logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3120 - ciemny ekran po aktualizacji oprogramowania, błąd 1st Boot Err

tjkmedia 14 Wrz 2006 23:53 1961 8
  • #1 3021346
    tjkmedia
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam

Mam taki telefonik jak Nokia 3120. Niedawno była robiona znaczy polski język i simlock został ściągnięty. Po paru dniach podczas rozmowy wyłączyła mi się. Pomyślałem bateria padła, pojde do domu podładuje.
    Podłąnczam pod ładowarkę pokazuje że ładuje, probuje włączyć a tu ciemny ekarn i nic wiecej.

A tak wogole jak pokazuje ze laduje to brak jakiego kolwiek podswietlenia, jak ja wlacze to tylko ciemny ekran dalej brak podswietlenia. Nawet jak wezme wloze karte zero reakcji.

Popstanowiłem coś zrobić z oprogramowaniem miałem 6.01 chciałem postawic troche wyzsze 6.11 a tu lipa. (różne prędkości)

Taki błąd:
    1st Boot Err: Bad Resp UPP, 02 FF FF 72
    Process Failed, Repowering Mobile

Nie wiem dokładnie o co chodzi bo dopiero zaczynam przygodę z telefonami także proszę o pomoc.

Pozdrawiam
    tjk
  • Pomocny post
    #2 3021355
    szpilers
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    no to tak po pierwsze moze przy fleszu nie masz stykow sproboj rozebrac telefon a kabel z boxa przylaczyc odpowiednio do plytki i zobacz czy ci go wykryje....niektore modele dct4 takiego walka wymagaja:) w sumei ot jest ich bardzo duzo:) albo najpierw docisnij mocno dosyc kabel do telefonu:) jelsi nie pomoze ja wytedy probuje zamiast z bateriii zapalic telefon z zasilacza:) sprobuj tez;) wyswietlacz sprawny??????? bo kolezance sie zdazylo ze w kieszeni sie wylal:) i takie przypadki tez sie zdazaja;)
  • Pomocny post
    #3 3021361
    Zbycho9
    Poziom 20  
    Moja rada na początek wygżej flas telefonu jeżeli to nie pomoże to UPP co do styków też racja czasem są przypadki gdy box nie komunikuje się z telefonem bo nie ma zasilania na telefon..daj znać jak poszło

Pozdrawiam
  • #4 3021369
    tjkmedia
    Poziom 13  
    Tylko ze wczesniej byl robiony.
    Tel normalnie zczytam (całe info)
    Pod zasilaniem tez probowalem i flash nie idzie.
    Próbowałem takze bateria + ładowarka i nic.
    Na innym sofcie tez nie chce pojsc.
    Styki byly czyszczone.

Cosik mi sie zdaje ze to chyba nie problem softu choc moze sie myle:(
  • Pomocny post
    #5 3021527
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    to raczej nie problem softu tylko jak kolega Ci wyżej napisał rehot flasha i upp, ja bym moze od uema grzanie zaczal jesli nie przyklejony
  • Pomocny post
    #6 3021534
    GR8JARO
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Może banalna porada, ale sprubój włożyć na 24h do wanny z izopropanolem, potem podgrzej porządnie całą płytę (hot air lub ...pod mocną żarowką powieś...) a na koniec jak chlopaki radzili wyżej - ciutkę topnika i wygrzzać flesza porządnie hotairem ( ja robiłem na 330-340 stponi ??? nie wiem czy dobrze, ale...) w każdym bądź razie mi pomogło z 6100 (problem- tel nie włącz się, nie komumnikuje się z clipem, nic...)

Może porada lekko chałupnicza ... ale u mnie pomogło - klient zadowolony.

Pozdro i powodzenia. gr8jaro

Dodano po 4 [minuty]:

zapomniałem dodać, że tel trafił do mnie po "kilku normalnych upadkach", jak poinformował mnie klient. A zdarza sie dość często że wszelkie układy na płytce przy upadku ulegają delikatnym osłabieniom lutów.. , tak czy siak podgrzanie wedle przepisu nie zaszkodziło ..
    Tel działa do dziś

Pozdro. gr8jaro
  • #7 3021588
    tjkmedia
    Poziom 13  
    Dziekuję skorzystam z rad, powinien zadziałać:)

Pozdrowienia
    tjk
  • #8 3332073
    sq8jx
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    WItam, podłącze sie pod temat, dostalem telefon N3120 i po kilkudniowym uzytkowaniu telefon sie wyłączyl. Podłaczylem pod ladowarke i nic zadnej oznaki "zycia". Wyciągnolem baterie oczyscilem styki i wlozylem ja ponownie, wloczylem telefon pojawil sie napis wloz karte sim po czym tel sie wylaczyl i zaczal sie grzac. Czy moze ktos mi pomoc, jakies sugestie ? Pozdrawiam
  • #9 3332513
    PiM_FM
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    sq8jx jak sie telefon grzeje to zwarcie rozbierz fona i zobacz na oko czy blaszki od baterii nie są powyginane i czy nie robią zwarcia. jak po zalaniu to jak najszybciej wypłukać wymyć wygrzać.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3120 po aktualizacji oprogramowania i zdjęciu simlocka przestała się włączać – ekran pozostaje ciemny, brak podświetlenia, telefon nie reaguje nawet po włożeniu karty SIM. Próby ładowania wskazują na brak reakcji wyświetlacza. Podczas próby aktualizacji z wersji 6.01 do 6.11 pojawia się błąd 1st Boot Err: Bad Resp UPP, 02 FF FF 72, a proces flashowania kończy się niepowodzeniem. Sugerowane przyczyny to problemy ze stykami lub uszkodzenia mechaniczne płyty głównej, np. osłabione luty po upadkach. Zalecane działania to dokładne sprawdzenie i dociskanie kabli podczas flashowania, próba zasilania telefonu z zasilacza zamiast baterii, czyszczenie styków, a także podgrzewanie płyty głównej (np. hot air, izopropanol) w celu naprawy ewentualnych mikropęknięć lutów. W przypadku grzania płyty należy użyć topnika i odpowiedniej temperatury (około 330-340°C). Wskazano, że problem raczej nie leży w oprogramowaniu, lecz w fizycznym uszkodzeniu elementów płyty. Dodatkowo, w podobnym przypadku telefonu N3120, przegrzewanie telefonu i brak reakcji mogą wskazywać na zwarcie, które wymaga rozebrania i wizualnej inspekcji styków baterii i płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA