logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GoldStar CF25C26X - brak WN, czy HR7985 zastąpi trafo 154-229G?

jar_ad 12 Wrz 2006 19:53 1701 8
REKLAMA
  • #1 3013448
    jar_ad
    Poziom 11  
    Witam. Początkowy objaw usterki - brak jakiejkolwiek reakcji. Po wymianie elektrolitów w przetwornicy, tv dał oznaki życia, ale nadal brak WN. Dioda sty-by miga, +B zmienia się od ok. 50V do ok. 110V, a przetwornica zachowuje się jak przeciążona. Pojawia się impuls sterujący na bazie tranzystora WN, ale po stronie wtórnej trafopowielacza "0". Podejrzewam uszkodzenie trafopowielacza. Tranzystor sprawdzony, zwarć po wtórnej stronie przetwornicy nie ma.Czy może ktoś spotkał się z taką usterką? Czy za trafo 154-229G można założyć HR7985 ?
  • REKLAMA
  • #2 3013515
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Odpowiednik właściwy.
  • REKLAMA
  • #3 3013548
    marcin555
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Cześć. Odepnij kolektor tranzyst lini i wjego miejsce wepnij żarówkę 60W,jeśli zaświeci pomierz U zasil . Jak bedzie dobre to prawd trafo. Hr7985 jest prawidłowym odpowiednikem. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3013555
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    jar_ad napisał:
    Czy za trafo 154-229G można założyć HR7985 ?

Witam!
    Tak to jest właściwy odpowiednik. Sprawdź jeszcze czy nie ma zwarć po stronie wtórnej trafopowielacza.
  • REKLAMA
  • #5 3021576
    jar_ad
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Dobrałem się do tego tv, bardziej szczegółowo, wyłączyłem blokowanie przetwornicy, i okazało się, że uszkodzony jest pion, TDA8350, a WN startuje. Wymieniłem scalaka i rezystor 2R2. TV ruszył, ale ma kolejną usterkę. Przy starcie na ciemnym jeszcze ekranie, w górnej części pasek pozimy, biały o szerokości ok. 5 cm. Pasek znika i pojawia się obraz, ale w górnej części widać teraz pare trójkolorowych liń, szczególnie na ciemnym tle. Również geometria ograzu nie jest poprawna. Można ją korygować w ustawieniach serwisowych, ale nawet po skorygowaniu, gdy uzyska się liniowości, obraz jest troche zaszeroki. Wymieniłem kondensatory w pionie, podmieniłem TDA8350 - ale z tej samej serii (razem kupowane), kreski są nadal. Walcze nadal, może macie jakieś sugestie?
  • #6 3021630
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    zasilanie scalaka, ten 2R2 to na zasilaniu czy na korekcji? jak na zasilaniu 16V to może 0,22? to duża różnica!, napięcie na korekcję ok. 45V na takich zasilaniach ten scalaczek "łazikuje" ceweczka jest jakaś w korekcji? powinna, może "przypaliło" ją troche, zasilanie z przetwornicy? jak wymieniałeś kondki nie zrobiłeś sam sobie dowcipu, zwłaszcza sprzęgający kol.-emit. tranz. linii? korekcyjny? jak już nic nie pomoże to spróbuj zmniejszyć kond. kol.-emit.o jakieś 2nF pozdrawiam
  • #7 3021648
    jar_ad
    Poziom 11  
    Witam. Ten 2R2, to w pionie przy scalaku, ale był spalony, a wartość zgodna ze schematem, ale może jest pomyłka na schemacie, bo w przetwornicy na schemacie jest pomyłka w jednym elku, na schemacie jest 220uF/100, a w TV 22uF/100. Zastanawiam się czy +B nie jest za małe, teraz jest 129,5V. Ale bardziej zastanawiają mnie te kreski. Sprawdzałem tętnienia oscyloskopem na elkach, ale wszystko ok. Wymienie jeszcze w pionie ten elektrolit sprzęgjący z cewkami - ten dużej pojemności (pisze z głowy), kiedyś miałem w jakimś tv taką usterkę i to była wina tego elka.
  • #9 3025138
    jar_ad
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Usterka rozpracowana. Uszkodzony był rezystor R359 -10om, pracujący w gałęzi 45V. Podsumowując, w tv wymieniono elki w przetwornicy i w pionie, TDA8350, R359(10om) i FR351(2R2) i na koniec wyregulowano geometrie w trybie serwisowym. Sugestia o uszkodzonym trafopowielaczu okazała się błędna. Pozdrowienia i podziękowania dla wszystkich zainteresowanych tematem. Temat uważam za zakończony.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze GoldStar CF25C26X wystąpił problem z brakiem wysokiego napięcia (WN) po początkowym braku reakcji urządzenia. Po wymianie elektrolitów w przetwornicy pojawiły się oznaki życia, lecz WN nadal nie działało, a dioda standby migała, a napięcie +B wahało się od około 50V do 110V, a przetwornica zachowywała się jak przeciążona. Podejrzewano uszkodzenie trafopowielacza i rozważano zamianę oryginalnego transformatora 154-229G na zamiennik HR7985, który został potwierdzony jako właściwy odpowiednik. Po dalszej diagnostyce okazało się, że uszkodzony jest układ pionowy, a konkretnie scalak TDA8350 oraz rezystor 2R2. Po wymianie tych elementów telewizor uruchomił się, jednak pojawiły się problemy z obrazem: biały poziomy pasek i trójkolorowe linie w górnej części ekranu oraz nieprawidłowa geometria obrazu. Wymieniono kondensatory w układzie pionowym oraz rezystor R359 (10Ω) w gałęzi 45V, a także diodę FR351 (2R2). Po tych naprawach i regulacji geometrii w trybie serwisowym obraz został poprawiony, a problem z trafopowielaczem okazał się błędną diagnozą.
REKLAMA