logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Banał z kalkulatorem. Funkcje trygonometryczne. Syntax error

gacek116 12 Wrz 2006 19:38 4129 7
REKLAMA
  • #1 3013368
    gacek116
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich:D:D powiem szczerze ze głupia sprawa no ale mam problem z moim kalkulatorem marki Vector z funkcjami trygonometrycznymi kiedy mu wpisuje takie równanie 4 x (pi-3,14..) x 1,0006 x 10(kwadrat) = a tutaj mi wyskakuje" syntax error " oco chodzi?? w tym rówaniu czy jak to nazwac iloczyn napisałem literką"x" a liczbę pii tzn 3,`14.. opisałem wnawiasie bo niemam na klawie znaku pii:D niech mi ktos powie czmeu mi ten error wyskakuje bo niemoge sobie zadania ze szkoł rozwiazac:D

Dodano po 37 [minuty]:

no niech ktoś odpowie bo głupota taka a zadania niemoge rozwiazac:D i jutro bede sie nim musiał posługiwac na lekcji:d niewiem czy on jest wadliwy czy trzeba wmiedzy czasie dodawania kolejnych cyfr lub napoczatkuc os kliknac:D
  • REKLAMA
  • #2 3013740
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    czy ty nie masz większych problemow w życiu. ja k nie masz to pomysl sobie ze np na bliskim wschodzie jest konflikt arabów z zydami i co tam problem z kalkulatorem to tylko maszynka
  • REKLAMA
  • #3 3013774
    gacek116
    Poziom 14  
    Janusz a czy ty musisz sie tak wypowiadać? mam problem koło h... mi lata ze sa wieksze problemy bo ja mam tutaj wielki problem,jak niemasz zmaiaru pomagać tylko tak głupio pisac to sie lepiej wcale niewypowiadaj...
  • REKLAMA
  • #4 3014114
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Szanowny Kolego "gacek 116". Jestem absolwentem Politechniki, ale
    Twojego zapisu równania nie pojmuję. Skoro nie potrafisz odwzorować
    jego treści przy pomocy klawiatury komputera (wiem, że wprowadza
    ona ograniczenia) to musisz zrobić skan. Równanie jest chyba niekomplet-
    ne, są w nim tylko stałe. Poza tym nie wiem jaką formę zapisu przyjmuje
    Twój kalkulator. O ile pamiętam szkołę, zadania są tak konstruowane, aby nie było potrzeby korzystania z kalkulatorów. Wybacz jeszcze mój
    belferski ton, ale popracuj nad ortografią i nie miej pretensji do ludzkości
    że robi Ci krzywdę. A h... pisze się przez ch...
  • #5 3014227
    p.mlo
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    pi-3.14...<- to nie = 0 ?

przełącz kalkulator z windows w widok naukowy i sobie policz.
    I to Ty prosisz Nas o pomoc, sam jeszcze nikomu nie pomogłeś więc przyjmij konstruktywną krytykę Janusza.P!
  • REKLAMA
  • #6 3014324
    gacek116
    Poziom 14  
    Niestety na Windosowskim kalk. niemoge działać bo mam same czerwone odcienie monitora i nic niewidze, po 2 podam zadania dla rozjaśnienia sytuacji : Oblicz wartości siły między dwoma ładunkami różno imiennymi o wartościach Q1=2C Q2=6C jeśli łądunki znajdują sie w powietrzy w odległości a) 10cm b) 20cm ten kalkulator jest chyba coś nieteges bo kolega naswoim wpisywał wszystko tak samo jak podałem i mu wyszedł wynik;/ musze dojutra wiedzieć co i jak czy kalkulator wadliwy czy coś xle wpisuje;/ awiec prosze o wyrozumiałosc i niejechac pomnie:P
  • #7 3014347
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Witam

Kolego gacek

Syntax error oznacza, że kalkulator nie rozumie tego co mu kazałeś policzyć.
    Inaczej rzecz ujmując - zrobiłes błąd w składni wporwadzonego równania.

To że kalkulator Twojego kolegi w ten sam sposób policzył nie znaczy ze Twój też tak potrafi.

Proponuje rozwiązać działanie etapami:
    Najpierw policzyć zawartość nawiasu, a potem pomnozyć przez liczbe przed nawiasem, następnie pomnożyć razy 10 do potęgi n

Pozdrawiam
  • #8 3016008
    gacek116
    Poziom 14  
    Mam winnego ,jak zwykle błąd człowieka , przy wpisywaniu znaku pi i minusowego znaku musze klikac uprzednio shift XD

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kalkulator marki Vector z funkcjami trygonometrycznymi i napotyka błąd "syntax error" podczas wpisywania wyrażenia zawierającego mnożenie, liczbę pi (wpisaną jako 3,14 w nawiasie) oraz potęgowanie (10 do kwadratu). Problem wynika z nieprawidłowego zapisu składniowego równania, w szczególności użycia litery "x" zamiast operatora mnożenia oraz braku odpowiedniego wprowadzenia symbolu π. Zalecane jest rozwiązywanie działań etapami: najpierw obliczenie wartości w nawiasie, następnie mnożenie przez liczbę przed nawiasem i na końcu przez potęgę dziesięciu. Dodatkowo, aby poprawnie wprowadzać symbole takie jak π i znak minus, konieczne jest użycie klawisza Shift. Wskazano również, że różne kalkulatory mogą mieć odmienne wymagania dotyczące składni, dlatego nie zawsze zapis działający na jednym urządzeniu zadziała na innym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA