejsce zastapic jakims dobrym modelem - niekoniecznie D-linka.
    Sieć składa sie z 3 kompow na kablu + 4 na radiu (i wlasnie te trzeba polaczyc). Najdalszy punkt oddalony jest o jakies 500m i dodam ze odrobine zaklucona jest strefa fresnela (czubek drzewa). Pozostale odbiorniki znajduja sie znacznie blizej.
    Co do tego AP to potrzebuje aby miał przede wszystkim filtrowanie MACów, odkrecana antenke, duza moc promieniowania i wysoka niezawodnosc. Słyszałem że firma LINKSYS produkuje niezly sprzet.... to prawda? lecz nie jestem pewien co do odkrecanej antenki??? Prosze o podanie nazw i modeli dobrych Acces Pointow w przedziale cenowym do 270zł. Moze być odrazu link do allegro. Z góry dziekuje i POZDRAWIAM.
  • REKLAMA
  • #2 3001794
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    1. DI-624 to nie AP, lecz router z AP
    2. Używam Planet WAP-4000 v2 od około roku i nie zawiesił się ani razu
    3. Bardzo dobre, choć drogie, są AP Orinoco, w kwocie 270zł raczej się nie zmieścisz...
  • REKLAMA
  • #3 3001841
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Mam z d-linka 2000 i kilka 900, nie zagladalem do nich od roku, trzeba rozdzielic ap od routera to poprawia prace sieci, te modele co wspomnialem maja filtracje mac.
  • #4 3001865
    Goofy87
    Poziom 11  
    ja tez posiadam d-linka 2000 (to ten najdalej oddalony od nadajnika) i sprawuje sie bardzo dobrze. W momencie kiedy kupowalismy sprzet bylismy zieloni na temat WLANu i przez to kupilismy zly model. Jednak teraz nie chce zrobic tego samego błedu :) A co do D-linka to jakoś straciłem zaufanie...
  • #5 3003571
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Dokladnie jak kolega powiedzial wprost znakomitym sprzetem jest proxim orinoco ap 2000 sprzet praktycznie nie do zawieszenia 40 osob bez najmniejszych problemow obsluzy a na allegro mozna kupic juz za okolo 450 zl kompletnego
  • REKLAMA
  • #7 3004161
    scaner
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    U mnie "pracuje" D-Link DWL-900AP+ i od 2 lat o nim zapomniałem. Obecnie mam na nim 7userów. Nie widzę sensu kupowania dla 4 userów jakiegoś drogiego AP. Najdalszy user to ok 600m od AP.
  • #8 3005205
    neig555
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    mam dl-514 i dla 10 userów wystarczy,ma przekierunkowanie portów i filtrowanie po MAC,brakuje QoS. Zero problemów.
  • #9 3005280
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Tylko i JEDYNIE wg mnie LINKSYS WAP 54G.Świetny AP!Uzywam TYLKO takich u siebie!!100%stabilonosci,0 zwisów,bardzo duze mozliwosci modyfikacji softu,ogolnie bardzo bogaty soft,AP ma wejscie na dwie antenki!!Pozatym ma Wtyk TNC-RP,ktory jest duzo porzadniejszy o RP-SMA.Poprostu jakosc CISCO.Wg.mnie nie znajdziesz w takiej cenie(250-300zł) AP lepszego od tego.U mnie AP-ki pracuje w hermetykach na dworze,teraz w lato sami wiecie jaka byla temperatura,a AP (na podkreconym sofcie jeszcze)dawał sobie rade bez problemow.Natomiast zeszla zima,okropnie zimno bylo ,a na maszcie wypizdówek ; AP zawsze stabilny.
  • #10 3005484
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Jak by ktos mnie sie pytal o linksysy odpowiedzial bym stanowczo NIE!!!!!!!
    Wg mnie linksys byl taka porazka ze szkoda gadac musisz sie zastanowic czy wybrac sprzet np linksysa za 250 zl czy wybrac profesionalny ap za niewiele wiecej 400zl , ktory obsluzy ci 50 uzytkownikow i bez zadnych niespodzianek bo nie wieze w to ze bedziesz mial caly czas 4 czy 5 uzytkownikow . Ale w miare rozrastania sie sieci bedzie owiele więcej uzytkownikow wiem co mowie ja tak samo zaczynalem podaje ci linka na dole
    http://allegro.pl/item124342676_super_okazja_ap_2000_nowka_komplet_karta_box.html
  • #11 3005512
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    CZy D-linkom mowisz "tak"??zauwaz ze napsiałem "w tej cenie" .Normalne ze AP za 400-500zl bedzie lepszy,ale mowimy o rozsadnych pieniadzach,nie ma nic lepszego niz to..jestes pierwsza osoba z ktora sie spotkałem ktora jest przeciwna LINKSYSOWI.DLaczego wg Ciebie linksys to porazka?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic448149.html
  • #12 3437957
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    dan-j2 napisał:
    Jak by ktos mnie sie pytal o linksysy odpowiedzial bym stanowczo NIE!!!!!!!
    Wg mnie linksys byl taka porazka ze szkoda gadac musisz sie zastanowic czy wybrac sprzet np linksysa za 250 zl czy wybrac profesionalny ap za niewiele wiecej 400zl , ktory obsluzy ci 50 uzytkownikow i bez zadnych niespodzianek bo nie wieze w to ze bedziesz mial caly czas 4 czy 5 uzytkownikow . Ale w miare rozrastania sie sieci bedzie owiele więcej uzytkownikow wiem co mowie ja tak samo zaczynalem podaje ci linka na dole
    http://allegro.pl/item124342676_super_okazja_ap_2000_nowka_komplet_karta_box.html

Chlopie! Co Ty piszesz? Zastanow sie...w cenie do 300 zl tylko i wylacznie LinkSys. Wytlumaczenie jest proste...CISCO robi bez watpienia najlepsze urzadzenia sieciowe, a Linksys to tansza wersja CISCO - wiec nie ma sie nad czym zastanawiac...

D-Linki i Planety to badziew. Mialem do czynienia z obydwoma i obydwa sie wieszaja i sa z nimi klopoty! Ale jezeli mialbym wybierac pomiedzy nimi to jednak Dlink.

pzdr.
  • #13 3439693
    deschek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ovislink 5460, ewentualnie w oprogramowaniem appro, warto sprawdzic, posiadam dwie sztuki jak i 2 sztuki planetek.
  • REKLAMA
  • #14 3439899
    Killer.PL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    W tej cenie tylko WAP54G, używam już od prawie roku i jak narazie 0 problemów.
  • #15 3440048
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    OvisLink WL-5460AP, a jak kogoś stać to Senao (400zł).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru punktu dostępowego WLAN jako zamiennika dla problematycznego D-Link DI-624, który działa niestabilnie, traci moc sygnału i często się zawiesza. Użytkownicy rekomendują rozdzielenie funkcji routera i AP dla lepszej stabilności sieci. Wskazywane są modele o wysokiej niezawodności i funkcjach filtrowania MAC oraz wymiennej antenie. Polecane urządzenia to m.in. Planet WAP-4000 v2, Proxim Orinoco AP 2000 (sprzęt profesjonalny, stabilny, obsługujący wielu użytkowników), Netgear WGR614v6, D-Link DWL-900AP+, D-Link DL-514 oraz Linksys WAP54G, który jest chwalony za stabilność, możliwość modyfikacji oprogramowania i dobre złącza antenowe (TNC-RP). Pojawiają się opinie krytyczne wobec Linksysa, sugerujące wybór droższych profesjonalnych AP zamiast tańszych modeli. Wśród innych propozycji wymieniane są Ovislink WL-5460AP oraz Senao jako droższe, ale solidne rozwiązania. Wymagania użytkownika obejmują filtrowanie MAC, odkręcaną antenę, wysoką moc promieniowania i niezawodność, a także zasięg do około 500 m w warunkach częściowo zakłóconej strefy Fresnela.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA