logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop a gps. Jaki GPS kupić? Na co zwracać uwagę?

michcio997 05 Sie 2006 11:26 1955 6
REKLAMA
  • #1 2882526
    michcio997
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    witam

mam laptopa chciałbym kupić GPS ale jaki

laptopa nowego wiec zadziała kazdy sprzęt nie mam COM do straych użądzeń ale kupilem sobie com=usb

czy i z jakim programem laptop poprowadzi mnie do celu gdy wyjade w dalszą trase?

auto mapa? trudne to jest do obsługi?

Dodano po 5 [minuty]:

są GPR 12 kanałowe 24 33?

na co zwrócić uwagę kupując jaki najlepiej kupić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2882541
    labas
    Poziom 17  
    Witam
    Odbiornik GPS na USB lub bluetooth i automapa 3.2.2.4
  • REKLAMA
  • #3 2882621
    michcio997
    Poziom 19  
    ale jaki GPS na usb?

sa za 150zł i sa za 500zł

czyms sie różnią zapewne

Dodano po 18 [minuty]:

a automapa 3.8 podobno ma nawet wpisane fotoradary
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2882919
    claustro.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A tak lekko zbaczając z tematu:
    telefony komórkowe też sa lokalizowane (tyle,że przez BTSy). Czy jest jakis soft który poszedłby np na Symbianie, który byłby mapą lokalizującą. Mam taki telefonik - NOKIA 6630, czy ktoś się orientuje jak to wykonać i czy się da? Chodzi mi o opcję bez podłączania modułu GPS.
  • #6 2883023
    michcio997
    Poziom 19  
    labas napisał:
    Witam
    Jeśli chodzi o odbiornik , to zobacz na stronie Garmin http://www.garmin.pl/index.php?mod=prod&act=list&cID=59 , a co do automapy to wersja 3.8 nie pójdzie na laptopie , chyba że zrobisz jakąś emulację.
    Pozdrawiam

a wersja 3,9???????/

na stronie automapa.pl wyczytałem że program działa z odbiornikami gps pod coma? a te po 150zł z allegro są pod usb?
  • Pomocny post
    #7 2883365
    labas
    Poziom 17  
    Witam
    Nie wiem jak z wersją 3.9 , ja używam 3.2.2.4 i jest ok.
    Jeśli chodzi o allegro , to unikam zakupów sprzętu elektronicznego , wolę zapłacić więcej w renomowanej firmie i mieć pewność że kupiłem to co chcę i mam na to gwarancję .
    Najwygodniejszy jest odbiornik bluetooth , nie potrzeba kabli , ale jest droższy .
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru odbiornika GPS do laptopa oraz kompatybilnego oprogramowania nawigacyjnego. Zalecane są odbiorniki GPS podłączane przez USB lub Bluetooth, przy czym odbiorniki Bluetooth są wygodniejsze, lecz droższe. Warto wybierać sprzęt renomowanych producentów, np. Garmin, aby mieć gwarancję jakości. Popularnym programem nawigacyjnym jest Automapa, jednak wersja 3.8 może nie działać natywnie na laptopie bez emulacji. Użytkownicy polecają wersję Automapa 3.2.2.4 jako stabilną. Istotne jest, aby odbiornik GPS był kompatybilny z portem COM lub USB, gdyż wiele tanich modeli z Allegro jest pod USB, a programy często wymagają portu COM. Poruszono także temat lokalizacji telefonów komórkowych przez BTS bez modułu GPS, jednak bez konkretnego rozwiązania. Przy wyborze odbiornika GPS warto zwrócić uwagę na liczbę kanałów (np. 12, 24, 33) oraz interfejs połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA