logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki silny i stabilny AP zamiast Planet WAP 4000 i WAP 4033?

szczepan20 15 Wrz 2006 13:36 2178 13
REKLAMA
  • #1 3022562
    szczepan20
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Obecnie jade na AP Planet jest 2x WAP 4000 , wap4033. Ogulnie to nie wieszaja sie tak bardzo (od czasu do czasu po burzy zwisnie) ale jesli chodzi o sygnał no to jak na moje oko to troche lipa. Przerywa, wysokie pingi i wogule. Mam do tych AP podpiete sektory dokladnie nie znam zysku ale maja po ok 2m kazdy tak ze nie powinno byc az tak zle. MT narazie odpada bo nie mam jeszcze tylu klijentow zeby bylo to konieczne. Czekam jeszcze na postawienie serva z proxy bo narazie wszystko biega na BM500. A i jeszcze pytanie z ciekawosci czy testowal ktos juz WAP 4000 na liczbe uzytkownikow??
  • REKLAMA
  • #2 3022644
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Witam!
    Ale jedynie na kompie lub Mikrotiku zrobisz naprawdę silny AP. Sprzętowe nigdy nie będą miały takiej mocy ze względu na ograniczenia prawne.
  • REKLAMA
  • #3 3022738
    dan-j2
    Poziom 18  
    Dokladnie tak jak kolega u gory wspomnial a drogi tez dobrym ap jest orinoco ap 2000 uciagnie ci 50 uzytkownikow i napewno bedzie przy tym chodzic bardzo stabilnie sam je stosuje w sieci
  • #4 3023271
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    na ilu ludzi potrzebujesz AP?
  • #5 3025375
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Ja testowałem. Przy 20 dostał hopla i zaczęły się herezje. Potem zakupiłem orinoco ap2000 + orginalny uprage kit na G. Jest silnieszy trochę od tych kart gold. Tu siedziało mi bezproblemowo po 30 ludków . Obecnie mam mt i docelowo wszędzie będzie mt+atheros.
  • #6 3029015
    szczepan20
    Poziom 11  
    Cytat:
    jaqbas2
    Witam!
    Ale jedynie na kompie lub Mikrotiku zrobisz naprawdę silny AP. Sprzętowe nigdy nie będą miały takiej mocy ze względu na ograniczenia prawne.

No własnie zaczynam sie powaznie nad tym zastanawiac ale troche małe pojecie mam o MT i jak narazie mi sie nie opłaca (mała ilość urzytkowników.
    Cytat:
    dan-j2
    Dokladnie tak jak kolega u gory wspomnial a drogi tez dobrym ap jest orinoco ap 2000 uciagnie ci 50 uzytkownikow i napewno bedzie przy tym chodzic bardzo stabilnie sam je stosuje w sieci

czekałem tylko na potwierdzenie i chyba na tym AP sie narazie opre.
    :D
    Cytat:
    zuhjk
    Ja testowałem. Przy 20 dostał hopla i zaczęły się herezje. Potem zakupiłem orinoco ap2000 + orginalny uprage kit na G. Jest silnieszy trochę od tych kart gold. Tu siedziało mi bezproblemowo po 30 ludków . Obecnie mam mt i docelowo wszędzie będzie mt+atheros.

no właśnie, wspaniałe PLANET:/ aha jeszcze pytanko jakie najlepiej karty klijenckie??moze w tym cześciowo tez tkwi problem.
  • REKLAMA
  • #7 3032003
    zuhjk
    Poziom 22  
    Temat skomplikowany. Wychodzi na to, że najlepiej kupić kartę na minipci+przejściówka+pigtajl.
  • REKLAMA
  • #8 3056435
    gw007
    Poziom 20  
    a co najlepiej zakupic do pomiarow? pci, pcmcia czy minipc. moge uzyc pc lub laptopa, chodzi tu o pomairy u klienta ktory ma pc wiec nie musi byc laptopb z powodu ze mozna zabrac go wszedzie, chodzi mi cos co bedzie na atherosie bo chyab jest to najlebszy uklad? mysalem o proximie http://allegro.pl/item128650171_senao_pcmcia_2511cd_ext2_250mw_prism_2_5_gwr_fv.html ale nei ejstem przekonany.
  • #9 3057063
    zuhjk
    Poziom 22  
    I słusznie. Szkoda kasy na taką kartę gdzie moc nic nie da. Najlepiej użyć do pomiarów karty gold orinoco.
  • #11 3058169
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    TU masz tansza,mocniejsza, bardzo czuła. Uzywam i spisuje sie znakomicie.
  • #12 3058179
    gw007
    Poziom 20  
    spoko tylko ejst na chipset Intersil PRISM 2.5 a ja chce atherosa do warvadingu
  • #13 3060142
    zuhjk
    Poziom 22  
    gw007 napisał:
    spoko tylko ejst na chipset Intersil PRISM 2.5 a ja chce atherosa do warvadingu

I masz rację, atheros jest lepszy, bezproblemowo współpracuje z XP, można stosować inne softy od kart na atherosie i netstumbler też z nim dobrze chodzi nawet na 5 Ghz co sprawdzałem. Dziś trzeba już inwestować w kartę na 5 Ghz.
  • #14 3061318
    gw007
    Poziom 20  
    Tylko jaka? mam teraz CISCO AIR-CB21AG-E-K9 i nie wiem czy nie wymienic na jakas lebsza z wyjsciem na antene.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru silnego i stabilnego punktu dostępowego (AP) jako alternatywy dla Planet WAP 4000 i WAP 4033, które mają problemy z jakością sygnału, przerywaniem i wysokimi pingami. Użytkownicy wskazują, że sprzętowe AP mają ograniczenia mocy ze względu na przepisy prawne, a mocniejsze rozwiązania można uzyskać na komputerach lub urządzeniach Mikrotik. Jako stabilną i wydajną alternatywę polecany jest Orinoco AP 2000, który obsługuje do 50 użytkowników i działa stabilnie przy około 30 klientach. Wspomniano także o planach wdrożenia MT (Mikrotik) dla większej liczby użytkowników, choć obecnie jest to nieopłacalne przy małej liczbie klientów. W kwestii kart klienckich rekomendowane są karty na chipsetach Atheros, które dobrze współpracują z systemem Windows XP i umożliwiają stosowanie różnych narzędzi pomiarowych, w tym NetStumbler. Dyskutowano również o kartach pomiarowych PCI, PCMCIA i MiniPCI, z uwzględnieniem ich zastosowań i chipsetów (Atheros, Prism 2.5, Intersil). Pojawiła się także wzmianka o karcie Cisco AIR-CB21AG-E-K9, z pytaniem o ewentualną wymianę na lepszą z wyjściem antenowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA