logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 100+ - nieczytelna modulacja AM przy nadawaniu, co sprawdzić?

gregorio27 16 Wrz 2006 10:11 1946 9
REKLAMA
  • #1 3025051
    gregorio27
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Dostałem do naprawy alana 100+ i zgłupiałem:) Modulacja FM i odbiór OK.
    Odbiór AM OK! Problem pojawia się podczas nadawania w AM - modulacja jest nieczytelna, charkliwa (sygnał przemodulowany). Sprawdzono wszystko VCO, cały tor m.cz. , sygnał na wyjściu trafa modulacyjnego jest OK. Wymieniłem kondensatory sprzęgające. Brak zauważalnej reakcji na zmianę głębokości modulacji na PR-ce tzn. zmnięjsza się ale jest nadal przemodulowane. Zwracam się do kolegów do dalsze sugestie. Odpuściłbym to radio, ale to już kwestia sportu po godzinach:))) Wiecie o co chodzi jeśli coś wam daje w d.....:)
  • REKLAMA
  • #2 3025339
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    to normalne przy zle zestrojonym stopniu końcowym i ewentualnie driverem.końcówka pobiera zbyt wielki prąd i wtedy znacznie spłaszcza sie modulacja w AM.sprawdz jeszcze kondensatory w pifiltrze.zmniejsz jeszcze nieco moc i sprawdz jaka będzie mod.w AM.pozdro
  • #3 3025346
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Z tego co sie orientuje to Alan 100+ nie ma PR-ki do zmiany modulacji w AM, jest tylko PR-ek do zmiany dewiacji w FM.
    Jeśli PA dobrze dziala to wykluczymy tor m.cz.
  • REKLAMA
  • #4 3025355
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    zapomniałem dodać że powodem może też być sama antena zwłaszcza mobilowa jeśli jest zbyt blisko radia wtedy sygnał wcz nanosi sie na mikrofon i zatyka tor mcz.
  • REKLAMA
  • #5 3025391
    gregorio27
    Poziom 31  
    Cytat:
    Z tego co sie orientuje to Alan 100+ nie ma PR-ki do zmiany modulacji w AM, jest tylko PR-ek do zmiany dewiacji w FM.
    Jeśli PA dobrze dziala to wykluczymy tor m.cz.

Wykluczam - sprawdzono.
    Cytat:
    zapomniałem dodać że powodem może też być sama antena zwłaszcza mobilowa jeśli jest zbyt blisko radia wtedy sygnał wcz nanosi sie na mikrofon i zatyka tor mcz.

Nie zatyka, nie jest to pierwsze radio które robię:)
    Sygnał jest przemodulowany, przesterowany ale w torze w.cz.!!! Tor w.cz. zestrojony poprawnie. W torze m.cz. wszystko ok.Podejżewam jeszcze ogranicznik, pomimo tego że podstawiłem nowe elementy.Proszę o dalsze sugestie.
  • #6 3032539
    tokarz
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    A może transformator modulacyjny ?
  • REKLAMA
  • #7 3032617
    gregorio27
    Poziom 31  
    Cytat:
    A może transformator modulacyjny ?
    Podstawiałem niestety bez efektu.
  • #8 3033164
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Wciśnij sobie gruche w AM na 20 i trzymaj. Oczywiście w tym czasie masz podłączony miernik mocy i obserwój wyniki. Pokręcając VCO do lewej i prawej powinna ginąć moc. Ustaw filtr w połowie pomiędzy tymi dwiema granicami, tak oczywiscie aby moc była. Sprawdz teraz na 1 i 40 kanale czy nadaje, jeżeli nie to drobna korekta, jak nadaje to nic nie rób. Sprawdz teraz w innym odbiorniku czy masz poprawną modulację :) to na początek ...
  • Pomocny post
    #9 3034894
    zibizibi2a
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Ja miałem podobny efekt że FM ok a AM charkliwy gdy napięcie 9V było za duże. Sprawdź sobie diodę D15 i tranzystor Q15. Miałem czasem tak że tranzystor zwarł i szło 12V niby większych objawów nie było widac ale nadwanie charczało a na oscyloskopie z wyjścia końcówki M.Cz. szły przestery przy nadawaniu. Przy odbiorze też nie było najlepiej ale wystarczyło ściszyć radio by był czysty. Może to to.
  • #10 3035066
    gregorio27
    Poziom 31  
    Cytat:
    Ja miałem podobny efekt że FM ok a AM charkliwy gdy napięcie 9V było za duże. Sprawdź sobie diodę D15 i tranzystor Q15. Miałem czasem tak że tranzystor zwarł i szło 12V niby większych objawów nie było widac ale nadwanie charczało a na oscyloskopie z wyjścia końcówki M.Cz. szły przestery przy nadawaniu. Przy odbiorze też nie było najlepiej ale wystarczyło ściszyć radio by był czysty. Może to to.

Masz rację Kolego:) winna była D15. Doszedłem do tego dziś rano:)
    Co ciekawe napięcie było prawidłowe podczas odbioru a w czasie nadawania dziwnie się wzbudzała i podbijała napięcie do 11V. Wymieniłem D15 i profilaktycznie Q15 chociaż nie on nie robił problemów i wyszystko jest OK! Przy elektronice nie można być niczego do końcas pewnym:) Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z nieczytelną, charkliwą modulacją AM podczas nadawania w radiu Alan 100+ dotyczył przemodulowania i przesterowania sygnału w torze wysokiej częstotliwości (w.cz.), mimo poprawnego działania toru niskiej częstotliwości (m.cz.) oraz VCO. Sprawdzono kondensatory sprzęgające, transformator modulacyjny oraz antenę, które nie były przyczyną usterki. Sugerowano również zły dobór i zestrojenie stopnia końcowego oraz ewentualne problemy z ogranicznikiem. Ostatecznie przyczyną okazała się uszkodzona dioda D15, która powodowała wzrost napięcia do 11V podczas nadawania, co skutkowało przesterowaniem sygnału. Wymiana D15 oraz profilaktyczna wymiana tranzystora Q15 rozwiązały problem, przywracając prawidłową modulację AM.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA