logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk 250GB wykrywany jako 130GB po instalacji Windowsa - jak to naprawić?

Soxx 14 Wrz 2006 02:53 1227 5
  • #1 3018258
    Soxx
    Poziom 2  
    Mam problem tego typu:
    Zakupilem dysk 250 GB....po instalacji windowsa wykrywa mi tylko 130 GB. Po podzieleniu na partycje: dysk C: 15GB , dysk D: 113 GB
    Wie ktos czym mogloby to byc spowodowane i jak naprawic ten blad. Z gory dziekuje za wszelkie rady!
  • #2 3018297
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Jaki windows? Zainstaluj xp i przydziel reszte dysku w narzędziach administrcyjnych. Wtedy zobaczy całe 250G
  • #3 3018311
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Soxx napisał:
    Mam problem tego typu:
    Zakupilem dysk 250 GB...po instalacji windowsa wykrywa mi tylko 130 GB. Po podzieleniu na partycje: dysk C: 15GB , dysk D: 113 GB
    Wie ktos czym mogloby to byc spowodowane i jak naprawic ten blad. Z gory dziekuje za wszelkie rady!

Na ten temat było już bardzo dużo napisane na Elce .
    Masz niewłaściwą wersję WIN XP .
    Musisz mieć Windows XP+SP1 , lub najlepiej SP2 . Czyli jednym słowem , Windows musi zawierać Service Pack-a , ( jedynkę lub dwójkę ) .
    Dopiero wtedy zobaczysz całość dysku w systemie .
    Trzeba było szukać , a rozwiązałbys problem samodzielnie .
    Pozdrawiam .
  • #4 3019119
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    Obsluga dyskow tylko do 137 GB

Aby umozliwic obsluge dyskow powyzej 137 GB musisz w rejestrze dodac: EnableBigLba z wartoscia "1" w kluczu:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\atapi\Parameters

1. Uruchom edytor rejestru (Regedt32.exe lub regedit.exe).
    2. Znajdz klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters
    3. W menu Edycja wybierz Nowy > Wartosc DWORD:
    Nazwa wartosci: EnableBigLba
    Typ: REG_DWORD
    Dane: 0x1
    4. Zamknij Rejestr.

Problem nie wystepuje po zainstalowaniu Service Packa 1 lub SP 2. Dla osob majacych obawe przed edycja rejestru i zepsuciem, jest narzedzie Enable Big LBA Tool wykonujace te czynnosc za nas.
  • #5 3019962
    krisos

Poziom 14  
    Ocena: 19
    użyj dosowego programu "part". Być może ktos wcześniej pozakładał na nim jakieś unixowe lub linuxowe patrycje :-). tym programem wyczy ścisz cały dysk i będziesz mógł założyć nowe NTFSy
    Konto firmowe:
    Serwis PC
    Derdowskiego 8, Starogard Gdański, 83-200
  • #6 3021521
    Soxx
    Poziom 2  
    Dzieki chlopaki...zabieram sie do roboty
REKLAMA