logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL 17 – dwie cienkie poziome linie widoczne na białym tle po zakupie używanego

Adam700 18 Wrz 2006 13:45 1214 6
  • #1 3031796
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    WITAM!

Kupiłem dziś monitor DELL 17''(używany), mam na niego gwarancję miesięczną. Tam gdzie go kupowałem podłączyliśmy w celu sprawdzenia i nie zauważyliśmy wad. Po podłączeniu w domu na białym tle widać 2 poziome linie(bardzo cienkie, na pierwszy rzut oka niewidoczne),na kolorowym tle nie widać tego. Nie pomaga zmiana rozdzielczości,odświeżania itd.
    Teraz nie wiem czy jechać go oddać i wymienić czy może ten typ monitora tak ma(ale to byłoby bardzo dziwne
    Nie wiem, czego to może być wina?

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
  • #2 3031918
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Jeśli masz możliwość sprawdzenia komputera z innym monitorem i wszystko będzie ok. tzn, że monitor jest uszkodzony. Spróbuj sprawdzić ten monitor z innym komputerem. Może to wada spowodowała, że ktoś sprzedał ten monitor?
    Jeśli jest uszkodzony to bym go oddał.
    Pozdrawiam.
  • #3 3031923
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Ten monitor ma pewnie kineskop Trinitron firmy Sony. Jeśli nie jest "wypalony" to bym go nie wymieniał. Te dwie "kreski" to druciki stabilizujące maskę obrazu. Kineskopy te, mają tyle zalet że te "paski" w niczym nie przeszkadzają. Sam używam Sony CPD 200ES oraz CPD 300SFT5, ich jakość obrazu jest świetna a do "pasków" się przyzwyczaiłem.
  • #4 3032116
    Adam700
    Poziom 22  
    no właśnie są to dwie bardzo cienkie linie(cieńsze od nitki gdyby chciał porównać). tak naprwadę w niczym nie przeszkadzają.zauważylem je dopiero w domu jak podpiąłem do swojego PC.
    Acha, jedna z tych linii jest na wys. ok 7cm od górnej krawędzi ekranu a druga w tej samej odległości ale od dolnej krawędzi ekranu.
    Kolory w monitorze są super, wszystko działa tak jak powinno tylko te dwie linie dostrzegłem dlatego zamieściłem temat na forum.
    Ale skoro w tych typach tak już jest to ok.
  • #5 3032267
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    W 15" jest jeden drucik. W 17" i więcej - sa dwa druciki. Utrzymują pionowe druty maskownicy. To cecha kineskopów trynitron. Może sie przezwyczaisz. A może nie :)
  • #6 3032446
    Alleyek
    Poziom 11  
    Też kupiłeś ten ekran z Allegro za 150 zł? Zrobiłem to samo ale one mi prawie w ogóle nie przeszkadzaja.
  • #7 3032449
    Adam700
    Poziom 22  
    Przyzwyczaję się:)
    Dzięki koledzy za odpowiedzi.
    Temat uważam już za zamknięty

Pozdrawiam.

Dodano po 15 [minuty]:

Kupiłem go za 200zl, też z allegro. Z gwarancją itd

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używany monitor DELL 17" z miesięczną gwarancją i zauważył na białym tle dwie bardzo cienkie, poziome linie, niewidoczne na kolorowym tle. Zmiana rozdzielczości i odświeżania nie usuwa problemu. W dyskusji wyjaśniono, że monitor prawdopodobnie posiada kineskop Trinitron firmy Sony, który charakteryzuje się obecnością cienkich drucików stabilizujących maskę obrazu – w modelach 17" są dwa takie druciki. Linie te są normalną cechą konstrukcyjną kineskopów Trinitron i nie wpływają na jakość obrazu. Użytkownik potwierdził, że linie są bardzo cienkie i nie przeszkadzają w użytkowaniu, a kolory i działanie monitora są prawidłowe. Zasugerowano, że jeśli monitor działa poprawnie i linie to cecha kineskopu, nie ma potrzeby wymiany urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA