logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić wydajność sieci WiFi z AP WAP 1966 i antenami sektorowymi 20 dBi?

szczepan20 18 Wrz 2006 10:38 2889 18
REKLAMA
  • #1 3031342
    szczepan20
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam jestem administratorem małej sieci WIFI. jej schemat wygląda mniej wiecej tak:

Pomieszczenie gdzie podpiety jest DSL do BM-500 ==> WAP 1966
    ||
    ||
    |LINK o dł. ok 700m -1km|
    ||
    |WAP 1966|
    ||
    i z AP idzie na switcha firmy planet, a ze switcha na 4 inne AP (WAP 4033, 4000 x2 i jeden 1966) przy 4 antenach sektorowych ok 20 dbi kazda.

Wiem ze pierwszym problemem jest brak proxy, myśle też ze może być to wina anten??niestabilny AP?? nie mam pojecia ale wydajność jest tragiczna. Moze być to wina QoS przesyłanych przez BM-k po linku?? Kolega doradzał ze link powinien byc czysty bez zbednych pakietów.. Link jest konieczny bo anteny mam na kominie i raczej do komina dsl mi nie podprowadza. Czy skrócenie linka dużo da?? Jestem w kropce bo chciałbym zeby chodziło to conajmniej normalnie, bo w obecnej chwili strasznie zamula. W sieci mam 11 osób każda z nich na paraboli 90 cm i kartach planet. Z góry dzieki za poświęcenie czasu.

edit. Zapomniałem dodać że link też jest na 2 parabolach tyle ze o średnicy 60 cm.
  • REKLAMA
  • #2 3031491
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Cos slabawo mozna wywnioskowac jak to konkretni emasz zrobione, opisz jakie kabelki masz miedzy ap a antenami itd bo slowo link to ja kojaze ale cos mowisz o skracaniu o dsl itd, co do wydajnosci to napisz cos wiecej , czy obserwujesz te powolna prace u konkretnych gosci? czy jak podepniesz tylko 1 szt tez tak jest? jak pingi ? czy stosujesz izolacje klientow, obserwuj ruch kto i gdzie generuje najwiekszy. To podstawy pozniej mozna cos poradzic
  • REKLAMA
  • #3 3031530
    szczepan20
    Poziom 11  
    kable wszedzie H155, na bazie nie przekraczaja 1m miedzy AP a antena. Łącze to DSL 4000. Link to niezbędne połoczenie w moim przypadku bo jak wspomniałem urządzenia są na kominie. na linku sa 2 ap 1966 w trybie Mostu i parabolki jak wspomniałem. co do skracania to mogłbym go skrocic do 200 m przenosząc miejsce zamontowania DSL. Jeśli chodzi o klijentów to raczej u wszystkich mula stronki i ogulnie kiepsko to chodzi. QoS jest ustawiony tak ze dzieli łącze na ilość urzytkownikow aktualnie korzystających. aha i mowia ze najgorzej smiga to wszsytko wieczorem. Wątpie że 11 osób aż tak zapycha 4 megowe łacze. p2p tez raczej odpada bo nie ma jakis wielkich uploadow..wiem że to mało ale może jakies wstepne rady?? moim zdaniem to raczej problem natury technicznej, nie jestem doświadczonym adminem. Dzis postaram sie wykonac kilka pomiarow z Netstumblera to dam je wieczorkiem.
  • #4 3031558
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Napisz pozniej jak cos zaobserwujesz, postaraj sie zmienic kanaly tego linka, netstumbler nie powie ci wszystkiego bo sieci z ukrytym ssid nie zaobserwujesz a moze one ci zaklocaja, ja bym zrobil probe ze bym wszystkich wypial i z jednej stacji tylko zrobil pomiary przepustowosci do internetu i lokalnie tez probowalbym cos zaciagnac z innej stacji, troszke pingi poobserwowal. wiesz z p2p upload moze nie byc wielki ale sama ilosc polaczen moze niezle zameczyc chocby ktoregos AP lub sam BM, moze byc tez ze ktorys z kompow ma vira bo u mnie w sieciach obserwuje ostatnio ich nasilenie atakujacych caly lokal po porcie 445 np i 139, zamula lokal pozadnie i router, zaobserwuj jaki ruch idzie na tym bm, jakie uslugi itd
  • REKLAMA
  • #5 3034732
    Sir_Hans
    Poziom 12  
    Może ja inaczej zapytam.... Co Ty masz podłączone do tego DSL-a? Router? Serwer? Na moje oko, to zamulanie bierze się z uploadu, 512kbit=64KB! Węszenie stumblerem nic Ci nie da, popatrz raczej co Ci leci przez tę sieć.
    Jeśli masz router sprzętowy, to powiem szczerze - takie coś to się sprawdza w domu, albo w firmie, nie do udostepniania neta dla ludzi.
    Najlepsze rozwiązanie to serwer na linuksie i programik IPTraf - wszystko Ci pokaże; skąd, dokąd, z jaką prędkością, na jakich portach...
  • #6 3035628
    szczepan20
    Poziom 11  
    Cytat:
    Sir_Hans
    Może ja inaczej zapytam.... Co Ty masz podłączone do tego DSL-a? Router? Serwer? Na moje oko, to zamulanie bierze się z uploadu, 512kbit=64KB! Węszenie stumblerem nic Ci nie da, popatrz raczej co Ci leci przez tę sieć.
    Jeśli masz router sprzętowy, to powiem szczerze - takie coś to się sprawdza w domu, albo w firmie, nie do udostepniania neta dla ludzi.
    Najlepsze rozwiązanie to serwer na linuksie i programik IPTraf - wszystko Ci pokaże; skąd, dokąd, z jaką prędkością, na jakich portach...

do DSL podpiety jest BM 500 firmy planet, raczej wiekszosc wie co to jest. niebawem postawie serw, ale watpie ze lag bierze sie z uploadu bo maja go w QoS ostro przyciety. Zreszta postawie serv to wszystko sie wyjasni, dzis pokombinuje z kanałami na AP, sprawdze tez upload odlaczajac wszystkich z BM i zostawiajac 1 osobe jak radzil kolega wyzej.[/quote]
  • #7 3036969
    Slice
    Poziom 11  
    Od razu powiem Ci, że dosył dsla 4mb niefenomenalnym radiem na 2,4ghz to zły pomysł. Ja miałem zestawiony do takiego dsla link 2x rtl8181 z appro (Ap + Apc a potem chyba w trybie bridge). 200m. Anteny to panele mojej konstrukcji. SNR bardzo dobry z dwóch stron. Linka mordował nie nadmierny transfer tylko ilość pakietów lecący przez radio. Nie był w stanie przepchnąć 400kBps. Przechodziło max 300kBps z czasami grubo powyżej 50ms. Wymieniłem na CA8-4 i teraz jest ok. Lecą całe 4mb a czasy to 2-3ms.

Pozdrawiam,
    Robert.
  • REKLAMA
  • #8 3037351
    zuhjk
    Poziom 22  
    na tych planetach dzialać nie bedzie. masz dwa wyjścia albo mt na rb 512 abo orino ap2000. u mnie na wds-ie siedziao 50 lientw i dobrze chodzio.
  • #9 3037457
    szczepan20
    Poziom 11  
    Cytat:
    Slice
    Od razu powiem Ci, że dosył dsla 4mb niefenomenalnym radiem na 2,4ghz to zły pomysł. Ja miałem zestawiony do takiego dsla link 2x rtl8181 z appro (Ap + Apc a potem chyba w trybie bridge). 200m. Anteny to panele mojej konstrukcji. SNR bardzo dobry z dwóch stron. Linka mordował nie nadmierny transfer tylko ilość pakietów lecący przez radio. Nie był w stanie przepchnąć 400kBps. Przechodziło max 300kBps z czasami grubo powyżej 50ms. Wymieniłem na CA8-4 i teraz jest ok. Lecą całe 4mb a czasy to 2-3ms.

Pozdrawiam,
    Robert.

czy na linku wystarcza CA8-4 ??

Cytat:
    zuhjk
    na tych planetach dzialać nie bedzie. masz dwa wyjścia albo mt na rb 512 abo orino ap2000. u mnie na wds-ie siedziao 50 lientw i dobrze chodzio.

na antenie zgadzam sie, na link raczej to co kolega wyżej zasugerował
  • #10 3037550
    Slice
    Poziom 11  
    CA8-4 w zupełności wystarcza. Zestawione są na antenkach z interline'u (panel 23dbi i omni 12dbi). Działa bez zająknięcia, nawet jak z jednego końca na drugi przepycham spore pliki z transferem >1000kBps czasy nie wychodzą powyżej 5ms. Brak strat. Postawiłem i zapomniałem. Ten panel LEKKO przesadzony bo zestaw był przewidziany na ok 2,5km. Niestety mydła mają to do siebie, że jednym działają na większych dystansach innym nie. Bóg raczy wiedzieć dlaczego. U Ciebie wystarczą spokojnie dwa panele 19dbi.
  • #11 3037634
    Sir_Hans
    Poziom 12  
    szczepan20 napisał:
    Cytat:
    Sir_Hans

do DSL podpiety jest BM 500 firmy planet, raczej wiekszosc wie co to jest. niebawem postawie serw, ale watpie ze lag bierze sie z uploadu bo maja go w QoS ostro przyciety. Zreszta postawie serv to wszystko sie wyjasni, dzis pokombinuje z kanałami na AP, sprawdze tez upload odlaczajac wszystkich z BM i zostawiajac 1 osobe jak radzil kolega wyzej.
    [/quote]

To jeszcze raz powiem - sprzętowe routery są przydatne w domu, albo w (małej) firmie. Sam zaczynałem od Linksys'a WRT54G, stał się niewydolny przy pięciu użytkownikach, i nic nie dały jego możliwości QoS.
    QoS to niewydolny wynalazek Microsoftu, niby coś priorytetuje, niby coś obcina.... Tak czy siak, sam ie wiesz o co chodzi, bo powierzasz sprawę automatowi.
    Potem przesiadłem się na FreeSCO, ale dalej lipa, bo przy 15 userach skrypt "justice" również okazał się niewydolny.... Więc przesiadłem się na "dorosłego" linuksa - kilkadziesiąt prób z różnymi wondershaperami i innymi tego typu wynalazkami. Aż w końcu powybierałem to co najlepsze z tych skryptów, plus czytanie ze zrozumieniem LARTC-Howto i wyrypałem sobie skrypt na 2000 linii do podziału łącza; może nie idealny, ale działa!

Siedzę w tym temacie od trzech lat i dalej się uczę - wierz mi na słowo; zostawisz jednego usera na sieci, to nic Ci nie da! Sieć musisz wysterować na max obciążeniu i nie zrobisz tego, jeśli nie monitorujesz tego co przez tę sieć leci!
  • #12 3038322
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    A moze warto pomyslec o linku na 5ghz ??
  • #13 3039402
    szczepan20
    Poziom 11  
    Ok narazie wymieniam AP parabole zostawie, zobacze jak bedzie działać. Co do servera to postawie proxy na linusie, ale bm chyba bede musiał zostawic bo proxy i dostep moge skonfigurowac jeszcze na linuxie ale z QoS raczej nie dam sobie rady, chyba ze ktos poleci mi program do podziału łącza na Linuxie. Jak myslicie czy na poczatek debian bedzie dobry ??
    Aha i skoro juz CA8-4 to czy przezucic na 5 giga czy zostac na 2,4?? w moim przypadku to kwestia wymiany promiennikow.
  • #14 3039536
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    5 ghz + ovisy na radiolinie a co do odmiany linucha to polecam slacka + LMS'a
  • #15 3039793
    szczepan20
    Poziom 11  
    Cytat:
    MaxFm
    5 ghz + ovisy na radiolinie a co do odmiany linucha to polecam slacka + LMS'a

W sumie to ovisy troche wiecej pamieci maja. a co do linucha to sie jeszcze zobaczy bo narazie mam tylko debiana. jesli mozna to poprosilbym o jakis programik pod niego do podziału łacza. [/quote]
  • #16 3042783
    Slice
    Poziom 11  
    Ja poradzę Ci jeszcze jedno, . Kultura pracy z wifi polega na korzystaniu jak najmniejszych mocy wypromieniowywanych. Jeśli nie masz jeszcze syfu w eterze to nie stosuj niesamowicie mocnych anten bo sam sobie zrobisz na złość. Ja w swojej sieci na bazach mam osbridge które mają certyfikaty (<=20dbi mierzone już z anteną) i daje radę podłączać klientów nawet na 2,5-3km na biquadach mojej produkcji z kablem ok. 8m. Działa dobrze.
    Nie rób tak jak goście ode mnie z okolicy - na bazie szczelinowy sektor 1,5m długości, 2m kabla do ap, klienci w promieniu 300m z parabolkami :|

Pozdrawiam,
    Robert.
  • #17 3045053
    szczepan20
    Poziom 11  
    Cytat:
    Slice
    Ja poradzę Ci jeszcze jedno, . Kultura pracy z wifi polega na korzystaniu jak najmniejszych mocy wypromieniowywanych. Jeśli nie masz jeszcze syfu w eterze to nie stosuj niesamowicie mocnych anten bo sam sobie zrobisz na złość. Ja w swojej sieci na bazach mam osbridge które mają certyfikaty (<=20dbi mierzone już z anteną) i daje radę podłączać klientów nawet na 2,5-3km na biquadach mojej produkcji z kablem ok. 8m. Działa dobrze.
    Nie rób tak jak goście ode mnie z okolicy - na bazie szczelinowy sektor 1,5m długości, 2m kabla do ap, klienci w promieniu 300m z parabolkami :|

Pozdrawiam,
    Robert.

akurat jesli chodzi o eter to smieci nie brakuje, a konkurencja z tego co wiem tez nie przebiera w srodkach.
  • #18 3054661
    szczepan20
    Poziom 11  
    aha jeszcze jedno pytanko. A mianowicie : ludziki mowia ze chodzi ladnie, ale czesto zrywa połączenie. Jestem pewien ze to wina AP ale nie sa one aż tak obciążone, bo w sieci mam narazie 12 osób i nie odbieraja one z tej samej anteny. Czy to poprostu urok AP Planet??
  • #19 3074443
    zuhjk
    Poziom 22  
    Na początku miałem te ap 4000 planet. Tak było do 15 osób. Potem troszkę przybyło i zacząłem experymentować z innymi. Ale coś tam nie wychodziło i zawieszało się więc przed świętami postanowiłem zapiąć tego planeta tak dla spokoju, bo chodził dobrze. I wtedy zaczął się koszmar. Sieć zdurniała. Po świętach wymieniłem na orinoco ap 2000 + orginalne upgret kity G amerykańskie. I zaczęło chodzić. Dziś już stawiam mikrotika bo on daje dobrą zarządzalność siecią. A to podstawa istnienia dobrej sieci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Administrator małej sieci WiFi złożonej z urządzeń Planet (BM-500, WAP 1966, WAP 4033, WAP 4000) oraz anten sektorowych 20 dBi zgłasza problemy z wydajnością i stabilnością połączeń. Sieć opiera się na DSL 4000 z łączem radiowym o długości około 700 m do 1 km, gdzie dwa AP WAP 1966 pracują w trybie mostu. Problemy obejmują niską przepustowość, wysokie opóźnienia i zrywanie połączeń, szczególnie wieczorem przy około 11-12 użytkownikach. Wątpliwości dotyczą wpływu anten, jakości QoS na BM-500 oraz zakłóceń radiowych. Zalecane działania to monitorowanie ruchu sieciowego (np. za pomocą IPTraf na serwerze Linux), testowanie kanałów radiowych, ograniczenie mocy anten i rozważenie zmiany sprzętu na bardziej wydajny. Wskazano, że sprzęt Planet może być niewystarczający przy większym obciążeniu, a lepsze efekty daje zastosowanie urządzeń takich jak Mikrotik RB 512, Orinoco AP 2000 lub CA8-4 na łączu radiowym. Sugerowano także migrację na pasmo 5 GHz dla łącza radiowego oraz stosowanie serwera proxy i zaawansowanego zarządzania QoS na Linuksie (np. Debian z odpowiednimi narzędziami). Podkreślono, że nadmierna moc anten może powodować zakłócenia i pogorszenie jakości sygnału, a optymalizacja sieci wymaga monitoringu i testów pod pełnym obciążeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA