logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG E700B – wymiana diody prostowniczej, monitor działa, ale dioda i kondensator grzeją się

Ksiac 15 Wrz 2006 03:00 3184 3
REKLAMA
  • #1 3021544
    Ksiac
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam. Mam monitor LG E700B i mam taki problem ... Wczoraj monitor przy właczaniu zgasł i czuc było ze coś sie spaliło ... dzisiaj rano rozkreciłem i znalazłem uszkodzona diode zaznaczoną na zdjeciu, wygląda ona na normalna prostowniczą wiec ją wymieniłem ale nie na taka samą tylko wylutowałem ze starego zasilacza od kompa... monitor właczył sie ale po ok. 2 min wyłączyłem zeby upewnic sie ze nic nie dymi ;] Niby nic ale jednak dioda jest gorąca ... i kondensator obok tez jest dosyc ciepły.. I mam pytanie czy w tym monitorze tak to ma pracowac czy moze być coś uszkodzone, monitor niby normalnie pracuje tylko niepokoi mnie to ze grzeje sie kondensator .. a dodaje ze kondensator tez wymieniłem... i dalej to samo.. Proszę o pomoc....
    Załączniki:
    • LG E700B – wymiana diody prostowniczej, monitor działa, ale dioda i kondensator grzeją się plyta.JPG (80.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3021581
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Po pierwsze napisał byś oznaczenie tych elementów na płycie głównej bo na domysł ciężko rozszyfrować te elementy. Po drugie Czasami trzeba skorzystać z funkcji "szukaj" która podała mi linka do schematu. Po trzecie jak napiszesz to co jest po pierwsze to uzyskasz następne wskazówki ;)

http://fileshare.eshop.bg/downloadsm/20135/LG_flatron%20f700b.html
  • REKLAMA
  • #3 3021829
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Foto faktycznie nie jest zbyt udane... :)
    Dioda to zapewne D951 - UG2DL (UG2D) - bardzo szybka dioda 200V 2A 15ns/25ns
    Diodę można zastąpić bardziej dostępnym odpowiednikiem EGP20D
    Dioda grzeje się dlatego, ponieważ nie jest tak szybka jak oryginał...

Mikippp
  • #4 3023314
    Ksiac
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Zmieniłem diode na oryginał i wszystko działa wporzatku, na to wychodzi ze tamta była za wolna i sie grzała... dziekuje za pomoc ... ;)
REKLAMA