logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pradozerny komputer w mini rozmiarach (mikro zasilacz)

spec 12 Wrz 2006 01:33 4563 26
  • #1 3011162
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Sprzet:
    obudowa mATX-slim, plyta mATX pod P4 ze zintegrowanym mozliwie wszystkim, ale bez grafiki (35W), P4 1,7GHz (65W), GF-MX460(30W), 2kosci RAMu(20W), dodatkowa karta sieciowa PCI(5W), 1xHDD(20W), 1xCD-RW(20W), drobne peryferia na USB(5W), wentylatory(5W)
    problem:
    zasilacz 200W :/
    Z zasady nie lubie przekraczac 75% oferowanej mocy zasilacza a tu niestety w ostroznych szacunkach doszedl do granic teoretycznych mozliwosci i to jeszcze bez liczenia podzialu na poszczegolne napiecia.

Zasadniczy problem z tym sprzetem to jego rozmiar. Tzn taki ma byc, ale jest on naprawde maly. Zasilacz ma rozmiar 60x80x120mm i niestety chociaz chcialbym zainwestowac w jakis dobry to znalezienie czegos pasujacego rozmiarami jest praktycznie niemozliwe.
    W ostateczenosci w wolne miejsce na FDD i drugie HDD da rade wcisnac drugi miniaturowy zasilacz, na allegro znalazlem jakies Fortrony 145W, tyle tylko ze nie podoba mi sie pomysl laczenia dwoch zasilaczy (drugi ewentualnie mialby byc pod HDD,CD,wentylatory, wiem ze masy trzeba by polaczyc).

Czego oczekuje w odpowiedziach:
    - Nakierowania na miejsce gdzie moglbym kupic zasilacz tych rozmiarow, ale jakis lepszy
    - Sprawdzenia czy dobrze oszacowalem moc elementow (nie jestem pewien plyty, ramu i grafiki, CD dziala przez caly czas uzywania komputera)
    - Oceny zasilacza fabrycznego (jest to firma ATON, model EPS-200ATX), duzo o nim powiedziec sie nie da bo jest tak upakowany ze nic praktycznie nie widac. Tyle ile sie dalo zobaczyc bez rozlutowywania prostopadle ustawionej plytki: uklad WT751002, 3 transoptory, elektrolity na wejsciu to 2szt 560uF/200V 85* (:/), tranzystory (itp): SR2040, MBR4045PT,W3K402, W31349; 2x trafo, kondensatory na wyjsciu zwykle 105*, radiatory=powyginana aluminiowa blaszka, jakis niezidentyfikowany uklad w obudowie DIL8.

Sprzet do tej pory pracowal z Duronem900, napiecia byly w normie, czasem grafika przywieszala (zidentyfikowane jako wina plyty glownej, nie zasilacza).
  • #2 3012761
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3013026
    spec
    Poziom 28  
    michna3 napisał:
    Zasilacz 200W to rzeczywiscie za malo. Ale RAM raczej nie zezre z 20W moze polowe tego. Wentylatory raczej tez nie 5W tylko z 2W.

http://mcs.pc.pl/produkt879.html

RAMu sa 2 kostki, moje 20W sie tyczy obu.... za duzo?... moze....
    Wentylatory zjedza skopojnie. Sa w sumie 4: w samym zasilaczu 60mm, na procku 80mm 4, do tego jeszcze 60mm na dysk (konieczne przy tej obudowie) i na grafice jakis standardowy - 5W trzeba liczyc

Zasilacz ktory proponujesz napewno lepszy, ale za duzy. Max co mi sie tam zmiesci to 65x90x~(max)200mm (oryginal ma 120) z tym ze tylnia sciana to jest ta 65x90 (dopuki wentylator nie bedzie na sciance 65x200 to da sie go na upartego dowolnie ustawic w takich wymiarach jak podalem.

Po wywaleniu stojakow na FDD i drugi HDD mam miejsce o rozmiarach 110x120x90mm, z tym ze wentylator musialby byc na sciance z krawedzia 90mm
  • #5 3014196
    spec
    Poziom 28  
    michna3 napisał:

Jedyny z zasilaczy chiefteca ktory na upartego mozna by do tej obudowy dostosowac to DPS-300AB-9B. Wprawdzie wymagalo by to wyciecia otworu na wentylator w dnie lub 'gorze' obudowy, ale problem jest taki ze tego zasilacza albo jeszcze albo juz nie ma w normalnej sprzedazy. Jedyne co to go montuja w gotowych obudowach chiefteca ~300zl. Obudowy tez mATX, ale juz nie slim.
    Pewnie skonczy sie na tym ze ten sprzet sprzedam a kupie wlasnie taki.... tylko szkoda kasy no i obudowa znacznie wieksza, co sie wlasciwie mija z celem :/

Prosilbym kogos kto ma tak zrobione o wypowiedzenie sie na temat stabilnosci dzialania komputera z dwoma zasilaczami (ten drugi do CD,HDD i wentylatorow). Wiem ze na forum jest sporo postow na ten temat ale wiekszosc to "czy bedzie dzialac" lub "znam kogos komu dziala" - prosilbym o wlasne spostrzezenia ludzi ktorzy pracuja na codzien na tak zbudowanym sprzecie. Moze to niewiele odciazy, ale zawsze cos...
  • Pomocny post
    #6 3016212
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3016678
    spec
    Poziom 28  
    michna3 napisał:
    Chieftec DPS-300AB-9B
    150 zl
    http://znak.pl/index.php?cid=894&scid=897&prid=zasChi300+DPS300AB9B
    Polecam google. 6 adres na 1 stronie listy wynikowej.

Na necie to sie znajdzie, mialem na mysli lokalne sklepy komputerowe ("normalna sprzedaz")...

Pierwszy uruchamial drugi? A nie mozna rownolegle spiac mas i zielonych kabelkow zlacza ATX ?
  • #8 3016691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #9 3018267
    Mixer
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    spec rozważ takie rozwiązanie z dodatkowym zasilaczem :https://www.elektroda.pl/serwis/naprawaATX/stronki/dual_atx.htm
  • #10 3019207
    spec
    Poziom 28  
    Mixer napisał:
    spec rozważ takie rozwiązanie z dodatkowym zasilaczem :https://www.elektroda.pl/serwis/naprawaATX/stronki/dual_atx.htm

Dzieki za checi, ale postaraj sie czytac temat od poczatku do konca - 2 posty wyzej o dokladnie takim rozwiazaniu wspominalem.

Watek 2PSU w tym temacie chcialem rozwinac raczej pod katem jakosci/stabilnosci dzialania zestawu po uzyciu 2 zasilaczy, a nie mozliwosci zrobienia tego.
  • #11 3019218
    Mixer
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ups przepraszam Spec, nauczka za pisanie postow w nocy :/
  • #13 3019501
    spec
    Poziom 28  
    Figi napisał:
    A może upakowałby kolega coś takiego:
    http://www.pcloft.com/fspgrfsposu1.html
    Albo takiego:
    http://www.pcloft.com/fspgrfs18mia.html

FSP180-60SI to rozmiarowo zamiennik tego co mam, niestety tylko 180W (zdaje sobie sprawe ze Fortrony sa znacznie lepsze niz jakis 'mocniejszy' noname, ale ja tu myslalem o znalezieniu czegos w okolicy firmowych 250 - 300W). Przy okazji szukania rozmiarow tego co podales natknalem sie na kilka modeli zasilaczy do szaf w rozmiarach 1U 'flex ATX'.... o tym wczesniej nie pomyslalem.... dzieki!!

Przy okazji poszukiwan natknalem sie na to: http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp Wg tej strony wyszlo 215W
  • #14 3019949
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Witam !
    Porównaj jaką w końcu masz tą swoją wersję zasilacza może masz tę zaznaczoną na fotce (model kilka Watów więcej),
    a tu masz jeszcze jeden kalkulator :
    http://www.journeysystems.com/power_supply_calculator.php
    Aton nie jest całkiem złą firmą . :D
  • #15 3020115
    spec
    Poziom 28  
    TONI_2003 napisał:
    Witam !
    Porównaj jaką w końcu masz tą swoją wersję zasilacza może masz tę zaznaczoną na fotce (model kilka Watów więcej),
    a tu masz jeszcze jeden kalkulator :
    http://www.journeysystems.com/power_supply_calculator.php
    Aton nie jest całkiem złą firmą . :D

Tak, mam dokladnie taki jak na fotce z oznaczeniem 230, ale jak kiedys szukalem roznych testow, to niestety ten model wyciagal o ile pamietam 205W (ponoc sie wylaczal a nie palil). Jesli dolozymy do tego ze ta obudowe z zasilaczem mam juz jakis czas i sprzet byl mimo wszystko od czasu do czasu eksploatowany to na wiele bym nie liczyl ze strony tego zasilacza. Czy firma dobra - nie wiem, stycznosci nie mialem (obudowa zrobiona jak na swoja cene calkiem przyzwoicie), ale jak otworzylem ten zasilacz to z ktorej strony nie patrzec wyglada jak te najbardziej standardowe/najtansze :/ Patrzac na ceny sprzetu ktory laduje do srodka, celu wykozystania tego komputera, i cen nowych obudow dochodze do wniosku ze najlepiej na wszelki wypadek dolozyc cos malego do HDD i CD, dorobic zenerki na wyjscia, wymienic elektrolity i miec nadzieje ze swoje pociagnie....

Z aktualnie sprzedawanych/dostepnych zasilaczy jedyne co pasuje do tych obudow i ma >250W to niektore zasilacze serwerowe U1... niestety koszt takiego zasilacza to prawie tyle ile sprzet w srodku....

W tym kalkulatorzewychodzi 218/254W (nie ma tego typu procka ktory planuje wstawic), wiec ogolnie to samo (z czego ~50W moglo by byc ciagniete na zasilaczu nr2)

A tak przy okazji pytanie odnosnie 'nalepki' - masz ten sprzet czy go kiedys serwisowales? Jesli masz to z jakim sprzetem chodzi i jak sie sprawuje (napiecia), a jesli serwisowales to co/dlaczego w nim padlo?
  • Pomocny post
    #16 3020469
    TONI_2003
    Moderator
    ... kiedyś taki miałem , ale co do szczegółów to już nie pamiętam , a wyłącza sie bo ma zabezpieczenia i nie trzeba się sugerować Watami tyko Amperami w poszczególnych gałęziach .
    Zabezpieczyć dodatkowo oczywiście można jak gdzieś opisałem kiedyś są jeszcze inne zasilacze ja je nazywam jamnikami czasami bywają na Allegro jak znajdę zdjęcie to zamieszczę tylko nie znam wymiarów.
  • #17 3020530
    spec
    Poziom 28  
    TONI_2003 napisał:
    ... kiedyś taki miałem , ale co do szczegółów to już nie pamiętam , a wyłącza sie bo ma zabezpieczenia i nie trzeba się sugerować Watami tyko Amperami w poszczególnych gałęziach .
    Zabezpieczyć dodatkowo oczywiście można jak gdzieś opisałem kiedyś są jeszcze inne zasilacze ja je nazywam jamnikami czasami bywają na Allegro jak znajdę zdjęcie to zamieszczę tylko nie znam wymiarów.

No wiem ze amperami... tylko gdzie ja znajde szczegolowa specyfikacje sprzetu co ile czego bierze.... :/ ogolnie o ile sie nie myle to procesor obciaza glownie linie 12V a plyta glowna z kartami 3,3 i 5V. HDD i CD to z zalozenia by poszly na inny PSU, wiec patrzac pod tym katem to procesor 12V, ~6A, plyta z kartami i RAMem 3.3 i 5V ~100W. Gorna granica ale sie miesci z drobnym marginesem bezpieczenstwa... no nic.... poczekam na paczke z allegro z drugim PSU i potestuje....
    Zastanawiam sie jeszcze czy jako macierzysta jest w tym zasilaczu traktowana linia 12V czy 5V?

Gdyby sie komus cos trafilo/zobaczylo to prosze o info.
  • #18 3020668
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    @spec
    Podane przez Ciebie szacunkowe wartości poboru mocy przez poszczególne komponenty są zawyżone średnio 2-krotnie. Nie sądzę, aby cały ten komputer kiedykolwiek pożerał więcej niż 100W mocy. Tak więc nawet zasilacz 145W, byle był markowy, spokojnie sobie z nim poradzi.
  • #19 3021049
    spec
    Poziom 28  
    lechoo napisał:
    @spec
    Podane przez Ciebie szacunkowe wartości poboru mocy przez poszczególne komponenty są zawyżone średnio 2-krotnie. Nie sądzę, aby cały ten komputer kiedykolwiek pożerał więcej niż 100W mocy. Tak więc nawet zasilacz 145W, byle był markowy, spokojnie sobie z nim poradzi.

to co ja podalem na poczatku to tak 'na oko'. Wg obu kalkulatorow dane te sa takie same lub bardzo podobne. Specyfikacje procesora pobralem z Intela, pozostale elementy sa dosyc standardowe, przynajmniej tak sie zawsze szacowalo ich moc. Komputer bedzie uzywany glownie do a) gier, b) renderingu grafiki. W pierwszym przypadku trzeba liczyc ze CD bedzie caly czas sie krecilo, a CPU i GPU beda mialy co robic, w drugim wykozystanie procesora =~ 100%. Do tego musisz jeszcze wziasc pod uwage ze tzw start-up to momet w ktorym wystepuje znaczny wzrost lacznego poboru mocy, taka ewentualnosc tez trzeba zabezpieczyc. karta sieciowa, plyta glowna czy RAM to elementy w ktorych pobor pradu mozna przyjac za staly.
    Zestaw bedzie potrzebowal mniej mocy gdy nic sie na nim nie robi - to napewno, ale ten komputer z zalozenia nie bedzie sluzyl do siedzenia na internecie czy pisania dokumentow.

Poskladam, podepne mierniki na linie 230V, zrobi sie histogram, zobaczymy mniej-wecej ile wyjdzie, yniki zamieszcze w tym temacie - moze sie komus przyda.
  • Pomocny post
    #20 3021309
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Jeśli chcesz mierzyć moc po stronie 230V to ostrzegam, że nie będziesz miał łatwo. Jeśli użyjesz zwykłego woltomierza i amperomierza to błąd pomiaru wyniesie nawet kilkadziesiąt % ze względu na mocno odkształcony prąd pobierany przez zasilacz impulsowy. Nawet pomiar prądu miernikiem True RMS niewiele pomoże...Najlepiej jest zmierzyć prądy po stronie wtórnej zasilacza - na każdej linii (12V, 5V, 3,3V) osobno, ale oczywiście wymaga to odpowiedniej ingerencji w zasilacz.
  • #21 3021373
    spec
    Poziom 28  
    lechoo napisał:
    Jeśli chcesz mierzyć moc po stronie 230V to ostrzegam, że nie będziesz miał łatwo. Jeśli użyjesz zwykłego woltomierza i amperomierza to błąd pomiaru wyniesie nawet kilkadziesiąt % ze względu na mocno odkształcony prąd pobierany przez zasilacz impulsowy. Nawet pomiar prądu miernikiem True RMS niewiele pomoże...Najlepiej jest zmierzyć prądy po stronie wtórnej zasilacza - na każdej linii (12V, 5V, 3,3V) osobno, ale oczywiście wymaga to odpowiedniej ingerencji w zasilacz.

Wiem... tzn po stronie wtornej nie ma co kombinowac... chyba zeby jakas extra wtyczke do ATX dorobic...., a po pierwotnej....skutecznosc takiego zasilacza mozna przyjac na jakies 65 - 70%. Moc z powietrza sie nie wezmie....nie licze na dokladne wyniki chociazby ze wzgledu na ciagle zmieniajace sie obciazenie, ale przyjmujac ze bezpieczna granica zapasu mocy w takim zasilaczu to jakies 40W, to mysle ze wynik +/-20% jest do uzyskania? Po stronie wtorej na dobra sprawe pomiar pradu zuzywanego przez HDD czy CD w czasie mozliwie maxymalnego obciazenia jest jak najbardziej realny.... pokombinuje... moze cos z tego wyjdzie...
  • #22 3021659
    TONI_2003
    Moderator
    Popatrz za takimi zasilaczami oraz na tych linkach co Ci podałem mam utrudnione zadanie ponieważ nie podchodziłem do zasilaczy pod kątem ich gabarytów i nie zwracałem na to zbytniej uwagi!
    Delta Electronics model DPS-111AB
    Delta Electronics INC model DPS-100LBA
    CHIEFTEC model ST-250GL
    http://www.affordablesurplus.com/hp-0950-4107-power-supply.asp
    http://www.affordablesurplus.com/hp-0950-4107-power-supply.asp#SPECIFICATIONS
    http://www.newegg.com/Product/ProductList.asp...00320058+1131310094&Submit=ENE&SubCategory=58
    Zasilacze tych firm miały wielkości zasilaczy jakie Cię interesują oraz są to naprawdę dobre zasilacze czyli ich (145W odpowiada np. 200W innych firm ): Delta, IBM, Astec, Dell, Dan, Fortron, Enlight, Hipro, Liteon i parę innych ....
    Pozdrawiam sądzę że trzeba popróbować na tym co masz bo tym wszystkim kalkulatorom to ja również nie wieżę za grosz.
  • Pomocny post
    #23 3021721
    grzegorz_r
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam.
    Kiedyś pracowałem kilka tygodni na zasilaczu 200W obciążonym następującą konfiguracją:
    Barton 2500 na płycie GA7V-AXP
    1 kość DDR
    2 karty PCI
    3 dyski
    Nagrywarka CD-R
    Czytnik DVD
    Liczba wentylatorów była mniejsza (tylko zasilacz i procesor).
    Komputer pracował stabilnie.

Zanim jednak zaryzykowałem obciążenie zasilacza tą konfiguracją, zasilacz został przetestowany poza komputerem pod kątem pracy z obciążeniami podanymi przez producenta.

W porównaniu z moim zasilaczem widzę trzy różnice:
    - mniejsza o 5W moc dla linii 3.3V i 5V
    - mniejsze radiatory (kolega spec wspomniał o powyginanej aluminiowej blaszce)
    - większa (dla ATON-a) obciążalność linii 12V

Piszę tutaj o modelu omawianym w tym linku.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic312724.html
    Niestety gdzieś zapodziałem skan naklejki. :cry:

Może warto byłoby pójść w takim kierunku. Obciążyć zasilacz tyle, ile dał producent i sprawdzić do jakiej temperatury dochodzi po kilku godzinach.

Jeżeli chodzi o pomiar mocy:
    Nadal dysponuję podaną powyżej konfiguracją sprzętową (tylko zasilacz inny). Na poniedziałek jestem w stanie zmierzyć moc pobieraną po stronie pierwotnej (watomierz LW-1).
    Jak się ktoś będzie upierał to strona wtórna też nie stanowi problemu. :D :D

Konfiguracja sprawdzana:
    Barton +2500
    Płyta GA-7VAXP
    DDR 512MB
    Radeon 7000
    Sound Blaster Live
    Aver TVStudio 303
    DVD-RW
    HDD - 80GB
    HDD - 160GB
    FDD - 3.5"
    Zasilacz - Dell NPS-330DB

Wyniki pomiaru trochę mnie zaskoczyły, więc na wszelki wypadek zamiast komputera podłączyłem żarówkę 60W. Miernik pokazał 60W.
    Pobór mocy przez komputer:
    Moc w stanie spoczynku 90W. Uruchamiając różne programy nie udało mi się przekroczyć 120W. Maksymalna ustabilizowana moc wynosiła 110W.
    Jeżeli chodzi o zasilacz, podejrzewam, że ma aktywne PFC. Niestety producent zasilacza nie umieścił na ten temat żadnej informacji. Znalazłem kawałek elektroniki z układem L4981 i stąd te moje podejrzenia.
    Same pomiary traktuję orientacyjnie (wskazania na 0.1 zakresu pomiarowego).
  • #24 3040102
    spec
    Poziom 28  
    Sprzet udalo mi sie skompletowac dopiero dzisiaj i narazie tylko podstawowe rzeczy przy okazji sprawdzenia czy to w ogole dziala.
    Podpialem wszystko poza CD, HDD i dwoma wentylatorami i pomierzylem napiecia:
    12V - 11,56V (troche malo)
    5V - 5,08V
    3,3V - 3,25V
    Vcore (teoretynie 1,5V), wg H/W monitora 1,472V
    Zasilacz po 30min pracy (tylko wlaczony komputer, zatrzymal sie na 'braku urzadzen do bootowania') nie zrobil sie nawet cieply (przy czym konstrukcja zasilacza jest taka ze jeden z radiatorow jest przykrecony do obudowy a wentylator 80mm kreci sie caly czas na max)

Kompletne testy jakie sobie zalozylem mam zamiar zrobic do konca tygodnia i napewno zamieszcze tu wyniki (chwilowy brak czasu spowodowany uszkodzonym samochodem :/)

Tak przy okzaji to jeszcze wzmianka gdyby ktos chcial skladac tego typu sprzet: udalo mi sie zdobyc P4 na jadrze northwood a nie willmate a to sie przeklada na jakies do 20W oszczednosci wg specyfikacji Intela.

Dzieki za wypowiedzi - troche mnie uspokoily!
  • #25 3047178
    spec
    Poziom 28  
    OK... wiec przez ostatnie 3 godziny mialem podpiety ten komp w pelnej konfiguracji, wpiety amperomierz po stronie pierwotnej i wyszlo:
    + napiecie: 226V +/-1V
    + prąd:
    - start-up = 0,4A
    - idle = 0,24A
    - instalacja softu z HDD = 0,31A
    - instalacja softu z CD = 0,35A
    - rozpakowywanie plikow do instalacji z CD - 0,38A
    - rendering grafiki (CPU 100%) - 0,37A
    - rendering grafiki (CPU ~50%) - 0,33A
    - gry (z uzyciem CD) - 0,37A
    - wylaczony - 0,05A
    Pomiar standardowym multimetrem cyfrowym, wylapywalem najwyzsze wartosci. Nigdy nie wskazalo wicej niz 0,4A

Wszystko bardzo ladnie wyszlo tylko teraz pytanie jak to sie ma do rzeczywistosci? Zakladajac sprawnosc zasilacza nawet 80% (w co watpie) i wsp. cosFI nawet na 0,9 to w przelozeniu na moc pobierana po stronie wtorej wychodzi tak jakby az za malo (do 65W)?!? odnoszac sie do wypowiedzi lecha i zakladajac blad nawet rzedu 50% to i tak wychodzi w sumie ok 100W (bardziej akceptowalny ale i tak troche maly wynik).
    Po weekendie zrobie pomiary po stronie wtornej (jakiej wielkosci bledu mozna sie tu spodziewac? kilka, kilkanascie, kilkadziesiat % ?)

Jedyne co mnie przekonuje do w/w pomiarow to to ze przez te 3 godz. zasilacz sie prawie w ogole nie nagrzal, a przy poprzednim sprzecie z ktorym pracowal (Duron900, reszta praktycznie to samo) po godzinie robil sie z niego kaloryfer)
  • #26 3054224
    grzegorz_r
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam.
    Napięcia wyjściowe nie są złe. Trochę za niskie +12V, ale dlaczego tak jest, to powinno wyjść po pomiarach strony wtórnej. Wartość +12V w zasilaczach z jedną przetwornicą zazwyczaj zależy od obciążenia gałęzi +5V. W tym przypadku możliwe jest, że występują inne proporcje obciążenia +5V i +12V w porównaniu z tym co sobie założył konstruktor zasilacza.
    Trochę mi brakło czasu, żeby zrobić to wcześniej, ale skoro temat jest nadal aktualny to zrobię pomiary po stronie wtórnej. Można wtedy porównać wyniki.
    Najważniejsze jest to, że zasilacz się nie nagrzewa. Moje prywatne kryterium temperaturowe to max 50°C dla radiatora prostowników (może trochę przesadzam).

Pozdrawiam
  • #27 3067496
    spec
    Poziom 28  
    grzegorz_r napisał:
    Witam.
    Trochę mi brakło czasu, żeby zrobić to wcześniej, ale skoro temat jest nadal aktualny to zrobię pomiary po stronie wtórnej. Można wtedy porównać wyniki.

Gdyby sie znalazlo troche czasu to bylbym wdzieczny za podanie tych danych. Swoje zrobie jak dopadne jakas wtyczke ATX12V, okazalo sie ze piny 12V w zlaczach ATX i ATX12V na tej plycie nie sa polaczone, a to mi troche komplikuje zrobienie przelotki do ktorej moglbym podpiac miernik (nie chce rozlutowywac przewodow z zasilacza - kwestia kilku dni zanim zdobede.

W miedzy czasie znalazlem na allegro cos takiego http://www.allegro.pl/item128695643_zasilacz_micro_atx_200w_cichy.html
    pytanie odnosnie aukcji - czy to jest dobry sprzet (nie znam tej firmy), rozmiar zasilacza taki jak oryginal (troche dluzszy (19cm) ale to nie jest wazny wymiar)

Przy okazji jeszcze pytanie. Czy da sie tak luzem kupic nawet slabiutki zasilacz ATX ktory fabrycznie nie ma wentylatora? (nie polecajcie mi konstrukcji zakilkaset zl aktualnie sprzedawanych w sklepach). Mialem kiedys taki w rekach (chyba mial 70W), ale nie pamietam producenta ani nie znam pochodzenia tego zasilacza.
    Potrzebuje zorganizowac sobie sprzet pracujacy w 'ciezkich' warunkach, a dokladniej w pomieszczeniu z piecem automatycznym CO. Nie musi byc mocny, musialby tylko uciagnac plyte glowna ze slabym prockiem, kostke ramu, slbiutka grafike, jeden dysk, i karte DVR

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu doboru odpowiedniego, wydajnego i kompaktowego zasilacza do komputera w obudowie mATX-slim z procesorem Pentium 4 1,7 GHz (65W), kartą GF-MX460 (30W), dwiema kośćmi RAM, kartą sieciową PCI, dyskiem HDD, napędem CD-RW oraz kilkoma wentylatorami. Autor szacuje łączny pobór mocy na około 200W, co jest bliskie granicy możliwości standardowego zasilacza 200W, a jednocześnie wymaga zachowania marginesu bezpieczeństwa (około 75% mocy zasilacza). Problemem jest ograniczona przestrzeń na zasilacz o wymiarach około 60x80x120 mm, co utrudnia znalezienie markowego, mocniejszego modelu w tak małych rozmiarach. Rozważane są rozwiązania z dwoma zasilaczami (np. dodatkowy Fortron 145W), jednak pojawiają się wątpliwości co do stabilności i jakości takiego układu.

Wskazano kilka potencjalnych modeli zasilaczy, m.in. Chieftec DPS-300AB-9B, FSP180-60SI, a także zasilacze serwerowe w formacie 1U (flex ATX), które mogą spełniać wymogi gabarytowe i mocy. Dyskutowano o metodach uruchamiania dwóch zasilaczy jednocześnie, m.in. poprzez równoległe spięcie mas i przewodów sygnałowych lub zastosowanie przekaźnika. Autor planuje testy pomiarowe poboru prądu po stronie pierwotnej i wtórnej zasilacza, aby zweryfikować rzeczywiste zużycie energii i stabilność napięć (12V, 5V, 3,3V). Wskazano, że szacowane wartości poboru mocy przez komponenty mogą być zawyżone, a rzeczywiste zużycie może oscylować wokół 100W.

Podkreślono znaczenie pomiarów prądów i napięć na liniach zasilania, zwłaszcza przy obciążeniu procesora i karty graficznej, oraz konieczność uwzględnienia start-upu i maksymalnego obciążenia podczas pracy (gry, rendering). Zwrócono uwagę na trudności pomiarowe po stronie 230V ze względu na charakterystykę prądu zasilacza impulsowego. Autor planuje dalsze testy i wymianę kondensatorów w zasilaczu, a także rozważa zakup zasilacza micro ATX 200W z Allegro oraz poszukiwanie modeli bez wentylatora.

Podsumowując, główne wyzwania to znalezienie zasilacza o odpowiedniej mocy i małych wymiarach, zapewnienie stabilności zasilania przy wysokim obciążeniu oraz ewentualne zastosowanie dwóch zasilaczy w małej obudowie mATX-slim.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA