logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-14M1K – zbyt wąski obraz, niskie napięcia po wtórnej stronie linii

niunius01 13 Wrz 2006 16:00 1134 6
REKLAMA
  • #1 3016102
    niunius01
    Poziom 10  
    Witam
    mam problem z odchylaniem poziomym ,obraz za waski marginesy ok 5 cm. uszkodzony był str przetwornicy i tranzystor lini,oba elementy wymienione.
    Wymieniłem też elektrolity w przetwornicy ,napiecia ok . Niezgadzaja sie napiecia po wtórnej stronie lini ,wszystkie za niskie ,np 190v jest v146.
    Kondensatory w lini wymienione,trafko sterujace i trazystor sterujacy też. Brak mi koncepcji, moze ktos miał taki przypadek?
    Z góry dzieki za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #2 3016143
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Piszesz o kondensatorach w linii a czy w kolektorze Hot-a też wymieniłeś? Dobrze by było znaleźć schemat z wykresami i sprawdzić oscyloskopem. Może coś przeciąża str. wtórną trafopowielacza.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3016252
    niunius01
    Poziom 10  
    tak też wymieniony ,odłaczyłem wszystko co można z lini i to samo, na oscyloskopie wygląda chyba dobrze ,ale poszukam jeszcze schematu z wykresami
  • REKLAMA
  • #4 3016307
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Czy aby na pewno masz poprawne napiecie Usyst?Proponuje dodatkowo podstawić elki w tej gałęzi.Sprawdź ponadto wartośc pojemności kondensatora sprzęgającego cewki poziome.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #5 3018793
    niunius01
    Poziom 10  
    napiecie syst jest ok 118v elki wymienione,kondensatory w obwodzie cewek wymienione.
    To chyba sterowanie, raz zaskoczył z normalnymi wymiarami ,ale zawiniety w poziomie.
    podstawie mc44002,moze to to
  • #6 3019063
    Bell
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Podstaw pamięć.
    Pozdrawiam
  • #7 3569832
    niunius01
    Poziom 10  
    żadna zpodpowiedzi nie okazała sie trafna,klient nie wykazał sie cierpliwościąi zabrał sprzet . temat zamkniety dziekuje kolegom za sugestie pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Sony KV-14M1K z wąskim obrazem i niskimi napięciami po wtórnej stronie linii poziomej. Uszkodzone zostały elementy przetwornicy i tranzystor linii, które zostały wymienione wraz z elektrolitami. Pomimo prawidłowych napięć na pierwotnej stronie linii, napięcia wtórne są zbyt niskie (np. zamiast 190 V jest 146 V). Wymieniono kondensatory w linii, transformator sterujący oraz tranzystor sterujący. Pomiar oscyloskopowy wskazuje na poprawny przebieg, a napięcie systemowe (Usyst) wynosi około 118 V i jest prawidłowe. Sugerowano sprawdzenie kondensatora sprzęgającego cewki poziome oraz ewentualną wymianę pamięci MC44002, która mogłaby wpływać na sterowanie. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a sprzęt został zabrany przez klienta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA