logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 2505DD - Trzaski zamiast dźwięku, brak przestrojenia?

the Fat 12 Wrz 2006 19:52 1441 3
REKLAMA
  • #1 3013442
    the Fat
    Poziom 2  
    Temat fonii został już poruszony na tym forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic88856.html
    i być może okaże się bardzo pomocny, niemniej tym razem z nieco innej beczki.

Jak powyżej fonia jest bardzo dobra w torze AV z tunera SAT jednak sam telewizor wydaje z siebie jedynie trzaski przy próbie oglądania polskiego TV. Tutaj wybaczcie - z elektroniką rozstałem się już dawno, więc może moje pytanie wyda się śmieszne.

Zakładam, że telewizor nie jest przestrojony (5,5MHz). Obraz jest super, dźwięku brak. Wydaje mi się, że w takim przypadku z głośników powinien wydobywać się szum, ale tak nie jest, więc podejrzewam uszkodzenie jak powyżej. Czy dobrze myślę? A może to jest telewizor dwusystemowy? Nic o nim nie wiem, prócz tego, że przyjechał z NIemiec. Nie mam nawet oryginalnego pilota... może tam jest setup, który coś wyjaśnia?

Dzięki za każdą odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 3013525
    noe1
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Jeżeli to jest TV o którym myślę to ma on tryb serwisowy i fonie BG, DK.
    Poszukaj trybu serwisowego w elektrodzie, i mając szczęście , ustawisz naszą 6,5 MHz fonię pilotem uniwersalnym- nie będą się zgadzały funkcje przypisane klawiszom. Wystarczy zapamiętać lub zapisać któremu klawiszowi jaka funkcja jest przypisana. Tryb serwisowy najczęściej włącz się na klawiaturze lokalnej; np; ''+''-'' i sieć (st by).
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 3013532
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Podłącz tuner SAT( lub magnetowid) po wejściu antenowym i sprawdź fonię.
  • #4 3014420
    the Fat
    Poziom 2  
    Niestety nie jestem w stanie włączyć trybu serwisowego.
    W sieci znalazłem instrukcję, według której należy włączyć na Pilocie Mute, jeszcze raz Mute i nie puszczającgo wcisnąć Menu.
    Mam wprawdzie pilota Toshiby, ale najwyraźniej nie od tego modelu i Mute nie jestem w stanie włączyć. Dla identyfikacji sprzętu, podrzucę tutaj fotkę.

Druga rada - puszczenie tunera SAT po antenowym nic nie daje. Za to zauważyłem, że mój tuner dysponuje potrójnym trybem modulatora UHF, czyli mówiąc po ludzku: generuje PAL BG i PAL DK również. Jeśli ta funkcja naprawdę działa (Ferguson AF6018) to sprawa jest jasna - mam uszkodzony telewizor. Niemniej może uda mi się go naprawić poprzez wymianę tego scalaka, jak opisano to wyżej, a wtedy stanę przed problemem 5,5Mhz/6,5MHz. Przestrajać, czy może ona jednak pracuje dwusystemowo. Dlatego proszę o dalsze rady.
    Dzięki za odpowiedź!
REKLAMA