logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TECHNICS SL-PS670D - jaki model lasera pasuje? Numery 70624222 i 1VO0054

serro 15 Wrz 2006 01:40 7477 12
REKLAMA
  • #1 3021506
    serro
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam mam TECHNICS-a SL-PS670D jaki jest model lasera ? znalazłem tylko te numery 70624222 i 1VO0054, szukałem w internecie ale nic nie znalazłem dla tego mam wielką prośbe może ktoś co tam pod chodzi ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3021790
    KRISSERV
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam
    W tym odtwarzaczu chodzi laser RAE1100. Zamienniki PHILIPS CDM12.1 / VAM1201 / VAM1202 / RAE-1100Z / RAE-1100KIT
  • REKLAMA
  • #3 3044261
    serro
    Poziom 11  
    Zamówiłem VAM1201, po założeniu płyta zaczyna się kręcić i dalej nic nie pokazuje zawartości płyty, reegulacja nie pomaga , poprostu kręci się i próbuje coś znaleść , płyta kręci się ale na oko widać że za powoli, sprawdziłem taśmy i zasilanie 5V wygląda na wpożądku nie mam schematu i nie bardzo wiem za co się tam złapać może ktoś ma schemat do tego odtważacza ewentualnie do modułu RJB1113AA
  • #4 3044703
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    A moze to nie sprawa lasera proponuje ustawic prąd lasera za pomocą oscyloskopu i pomiaru przebiegu w punkcie RF (tak zwany pomiar eye patern)
    i jak to nie pomoże poszukiwać innych przyczyn. Laser z tego co mówisz nie przechodzi nawet procedury startu nie - czyta zawartosci płyty.
    Powodem tego mogą byc czynniki mechaniczne zużyta panewka i bicie osi w spinndle motor oraz uszkodzony lub zabrudzony suport przesuwania głowicą.
    Także elektryczny np mikropękniecia na tasmie łączącej głowice laserową z płytą główną.
    Pozdrawiam Michał.
  • REKLAMA
  • #5 3046917
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1320
    A w trybie diagnozy nie zgłasza jakiegoś błędu - czy wyświetla E-00 czyli bez błędu?
  • #6 3057558
    serro
    Poziom 11  
    Nie ma błędów, mechanika jest sprawdzona i taśma łącząca laser nówka,

Dodano po 3 [godziny] 12 [minuty]:

Wystartował tylko słychać wyraźne trzeszczenie coś jak mocno porysowana płyta , nie zależnie od mocy lasera trzask nie milknie
  • Pomocny post
    #7 3058106
    djlj24
    Spec od car audio
    Zobacz czy nie masz przekoszonego lasera względem płyty (nierównolegle do płyty soczewka). Kiedyś się na takim czymś naciąłem przy SL-PG380A. No chyba, że trafiłeś laser bubel.
  • #8 3064317
    serro
    Poziom 11  
    No tak, kupując Chiński produkt nie wpadłem na to że może być zepsuty, prawie zrobiłem z niego odtwarzacz dvd, a okazuje się że wystarczyło unieść go jakiś milimetr od jednej strony i muzyka z analogu umilkła i zaczął się wydobywać czysty dźwięk, odsyłam go z powrotem do sklepu zobaczymy co przyślą może następny dostanę jeszcze lepszy :) Niech żyją Chiny !!! :)
  • #9 3065420
    djlj24
    Spec od car audio
    Dlatego ja u siebie skorygowałem ustawienia (są do tego 2 śruby) i śmiga jak ta lala. Zresztą kto by narzekał na laser za 35 zł co czyta potem wszystko i to długo :D.
  • #10 3065516
    michas
    Poziom 23  
    Przepraszam ja sie podepnę pod temat.... czy dobrze zrozumiałem kreciłeś tymi dwoma srubkami w głowicy laserowej od regulacji równoległosci soczewki?? I z sukcesem to wyregulowałeś :!::?:
    Przeciez jest to w warunkach domowych nie do zrobienia próbowałem to kiedys zrobic tam drgniesz srubokretem i juz jest co innego.Praktycznie nie wraca sie do tej samej pozycji.
    Chyba ,ze o innych srubkach regulacyjnych mówisz.
    A moze masz na to sprawdzony sposób, bo moj CD/MP3 jest tak właśnie rozregulowany
    :cry:
    Pozdrawiam Michał
  • #11 3065556
    djlj24
    Spec od car audio
    Ja tam kilka razy ustawiałem i było ok. Tylko w Optima i tego podobnych nie da rady bo się całość rozłazi. Tak samo jak w jednorazowych DVD z marketu a tam to laser sam sobie lata na różne strony jak chce. W CDM12.1 jest to wykonalne, w KSS gorzej ale też się daje.
    Jednak zabawa z laserem to już ostateczność - nowy powinien po założeniu bez problemu działać (chyba, że jest to w Pioneerze gdzie trzeba potem PLL stroić, lub w Philipsie jak ktoś kręcił emisją przy starym laserze). Przy obecnych cenach popularnych laserów szkoda czasu na takie zabawy ale przy reanimacji unikatu wszystkie chwyty dozwolone.
  • #12 3065604
    michas
    Poziom 23  
    I robiłeś to metodą prób i błędów czy robiłeś jakies pomiary czy cos takiego????
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #13 3066960
    djlj24
    Spec od car audio
    Z pomiarami w przypadku geometrii to jest duży problem. Co najwyżej możesz sobie coś na przymiarkę zrobić i działać na zasadzie szczelinomierza. Ale w takich przypadkach metoda dobierania na "chybił-spalił" często jest jedyna. Na szczęscie ja stosuję to do sprzętów przeznaczonych dawno na kasację więc nie mam ryzyka, że coś nie wyjdzie.

Podsumowanie tematu

✨ W odtwarzaczu TECHNICS SL-PS670D stosowany jest laser model RAE1100, którego zamiennikami są PHILIPS CDM12.1, VAM1201, VAM1202, RAE-1100Z oraz RAE-1100KIT. Po wymianie lasera VAM1201 pojawił się problem z odczytem płyty – płyta się kręci, ale odtwarzacz nie czyta danych, a regulacja lasera nie przynosi efektu. Możliwe przyczyny to nieprawidłowe ustawienie lasera względem płyty (nierównoległość soczewki), uszkodzenia mechaniczne (zużyta panewka, bicie osi silnika, zabrudzony suport głowicy) lub problemy elektryczne (mikropęknięcia taśmy). Wskazano, że korekta ustawienia lasera za pomocą śrub regulacyjnych może rozwiązać problem, choć wymaga precyzji i jest trudna do wykonania w warunkach domowych. Zaleca się także pomiar prądu lasera i sygnału RF oscyloskopem. W przypadku poprawnego ustawienia laser powinien działać bez problemów, a niska cena zamienników czyni ich wymianę opłacalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA