logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między routerami. Który wybrać? Punkt dostępowy w domu.

waldi73 13 Sty 2007 08:58 2285 6
REKLAMA
  • #1 3440124
    waldi73
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam, chciałbym zrobić sobie w domu punk dostępowy abym mógł wykorzystać w moim laptopie (maxdata) kartę sieciową wifi. Mam internet radiowy w takim połączeniu: acces point > switch > trzy kompy po kablu, każdy z nich ma przypisane ip a identyfikacja jest po mac-adresie.
    Mój dostawca internetu doradził mi abym zakupił sobie do tego celu coś takiego:
    http://www.allegro.pl/item157305133_linksys_wrt54g_v_2_router_wifi_ap_4_ro_portowy_fv.html
    a ja się zastanawiam czy nie wystarczy to:
    http://www.allegro.pl/item154305959_d_link_di_524_54mb_s_router_accesspoint_switch_x4.html
    proszę znających się w temacie o poradę.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3440306
    skaza6
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam!
    Linksysy są bardzo stabilne a D-linki się co chwilę wieszają. Ja mam linksysa i stanowczo polecam. Choć jak masz brać to weź WRT54GL ten z tym symbolem L już jest na linuksie i jest zawsze choć o troszkę lepszy. Ja go mam i wszystkim polecam!
  • REKLAMA
  • #3 3440527
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Na jednego kompa przez wifi nic specjalnego ci nie trzeba. Netgear robi niezle routery w naprawde atrakcyjnej cenie. W twoim przypadku wystarczylby w zasadzie najprostszy AP a jednym wejsciem lan i malutka antenka taki za 80zl.
  • #4 3442191
    waldi73
    Poziom 12  
    chaka napisał:
    Na jednego komputera przez wifi nic specjalnego ci nie trzeba

A jakbym chciał w przyszłości podpiąć drugiego ??
  • REKLAMA
  • #5 3442229
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Przy 2 tak samo.

Problemy są przy większej ilości np. powyżej 10 i klientach z programami P2P.
  • #6 3442520
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 3450214
    waldi73
    Poziom 12  
    Już trochę się dowiedziałem w tym temacie, potrzeba mi routera wifi najlepiej takiego w którym można zmienić mac-a abym nie musiał robić tego u dostawcy neta i takiej opcji abym mógł jednocześnie korzystać z laptopa i palmtopa z podzieleniem prędkości łącza na pół. Znalazłem coś takiego, może wystarczy ??

http://www.allegro.pl/item157291800_linksys_befw11s4_router_wi_fi_4_portowy_switch_fv.html

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru routera lub punktu dostępowego (AP) do domowej sieci Wi-Fi, umożliwiającego podłączenie laptopa z kartą Wi-Fi do internetu radiowego. Użytkownik rozważał zakup Linksys WRT54G v2 lub D-Link DI-524. Opinie wskazują, że Linksysy, zwłaszcza model WRT54GL z oprogramowaniem Linux, są bardziej stabilne i polecane, podczas gdy D-Link DI-524 może się zawieszać, choć niektórzy użytkownicy nie doświadczyli problemów z tym modelem. Przy niewielkiej liczbie urządzeń (1-2) wystarczy prosty punkt dostępowy z jednym portem LAN i małą anteną, np. Netgear w przystępnej cenie. Problemy pojawiają się przy większej liczbie klientów, zwłaszcza korzystających z P2P. W dalszej części autor rozważa router Linksys BEFW11S4, który umożliwia zmianę adresu MAC oraz dzielenie prędkości łącza między laptopem i palmtopem, co jest istotne dla uniknięcia konieczności zmiany MAC u dostawcy i zarządzania pasmem.
REKLAMA