logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD ROM LG GDR-8161B z 2003 roku nie czyta płyt po ponownym podłączeniu

adrus 10 Wrz 2006 23:49 2333 8
REKLAMA
  • #1 3007984
    adrus
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam. Mam problem z dvd który przestał czytać płyty. Cały czas chodził i pewnego dnia odłączyłem go od komputera i przez miesiąc nie był podłączony. Po miesiącu podłączyłem go i nie widzi płyt. Przeczyściłem laser dwa razy spirytusem i nadal nic. Proszę o jakieś rady. Model gdr 8161b, z 2003 november
  • REKLAMA
  • #2 3008323
    jacknn

Poziom 21  
    Ocena: 38
    napędy optycznie bardzo nie lubią nie używania, prawdopodobnie laser stracił swoje właściwości i poprostu powłoka zmatowiała, gdyż na dzień dzisiejszy producenci oszczędzając optykę montują z tworzyw sztucznych, które niestety wieczne nie są. Możesz wymienić laser ale czy to przy dzisiejszych cenach napędów jest opłacalne to pozostawiam tylko to twojej dyspozycji. Nowa nagrywarka DVD też LG kosztuje ok. 120 - 130zł, laser prawdopodobnie ok. 50-60zł tak więc przelicz i zastanów się.
    Aha, kontakt fizyczny z laserem, tym bardziej zwykłym spirytusem niszczy powłoki optyki lasera
    Konto firmowe:
    CENTRUM SERWISOWE
    ul. Wyszyńskiego 36A, Zielonka, 05-220 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumserwisowe.net.pl
  • REKLAMA
  • #3 3008752
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 3010337
    adrus
    Poziom 15  
    Bios widzi napęd. Niby wszystko jest ok w środku a luty tez wyglądają na ok.
  • #5 3010636
    ninjafan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Czy napęd jest widziany w Windows? Sprawdź dobrze połączenia wtyku molex oraz taśme ide (zobacz na zworkę czy jest w pozycji slave / master). Zrób upgrade biosu napędu dvd gdr 8161b. Kliknij na link, który będziesz miał na PW. Pobierz to archiwum i zastosuj się do instrukcji. Pamiętaj, przed i podczas aktualizacji koniecznie wyłącz wszystkie programy. W tym czasie komputer nie może się zawiesić / wyłączyć. Pozdrawiam (napisz czy operacja się powiodła).
  • #6 3011022
    adrus
    Poziom 15  
    Windows widzi cd rom. Fleszowałem bios na ten co podałeś i nadal nic. Rozkręciłem dvd i zaniepokoiły mnie latanie jakieś śrubki czy jakieś sprężynki jak postrząsam napędem i ten odgłos dochodzi od lasera. Nie wiem co to jest.
  • #7 3012367
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3013657
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 3013700
    adrus
    Poziom 15  
    W kompie mam jeszcze podłączoną nagrywarkę i jest wszystko ok. To myśle ze z kompem jest wszystko wporzątku. Taśmę zmieniałem i nadal nic.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu DVD-ROM LG GDR-8161B z 2003 roku, który po miesięcznym odłączeniu od komputera przestał czytać płyty. BIOS i system Windows wykrywają napęd, a połączenia (taśma IDE, zasilanie molex) oraz ustawienia zworki (slave/master) zostały sprawdzone i są poprawne. Próby czyszczenia lasera spirytusem nie przyniosły efektu, a fizyczny kontakt z optyką może ją uszkodzić. Możliwe przyczyny to uszkodzenie lasera, błąd firmware lub problemy z elektroniką (np. zimne luty, uszkodzenie szyny IDE). Aktualizacja firmware napędu nie rozwiązała problemu. Wewnątrz napędu słychać luźne elementy (śrubki, sprężynki), które mogą być częścią mechanizmu obrotu płyty. Zalecane jest sprawdzenie napędu na innym komputerze oraz ewentualna wymiana taśmy IDE. Koszt wymiany lasera jest porównywalny do zakupu nowego napędu, co może wpływać na opłacalność naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA