logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór amplitunera 5.1: Pioneer VSX-416, Panasonic SA-HE75 czy Yamaha RX-V359?

yalo 09 Wrz 2006 09:24 3197 12
REKLAMA
  • #1 3002262
    yalo
    Poziom 11  
    Planuję w najbliższym czasie zakupić amplituner kina domowego 5.1. Na allegro znalazłem kilka modeli, które mnie szczególnie zainteresowały. Proszę o wszelkie sugestie, porady i spostrzeżenia na ten temat.

PIONEER VSX 416
    http://www.allegro.pl/item124403089_pioneer_vsx_416_nowosc_2006_wysylka_gratis_.html

PANASONIC SA-HE75
    http://www.allegro.pl/item126516724_panasonic_sa_he75_pilot_f_vat_marza_od_s_s_.html

YAMAHA RX - V 359
    http://www.allegro.pl/item125920292_yamaha_rx_v_359_amplituner_slask_.html
  • REKLAMA
  • #2 3002567
    tomaha1
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Ja bym z Panasonica od razu zrezygnował. Kupiłbym chyba Pioneera. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3002678
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Zalecam Pioneer-a. Widzę, że teraz sa już wyższe modele (VSX-x16), posiadam VSX-515 i złego słowa nie powiem. Pioneer ma piekne i delikatne brzmienie, nie nastawiaj się na łupanie basem bo jak chcesz bas, to kup jakąś Yamahę - Pioneer też potrafi kopnąć, ale dopiero przy sporej sile głosu(choć sub'em można zawsze podkręcić ;) ).
    Ogólnie sprzęt spisuje mi się świetnie od prawie roku i złego słowa na niego nie powiem. Jak możesz, łap model wyższy (516 zamiast 416) - ma kilka opcji więcej które się przydają (m.in. mikrofon do automatycznej regulacji inst. głosnikowej - przydatna rzecz!); tylko cena niestety też jest wyższa :( . Poszukaj VSX-515 zamiast VSX-416
  • REKLAMA
  • #4 3002718
    yalo
    Poziom 11  
    Naprawdę warto dopłacić te min. 150 zł za m.in. taką funkcję? Co ona właściwie daje i na jakiej zasadzie to się odbywa?Też początkowo myślałem o Pioneerku :) Dzięki za odpowiedzi.
  • #5 3002771
    Trabi
    Poziom 36  
    Mikrofon stawiasz w miejscu gdzie najczęściej się siedzi. Podłącza się go amplitunera i włącza odpowiedniafunkcję - amplituner zaczyna pomiary.
    Działa to na zasadzie automatycznego pomiaru dźwięków wydawanych z amplitunera (szumy, trzaski, pstykania) przez "program testowy" - powiadomi nawet jeśli subwoofer będzie ustawiony za głośno, żeby go ściszyć bo nie przejdzie do dalszych testów (!). Dźwięki wydawane są z poszczególnych kolumn w sposób znany tylko sprzętowi (różnie to się odbywa). Procesor mierzy m.in. siłę głosu poszczególnych kolumn, częstotliwość z głosników (tłumienie pomieszczenia), odbicia, echo itp i na podstawie porównywania "zasłyszanych" dźwieków przelicza jak ustawić regulacje każdego (!) zestawu głosnikowego. Chodzi o to, aby w miejscu znajdowania się mikrofonu doprowadzić do tego, aby KAŻDA kolumna brzmiała tak samo w sile głosu jak i brzmienu - amplituner ma wbudowany 5-cio pozycyjny equalizer do którego normalnie nie ma dostępu "z zewnątrz" (choć jak się człek zagłębi w opcje to go znajdzie :) ) tylko na potrzeby regulacji.
    Po wyregulowaniu okazuje się, że każda właściwie kolumna jest ustawiona troszkę inaczej i częstotliwościowo i siłą głosu - czego się nie da ustawić "na ucho". Poza tym, nie widziałem jeszcze equalizera który regulował by osobno częstotliwość dla każdej kolumny! A tu mozna :) . I co najlepsze - spisuje się to naprawdę bardzo dobrze, a brzmienie jest idealnie wyregulowane. Ten system zastosowany w Pionner-ach nazywa się "MCACC".

A czy warto dołożyć? Hmm... to indywidualnie trzeba sobie na to odpowiedzieć; ja nie narzekam że dołożyłem do modelu wyższego (wtedy miałem wybór VSX415 albo 515, a ceną różniło się ~150zł).
  • #6 3002812
    yalo
    Poziom 11  
    Oki. Dzięki za wyczerpują odpowiedź. Fajna sprawa:) Heh jednak sięgnę do portfela po trochę więcej sałaty :) Myślę, ze będę zadowolony :)
  • REKLAMA
  • #8 3005283
    yalo
    Poziom 11  
    Hehe, dobre :) Przekonamy się jak to będzie w praktyce. Sprzęcik zakupiony tylko czekam na kuriera :)
  • #9 3005398
    Trabi
    Poziom 36  
    VSX-516? Gratuluję :-)
    Tu możesz porównać co ma 516 a czego nie ma 416:

VSX-416 ---> http://www.nowetrendy.pl/index.php/news/id/1301
    VSX-516 ---> http://www.nowetrendy.pl/index.php/news/id/1302

Między moim 515 a nowym 516 nie widzę żadnych różnic w opisie. Widzę natomiast na zdjęciu - ma 3 przyciski więcej nad pot. głosu i jakieś dodatkowe złącze na przednim panelu. :) .
    Teraz nic tylko zestaw głosniczków i możesz hulać :)
  • #10 3010687
    Trabi
    Poziom 36  
    --- EDIT ---

Nie za wiele widać, ale możesz zobaczyć jak "toto" się zachowuje. Nie słychać tylko testu sub-a z wiadomych powodów (mikrofon w kamerze nie przenosi tak niskich częstotliwości :) ). No i nie chciałem robić testu bo mi się poprzestawia ;)
  • #11 3178730
    cavix
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam chciałbym sie podłączyć do tego postu. Mam problem jaki amplituner wybrac, fundusze mam ograniczone bo tylko 760zł ok. Zastanawiam sie w pierwszej kolejnosci czy kupic urzywany czy nowy sprzęt. Jak chodzi o nowy to w oczy wpadł mi tylko PIONEER VSX-416. Ma on służyć do oglądania filmów (nie zalezy mi na super jakosci) oraz wlasnie głównie do słuchania muzyki Prosze o porade:?::?::?::|
  • #12 3501896
    Radek_22
    Poziom 11  
    Witam mam taki sam problem jak w poście powyżej! Mam do wydania max 800 zł i w oczy wpadł mi pioneer VSX-416 sprzęt będzie grał w małym pokoiku. Nie jest nie wiadomo jakim koneserem muzyki jednak lubię w miarę dobre brzmienie. Posiadałem wcześniej wzmaka Technicsa i na brzmienie nie narzekałem.Ampli będzie dodatkowo podłączony pod korektor technicsa. Proszę o poradę może jakiś inny model lub inna firma? Ograniczenia tylko jedno max. 800zł Pozdrawiam
  • #13 3502214
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Audio

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru amplitunera kina domowego 5.1 spośród modeli Pioneer VSX-416, Panasonic SA-HE75 oraz Yamaha RX-V359. Użytkownicy odradzają wybór Panasonica, rekomendując Pioneera, zwłaszcza modele wyższe niż VSX-416, np. VSX-515 lub VSX-516, które oferują dodatkowe funkcje, takie jak automatyczna kalibracja dźwięku za pomocą mikrofonu (MCACC). Funkcja ta polega na pomiarze akustyki pomieszczenia i automatycznym dostosowaniu poziomów i korekcji głośników, co poprawia jakość dźwięku w miejscu odsłuchu. Pioneer charakteryzuje się delikatnym, zrównoważonym brzmieniem, natomiast Yamaha jest polecana dla osób preferujących mocniejszy bas. W dyskusji pojawiły się także pytania o opłacalność dopłaty do modeli z funkcją automatycznej regulacji oraz porównania specyfikacji VSX-416 i VSX-516. Użytkownicy z ograniczonym budżetem (około 760-800 zł) rozważają zakup używanego lub nowego VSX-416, który jest uznawany za solidny wybór do małych pomieszczeń i do oglądania filmów oraz słuchania muzyki o przyzwoitej jakości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA