logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens CX75 po zalaniu – nie włącza się, brak reakcji na ładowarkę, jak naprawić?

Kamiloliwa 17 Wrz 2006 22:52 1083 6
  • #1 3030617
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam mam problem moja siostra wrzuciła razem ze spodniami do pralki mojego cx75 po wyciągnięciu od razu zastosowałem neutralizacje telefon rozebrałem płytę płukałem przez dwa dni zmieniając wodę destylowaną i myjąc płytkę na samym końcu płukałem ją w spirytusie i wygląda jak nowa został suszony przez kilka dni i nic !!!!jest problem telefon nie działa nie stuka jak również nie robi bbzzz jest martwy nie reaguje na ładowarkę bateria jest naładowana bardzo proszę o poradę co mam zrobić aby go postawić !!!! mam kabel od c60 którym w freii wgrywałem soft czy będzie dobry do tego CX75 i jakiego programu użyć bo freja nie obsługuje tego telefonu mam SST5,50 nie rusza mi proszę o pomoc i o jakiś pewny program pozdrawiam
  • #2 3031050
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    W takim przypadku bez HA się nie obędzie, na początek pasowałoby przelutować układy i dopiero próbować komunikacji z jakimś programem. Chyba logiczne jest, że uszkodzeniu uległo coś z HW a nie soft.
    pozdr
  • #3 3031141
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Poza tym co chcesz freią robić, przeca to s-gold. Jak już to papuasem. Cienko widzę ten telefon po praniu, wygrzej jeszcze hotem z fluxem, może wstanie.
  • #4 3053319
    kuter18
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam dalej mam problem z tym CX 75 raz jeszcze dokładnie podałem telefon płukaniu telefon wygrzałem jak również układy zostały prze lutowane i telefon nie działa nie reaguje na ładowarkę jak i nie odpala proszę jeszcze o jakąś poradę !!!!!!
  • #5 3053386
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    a jaki układ przelutowałeś ??
  • #7 3053503
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    hmmm... szczerze ci powiem że nie widzę tam takiego układu, ale... powiedzmy że to jest PMB 8875, no to jeszcze został ci dialog, jest od strony baterii, flash oraz układ ram'u

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Siemens CX75 uległ zalaniu i po wysuszeniu oraz płukaniu w wodzie destylowanej i spirytusie nie reaguje na ładowarkę ani nie włącza się. Próby naprawy obejmowały rozebranie urządzenia, płukanie płyty głównej, suszenie oraz przelutowanie układów, w tym układu oznaczonego jako PM88761 (prawdopodobnie PMB8875). Pomimo tych działań telefon pozostaje martwy. Wskazano, że problem jest najprawdopodobniej uszkodzeniem sprzętowym (hardware), a nie programowym (software). Zalecane jest dalsze wygrzewanie płyty z topnikiem (flux) oraz przelutowanie kluczowych układów, takich jak układ dialogowy odpowiedzialny za zasilanie baterii, pamięć flash oraz układ RAM. Próby wgrywania oprogramowania za pomocą kabla od modelu C60 i programów Freja lub SST5,50 nie przyniosły efektu, gdyż Freja nie obsługuje CX75, a program SST5,50 nie działał poprawnie. Sugerowano użycie programu Papuas do komunikacji z telefonem opartym na platformie S-Gold.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA