logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG F700B - miga dioda raz na zielono, dwa razy pomarańczowo.

andsab 27 Lip 2007 10:04 2061 7
REKLAMA
  • #1 4118973
    andsab
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    W monitorze miga dioda raz na zielono i dwa razy na pomarańczowo.
    Napięcia przetwornicy są takie jak powinny być. Były przerwy na pionie i wzmacniaczu GRB. Niestety monitor nie startuje. Tranzystor na wysokim dobry ale na kolektorze nie ma napięcia. Na transformator WN dochodzi 85V.
  • REKLAMA
  • #2 4120238
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Sprawdź czy nie ma jeszcze przerwy pomiędzy uzwojeniami powielacza oraz powielaczem i HOT-em.
  • REKLAMA
  • #3 4120287
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6829
    jaki model/ chasis ????
  • #4 4123537
    andsab
    Poziom 15  
    Sprawdziłem trafopowielacz miernikiem do traf, pokazuje że dobry.
    Monitor tak jak w temacie LG F700B, niestety nie wiem jakie chasis.
  • #5 4127809
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Miałem identyczny monitorek i tam właśnie okazało się że uszkodzona jest ścieżka pomiędzy powielaczem a HOT-em a też już wiele rzeczy podejrzewałem łącznie z powielaczem.
  • REKLAMA
  • #6 4128028
    jasiubest
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeżeli na fbt dochodzi napięcie i nie ma przerwy to na kolektorze też musi być napięcie cudów nie ma ale z tego co pamiętam to w przypadku braku napięcia na kolektorze linii dioda będzie się palić na zielono a nie mrugać w tym modelu . Sprawdź czy dobrze zmierzyłeś to napięcie na kolektorze jeżeli dioda miga w sposób , który opisałeś to jest to błąd szyny – wymień i sprawdź zasilanie na IC302 miałem już takie przypadki (jak byś nie miał to posiadam taki scalak )
  • REKLAMA
  • #7 4144158
    andsab
    Poziom 15  
    Niestety nie udało mi się naprawić tego monitora. Na pewno zasilanie nie dochodziło do tranzystora. Miał on rozbudowany układ korekcji, żadna ścieżka nie łączyła bezpośrednio tranzystora z trafem wysokiego. Niestety monitor został odebrany z warsztatu nie naprawiony.
  • #8 4144486
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    bo pewnie nie tam gdzie trzeba szukałeś. czy ten monitor nie ma przypadkiem rozdzielonego WN i HOT (osobne tranzystory z tym ,że do WN może być w obudowie TO220)? jak poziom nie chodzi to WN też nie ma (zablokowane). pewnikiem padł regulator +b dla poziomu ot i cała historyja...
    już właściwie nie naprawiam monitorów ale cosik pamiętam.
    pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LG F700B sygnalizuje problem migając diodą raz na zielono i dwa razy na pomarańczowo. Pomimo prawidłowych napięć przetwornicy, monitor nie uruchamia się. Występowały przerwy na pionie i wzmacniaczu GRB. Tranzystor wysokiego napięcia jest sprawny, jednak na jego kolektorze brak napięcia, mimo że na transformator WN dochodzi 85V. Sprawdzono trafopowielacz, który okazał się dobry, jednak możliwa jest przerwa na ścieżce między powielaczem a HOT-em. W przypadku braku napięcia na kolektorze dioda powinna świecić na zielono, a miganie wskazuje na błąd szyny, co może wymagać wymiany i sprawdzenia zasilania układu scalonego IC302. Monitor posiada rozbudowany układ korekcji, a ścieżki nie łączą bezpośrednio tranzystora z trafem wysokiego napięcia. Możliwe, że WN i HOT są rozdzielone, z osobnymi tranzystorami, a problem może leżeć w regulatorze +B dla poziomu ot. Monitor ostatecznie nie został naprawiony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA