logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zintegrować Atmel 2313 z Nokia 3310 i Ericsson T10s do zdalnego sterowania?

ujus 12 Wrz 2006 21:49 2270 9
  • #1 3013992
    ujus
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam.
    Wie ktoś gdzie szukać wiedzy jak nauczyć procka np Atmel do komunikacji z telefonem? np zdalne sterowanie przycisków albo za pomocą procka wysłać gotowego sms'a i tym podobne. Posiadam nokijke 3310 i ericsona T10s. Programować umiem atmela 2313 w Bascomie. O ile to możliwe posiłbym o kilka przykładów i rozwiązań za pomocą tego programu
    Przeniosłem sie z "telefony komórkowe" .dziękuję w tamtym dziale za zainteresowanie i odp. Pozdrawiam.
  • #2 3023833
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Jeżeli telefon posiada modem to za pomocą komend AT wysyłanych USART'em. Ale chyba ten 2313 nie posiada obsługi sprzętowego USART'u
  • #3 3024536
    ujus
    Poziom 13  
    Witam
    No niestety posiada tylko UART'a. Wiec problem z głowy? :(
  • #4 3025264
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Z tego co pamietam T10s posiada modem czyli mógłbyś się z nim skomunikować. W sieci kiedyś znalazłem spis komend AT do erricssonów i z tego co pamietam możliwe było wybieranie jakiegoś numeru, wysyłanie gotowego sms'a zapisanego w telefonie i kilka innych bajerów. Musisz wysłać do telefonu poprzez USART odpowiedni ciąg znaków. W bascomie są chyba gotowe procedurki do komunikacji szeregowej.
  • #5 3025518
    ujus
    Poziom 13  
    Oki. Poczytam dokładnie pomoc w bascomie, jakby co to sie jeszcze odezwę. Mimo wszystko dalej czekam na pomoc. Pozdro
  • #6 3025645
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    uart i usart wielkiej różnicy nie robi. I tym i tym się skomunikujesz z T10s. Oprócz tego załączam dokument z listą komend do Ericsson.
    Załączniki:
    • gsm-sms-ericsson.pdf (3.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3026928
    ujus
    Poziom 13  
    E panie migod jestem tu dopiero nowy a pan tak ode mnie zżera punkty :)
    ale jasne dzięki za pomoc jak uzbieram :) pobiorę ale to są do bascoma oczywiście? pozdro
  • Pomocny post
    #8 3026979
    migod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    ujus napisał:
    E panie migod jestem tu dopiero nowy a pan tak ode mnie zżera punkty :)
    ale jasne dzięki za pomoc jak uzbieram :) pobiorę ale to są do bascoma oczywiście? pozdrawiam

hm.. ja tam nie chciałem żadnej prowizji za ten plik. Podesłałbym linka, ale sciągałem to tak dawno temu, że zdążył się gdzieś ulotnić. Jak coś - mogę wysłać na mbox (podaj). Żaden kłopot.

Dokument zawiera specyfikację komend AT obsługiwanych przez część aparatów tego producenta (m.in. T10s, T28s, T610, ...). Komendy są niezależne od tego w czym napiszesz program na mikrokontroler. Dokument zawiera specyfikację protokołu komunikacji.

Jeśli opanowałeś U(s)ART w Bascom oraz masz kabelek do E, to powinno być już z górki.

powodzenia!
    --
    migod
  • Pomocny post
    #9 3027815
    robgold
    Poziom 23  
    Ocena: 290
    Kup sobie kalbelek do Eryka T10s. Pobaw sie terminalem i telefonem za pomoca AT komend. Jak juz zaskoczysz jak to dziala to potem pod Bascomem komenda print "AT....." i masz wszystko. Wada T10s jest fakt ze nie przyjmuje SMS w formacie TEXT, konieczne jest przekonertowanie do PDU. Jesli bedziesz czegos potrzebowac pisz na priv.
  • #10 3028133
    ujus
    Poziom 13  
    Wszystkim wielkie dzięki. Od poniedziałku zacznę ćwiczyć :arrow: i główkować :idea:. [b]Migod jakbyś mógł podeślij na mojego maila co jest udostępniony. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy integracji mikrokontrolera Atmel 2313 z telefonami Nokia 3310 oraz Ericsson T10s w celu zdalnego sterowania i wysyłania SMS-ów. Atmel 2313 posiada jedynie UART, brak sprzętowego USART, co jednak nie stanowi przeszkody w komunikacji z telefonem. Ericsson T10s wyposażony jest w modem obsługujący komendy AT, które można wysyłać przez interfejs szeregowy UART/USART. Dostępne są listy komend AT dla telefonów Ericsson, umożliwiające m.in. wybieranie numerów i wysyłanie SMS-ów zapisanych w pamięci telefonu. W Bascomie istnieją procedury do obsługi komunikacji szeregowej, co ułatwia implementację. W przypadku T10s SMS-y muszą być wysyłane w formacie PDU, gdyż telefon nie obsługuje formatu tekstowego. Zalecane jest użycie kabla do podłączenia telefonu do mikrokontrolera oraz testowanie komunikacji za pomocą terminala. Dokumentacja komend AT i protokołu komunikacji jest kluczowa do realizacji projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA