logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GPS - jaka przejściówka? GNS 9830 do palmtopa. Podłączenie do laptopa.

pjcat 16 Wrz 2006 19:08 1347 6
REKLAMA
  • #1 3026618
    pjcat
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam odbiornik GPS -GNS 9830 zakonczony kablem PS/2 do palmtopa. Jaka przejsciowke zastosowac by podlaczyc ja do laptopa (com/usb) ?
    Czy zwykla PS/2 - USB jak do myszki/klawiatury bedzie dobra?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3026660
    adamp359
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    mi sie wydaje ze tylko com bo jak sie zrobi przejsciówke na usb to sysem tego nie wykryje :/
  • REKLAMA
  • #3 3029967
    Ambrozy
    Poziom 15  
    Ocena: 62
    Witam.
    Miałem podobną antenkę. Przerobiłem ją w ten sposób. Wtyczka ps/2 została odcięta, z antenki wychodziły 4 przewody: zasilanie, masa, rx, tx. RX i TX do coma, zasilanie wziołem z usb. Wada 2 wtyczki. Do przetestowania antenki użyj VisualGPSInstall, z tego co pamiętam tego typu antenki mają opuźniony start, trzeba poczekać na dane o pozycji, zresztą widać komunikacje w programie.
    Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 3030651
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    Problem taki: standard łącza GPS jest kompatybilny z USB, identyczne sygnały. Niestety program do GPS, np. jakaś mapa będzie wymagała podania portu do którego podłączony jest GPS. Jeśli program będzie miał funkcję przeszukiwania USB to przejdź na USB z PS2 bo to prościzna, sam zlutujesz wtyczkę.

Jeśli jednak program nie posiada wykrywania GPS na portach USB to musisz zrobić przejście na COM. ALE: Nie da się zrobić przejścia PS2 na COM bez interfejsu, bo jest różnica napięć między COM (-15V +15V) a USB (0 +5V).
  • #5 3103558
    jan.kluska
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Gdyby jednak ktos mial rozpisane zlacze to bylbym wdzieczny.
    Jakos mam opory przed odcieciem wtyczki :)

jk
  • REKLAMA
  • #7 4232505
    flatron316
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Cytat:
    Wtyczka ps/2 została odcięta, z antenki wychodziły 4 przewody: zasilanie, masa, rx, tx.

Były 4 przewody a nie 6 ?

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz odbiornika GPS GNS 9830 z wyjściem PS/2 pyta o możliwość podłączenia go do laptopa przez port COM lub USB. Standardowe przejściówki PS/2-USB stosowane do myszy i klawiatur nie działają, ponieważ system nie wykryje sygnału GPS. GPS wymaga interfejsu zgodnego z portem szeregowym COM, gdyż sygnały i napięcia różnią się między PS/2, USB i COM. Rozwiązaniem jest odcięcie wtyczki PS/2 i podłączenie przewodów RX i TX do portu COM, a zasilania można dostarczyć z USB. Programy GPS zwykle wymagają wskazania portu COM, a nie wszystkie obsługują wykrywanie urządzeń na USB. Wymagana jest lutowana przejściówka z odpowiednim interfejsem, uwzględniająca różnice napięć i sygnałów. Dodatkowo, anteny GPS mogą mieć opóźniony start sygnału, co warto uwzględnić podczas testów. Pojawiły się też pytania o rozpisanie złącza i podłączenie innych anten GPS, np. Blaupunkt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA