logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100. Ekran był czarny. Wszystko było odwrócone.

bialiczek 17 Wrz 2006 19:37 1707 6
REKLAMA
  • #1 3029825
    bialiczek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam!
    od paru dni posiadam ten teleofon i woczraj wieczorem dzialy mi sie z nim dizwne rzeczy robil sie czarny ekran i nic sie nie dalo zrobic, wyciaglem baterie wlozylem ponownie i wsztko widoczne na ekranie bylo odwrocne, pozniej znow czarny. teraz wlaczylem go i jest niby wszystko Ok

wie ktos moze co jest tego przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 3029878
    +Gajowy
    Poziom 23  
    Ocena: 4
    wina softu :)
    ewentualnie nie stykający LCD
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3030384
    bialiczek
    Poziom 10  
    jutro bede to w stanie sprawdzic poniewaz pozyczylem kumplowi torx. Chcialem jeszcze dodac ze czarny ekran robi sie gdy docisne lekko wyswietlacz. Czy moze to byc wada wyswietlacza czy stykow?
  • Pomocny post
    #5 3030450
    grzyb6
    Poziom 11  
    Witaj Grzesku, wydaje mi się że jest to wina styków poniewaz gdyby był uszkodzony soft to niereagował by na dotykw okolicach wyswietlacza a z tego co wiem to po docisnieciu robił się czarny lub odwracały się kolory, rozkrec go i zobacz moze jakies zabrudzenia sie tam dostały, miej najdzieje ze gniazdko na wyswietlacz nie jest naderwane .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3030511
    indus3
    Poziom 11  
    sprawdz te styki, ale prawdopodobne jest że do wymiany lcd. Moja matka miała takiego i ta sama usterka. Czyszczenie nic nie pomogło, po wymianie nigdy się to nie powtórzyło.
  • #7 3030665
    bialiczek
    Poziom 10  
    no miejmy nadzieje ze to tylko styki a nie lcd

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Nokia 3100, polegający na pojawianiu się czarnego ekranu oraz odwróconego obrazu na wyświetlaczu. Objawy nasilają się przy lekkim dociskaniu ekranu. Wskazano dwie możliwe przyczyny: uszkodzenie oprogramowania (softu) lub problemy z połączeniami styków LCD. Zalecane jest rozkręcenie telefonu i sprawdzenie styków oraz gniazda wyświetlacza pod kątem zabrudzeń lub uszkodzeń mechanicznych. W przypadku braku poprawy, prawdopodobna jest konieczność wymiany modułu LCD, co potwierdzono na podstawie podobnych usterek w tym modelu. Czyszczenie styków może pomóc, ale wymiana wyświetlacza jest skutecznym rozwiązaniem eliminującym problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA