logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AT89S2051 - Problemy z programowaniem i odczytem w Bascom i ISP Programmer

Krejzi001 29 Lut 2008 22:39 2729 11
REKLAMA
  • #1 4860296
    Krejzi001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ubzduralem sobie zrobic uklad bazujacac na mikrokontrolerze At89C2051 ... poczytalem pokombinowalem zlozylem sam programator szeregowy .. nie działał :/ kombinowalem inny szeregowy tez nie dzialal .... kupilem programator ISP STK 200/300 i uklad AT89S2051 ... ( mam gotowy program ) w programie bascom przy probie wrzucenia programu stoi w miejscu na programing... z kolei jak anuluje i bior sczytywanie z micro.. to za kazdym razem jak biore sczytywanie zmienia sie zawartosc .... probowalem tez ISP Progmmer nie rozpoznaje ukladu manualnie ustawilem nibu kasuje ... raz na jakis czas niby opkazuje ze wgral (czasem bo zazwyczaj wywala jakies bledy) ale w gruncie rzeczy nie do konca... i tak walcze juz z tym mikrokontrolerem 2 tydzien ...
    Moje jedyne podejrzenie to moze ze na podstawke do programatora ktorą sam zrobilem potrzeba jeszcze kwarc (?) ... ( do podstawki poprowadzilem wg. wyprowadzen i do tego +5V)
    czy ktos moze mnie jakos nakierowac co jest nie tak bo ja sie poddaje :/
  • REKLAMA
  • #2 4860358
    noopS
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    jakim napięciem zasilasz programator??
  • #3 4860408
    Krejzi001
    Poziom 12  
    hm... 15V ? układ at89s2051 maksymalne zasilanie ma 5.5 V minimalne 2.7 V ja zasilam go 5.1 ( z usb )
    a programator z tego co wynika z opisu pobiera zasilanie wlasnie z ukladu .. czyli tez to 5V ...
    mam dokladnie ten programator
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=315249780
  • REKLAMA
  • #4 4860429
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Kolega noopS miał na myśli raczej programowanie w trybie równoległym, wtedy potrzebne jest napięcie 12V (stabilizowane z 15V) podawane na nóżkę RESET. W trybie szeregowym, a AT89S2051 taką możliwość oczywiście daje, tak wysokie napięcia są zbędne.
    Problem leży pewnie gdzie indziej...
    Ja osobiście używam C2051/4051 wraz z programatorem ZL6PRG (równoległy), podpinanym pod porty COM. Śmiga bez problemów. Przy próbach programowania '51 spod LPT też miałem same problemy :( i w końcu się poddałem (jakieś trefne płyty?)
    Ciekawe, że z AVRkami i tym programatorem STK200 nie było żadnych kłopotów...
    Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 4860439
    Krejzi001
    Poziom 12  
    tak myslalem ... ale ten moj wlasnej roboty programator to w ogole jakos cos nic nie chcial dzialac.. te problemy co opisywalem mam na programatorze ISP

tutaj jak wyglada moja podstawka do programatora
    Załączniki:
    • AT89S2051 - Problemy z programowaniem i odczytem w Bascom i ISP Programmer podst.jpg (73.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4860455
    joozwa
    Poziom 31  
    A w ogóle skąd bierzesz zasilanie procka i programatora. Czy mnie wzrok myli, czy z USB?
    A jaki program?
    Pzdr.
  • #7 4860466
    Krejzi001
    Poziom 12  
    tak z usb 5V program ISP Programmer
    dziwne rzeczy sie dzieją na programatorze mam 2 diodki zasilania (zeilona) i zapisu i odczytu (czerwona) zieloan sie swieci czerowna roznie ... czasem sie zaswieci przy odczytywaniu zawartosci czasem nie jakos tak nie ma reguly zapisac sie nie chce "Write error at adress 00000000 byte written: 02 byte read: FF"
  • REKLAMA
  • #8 4860487
    noopS
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Tak tak koledzy mają racje z góry przepraszam za zamieszanie chodziło mi o "starszą wersje", nie przeczytałem dokładnie symbolu procka.
  • #9 4860493
    joozwa
    Poziom 31  
    :arrow: Krejzi001
    Czerwona diodka sygnalizuje zasilanie programatora.
    Jeżeli świeci, jak piszesz, "różnie", to znaczy, że musi być jakiś niekontakt na linii zasilania.
    Pzdr.
  • Pomocny post
    #10 4860501
    Czarnyelektronik
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Mikrokontroler AT89S2051 znajdujący się na płytce:

1. Musi być zasilany 5V
    2. Musi posiadać kwarc
    3.Jeśli programujesz Bascom-em upewnij się czy w opcjach wybrałeś programator ISP 200/300
    polecałbym program ISPprog do wgrywania programu
    Załączniki:
    • ispprog.zip (169.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4860543
    Krejzi001
    Poziom 12  
    tak myslalem ze z tym kwarcem .. a jaki kwarc ? i gdzie go umiescic ? wszystko inne mam spełnione oprócz kwarcu ..

ok wszystko dziala super extra ... chodzilo o ten kwarc :)) wielkie dzieki ufff :))

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył programowania mikrokontrolera AT89S2051 za pomocą programatora ISP STK 200/300 i oprogramowania Bascom oraz ISP Programmer. Użytkownik samodzielnie zbudował programator szeregowy, który nie działał poprawnie. Próby programowania kończyły się błędami zapisu i nieprawidłowym odczytem zawartości pamięci mikrokontrolera. Dyskusja wskazała, że mikrokontroler musi być zasilany stabilnym napięciem 5V oraz wymaga podłączenia kwarcu do pracy. Brak kwarcu na podstawce programatora powodował problemy z programowaniem i odczytem. Zalecano także sprawdzenie stabilności zasilania oraz użycie odpowiedniego oprogramowania, np. ISPprog zamiast ISP Programmer. W trybie ISP nie jest wymagane wysokie napięcie na nóżce RESET, które jest potrzebne tylko w trybie programowania równoległego. Po dodaniu kwarcu i zapewnieniu poprawnego zasilania problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA