logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak testować elementy na PCB: tranzystory, wzmacniacze, elementy bierne?

Pandor 04 Lip 2003 20:54 3123 5
REKLAMA
  • #1 275879
    Pandor
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Czyli jak przetestować tranzystory (bipolarne, MOS itd. itp.), elementy bierne, czynne, wzmacniacze operacyjne itp. zamontowane na płycie drukowanej bez ich wymontowywania?

Może ktoś się nad tym już kiedyś zastanawiał, a może ktoś wie, ma materiały, zna linki itp.
  • REKLAMA
  • #2 276431
    Sajberbob
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    W sumie to się nie da. Zależy jak są elementy połączone, ale prawie zawsze na pomiear wpływają inne elementy. przy dwunużkowych elementach (np. diody czy rezystory) można wylutować tylko jedną nóżkę.
  • REKLAMA
  • #3 276465
    tchn.tomasz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Niektóre elementy da się przetestować częściowo - tzn. w takim zakresie który czasami wystarcza. Np. sprawdzasz złącze B-E tranzystora bipolarnego, albo złącze P-N diody. Nastawiasz miernik na pomiar spadku napięcia na złaczu i przy wyłączonym napięciu w układzie mierzysz tą wielkość. Jeśli jest znacznie WIĘKSZA od standardowej to element napewno jest uszkodzony, jeśli jest mniejsza to wpływ na ten pomiar mogą mieć inne elementy i wtedy musisz wylutować jedną nóżkę. Podobnie jest z rezystorami. Musisz po prostu wykorzystać właściwości elementów i dobrze przemyśleć co na nich powinno się pojawiać w działającym układzie - tak najłatwiej sprawdzac układy scalone.
  • REKLAMA
  • #4 276963
    Pandor
    Poziom 14  
    Cóż, tak testować elementy to na pewno się da, ale pytanie właśnie brzmi jak to zrobić. Tego typu testowanie przeprowadzane jest na liniach montażowych i nazywa się po angielsku in-circuit. Jest oczywiście wiele jego odmian, z których jedna właśnie polega na testowaniu urządzenia przy wyłączonym zasilaniu, aby możliwe było sprawdzenie czy pojedyncze elementy znajdują się na PCB, czy są sprawne, czy ich parametry znajdują się w założonym przez konstruktora obszarze itp. Takich, raczej lakonicznych, informacji można znaleźć nawet sporo, ale konkretów jak tego dokonać właściwie nie ma. Myślałem, że może ktoś do nich dotarł... :cry:
    ... a może ktoś jednak dotrze
  • REKLAMA
  • #5 277173
    tchn.tomasz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zadajesz pytanie na forum dla początkujących jak sprawdzić taki czy inny element i odpowiedzi typu :przyłożyć miernik o odczytać wartość uważasz za lakoniczne... niebardzo Cię rozumiem. Nie piszesz czy chodzi ci o sprawdzenie jednej płytki w uszkodzonym urządzeniu, czy też o seryjny test urządzeń montowanych taśmowo. Na takiej podstawie trudno jest udzielić mniej "lakonicznych" odpowiedzi.
    Przeczytaj jeszce raz swój pierwszy post i sprecyzuj co uważasz za konkretną odpowiedź udzieloną na tak postawione pytanie.
  • #6 277382
    Pandor
    Poziom 14  
    tchn.Tomasz napisał:
    Zadajesz pytanie na forum dla początkujących(...)

Tu przyznaję Ci rację, mój błąd, post raczej powinien trafić do działu Warsztat. :oops:

tchn.Tomasz napisał:
    (...) i odpowiedzi(...) uważasz za lakoniczne... niebardzo Cię rozumiem (...) .
    Przeczytaj jeszce raz swój pierwszy post i sprecyzuj co uważasz za konkretną odpowiedź udzieloną na tak postawione pytanie.

Proponuję byś jeszcze raz przeczytał drugi mój post, tym razem trochę uważniej (oczywiście mam nadzieję, że tą uwagą w żaden sposób Cie nie urażę, bo nie to jest moim celem). "Lakoniczność" informacji, o której napisałem nie dotyczy Twojej, ani niczyjej, odpowiedzi, ale informacji zawartych w literaturze, sieci i innych źródłach informacji, do których sam dotarłem.
REKLAMA