logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie głośników. Równoległe czy szeregowe?

krzychu81 11 Wrz 2006 20:02 3510 4
REKLAMA
  • #1 3010079
    krzychu81
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Nie będę wnikał kto jak mówi bo jest nas czterech (i jest 2 na 2)ale nie wiemy jak podłączyć głośniki o parametrach. 100V/ 10W przy imped. 1k Ohm (posiada trafosik) i można go podłączyć na 5W/2K Ohm i 2.5W/4K Ohm, Ale nas interesuje 10W. sam głośnik jest 8 Om.Posiadamy 15 równych głośników i wzmacniacz 200W/100V. No i pytanie bo wydaje mi się, że głośniki powinno łączyć się równolegle gdyż na każdy głośnik dajemy 100V a prądy przy 10W/100V daje 0.1A na głośnik a łącząc je równolegle otrzymamy 1.5A. Wzmacniacz ma 2A 200W/100V. tylko impedancja wychodzi troche duża bo ok. 66 Ohm.

Łącząc szeregowo, 100V rozłoży nam się na 15 głośników po 1k Om czyli łącznie 15k Ohm co da prąd ok. 0.0066 A na całości. i ok.6.66V na głośnik i mocy głośnika 0.044W przy jednym wspólnym prądzie. Acha a co gdybym chciał założyć 10 głośników? Wtedy otrzymałbym prąd ok. 0.01 A

No i logiczna różnica jak spali się któryś głośnik (np. przerwe zrobi) to równolegle reszta będzie ciągła, a szeregowo wszystko siądzie jak żarówki choinkowe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3010451
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Jesteś niesamowity mąciciel, zamotałeś jak nic.
    Wzmacniacz masz radiowęzłowy, kolumny również, więc nie kombinuj, tylko łącz tak, jak się łączy w instalacjach radiowęzłowych - równolegle wszystkie głośniki.
    Jeżeli chcesz z tego zrobić kolumny "estradowe", to musisz pominąć wszystkie trafa w skrzyneczkach głośnikowych, we wzmacniaczu przełączyć na napięcie 30V na wyjściu i tak podłączyć głośniki, by ich wypadkowa impedancja wynosiła ok. 4Ω
  • REKLAMA
  • #3 3010609
    krzychu81
    Poziom 11  
    Ja zamąciłem? Musiałbyś slyszeć tego gościa co chciał to podłączać szeregowo. Z kumplem przy montażu głośników stwierdziliśmy, że wg nas trzeba równolegle łączyć, ale 2 kumpel nie, on chciał szeregowo. Poleciał do sklepu zapytać się i tam powiedzieli, że w szeregu. Wiec było dwóch na dwóch, ale że to jego robota i tak chce to tak ma. W sumie to pierwszy raz robimy nagłośnienie i chciałem się upewnic.
  • REKLAMA
  • #4 3018810
    darp3
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ale nawet na chłopski rozum - szeregowo połączone głośniki:
    - jedna przerwa w instalacji i system głuchoniemy...
    Wniosek prosty - równolegle.
  • #5 3044202
    krzychu81
    Poziom 11  
    No i wczoraj mieliśmy ubaw po pachy, bo ten co twierdził, że głośniki mają być szeregowo odpalał je wczoraj i był bardzo zdziwiony, że nie dały żadnych oznak "życia". w końcu stwierdził, że trzeba je przełączyć równolegle, więc dzisiaj chłopaki przełączali je. A skutek był oczywisty. Coś podobno z nich się wydobywało..... kuma dymu :lol:
REKLAMA