logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell P1130 21 - Jak usunąć dwie czarne poziome linie na ekranie?

klejstus 22 Cze 2006 11:54 1568 8
REKLAMA
  • #1 2752925
    klejstus
    Poziom 2  
    witam

mam monitor Dell p1130 21 cali. obraz jest dobry ale wyswietlaja sie dwie poziome czarne linie. symetycznie wzgledem srodka, jedna na gorze, druga na dole.
  • REKLAMA
  • #2 2753189
    LARYS
    Poziom 13  
    Witam
    Obstawiałbym elektrolity w gałęzi B+
    jeśli obraz niema zniekształceń w pionie?
    miałem kiedyś cos podobnego jedna noga była zgnita w uszczelce gumowej.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 2753272
    klejstus
    Poziom 2  
    ten monitor to trinitron
    brak odksztalcen w pionie
  • REKLAMA
  • #6 2753324
    LARYS
    Poziom 13  
    Wybaczcie!

Pisałem o przypadku gdzie czarne linie miały szerokość kilka centymetrów " brak treści obrazu"
    natomiast jeśli są to cieniutkie lekko widoczne na białym tle linie
    to lukasxx ma świętą rację.
    Linię mają być! ten typ tak ma!
    aż mi wstyd !!!!!
  • #7 2753380
    klejstus
    Poziom 2  
    to przepraszam wszystkich
    jestem amatorem

dzieki wszystkim za odpowiedzi
    pozdrawiam
  • #8 2754015
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    klejstus napisał:
    to przepraszam wszystkich
    jestem amatorem

dzieki wszystkim za odpowiedzi
    pozdrawiam

Witam!
    Nie jestes amatorem (raczej nieukiem niestety) bo slowo amator zarezerwowane jest dla nieco innych osob... (amator
    1. miłośnik, zwolennik, osoba zajmująca się czymś niezawodowo, jako hobby amatorstwo zajmowanie się czymś niezawodowo, z zamiłowania.)
    a raczej jakbys sie zajmowla amatorsko nawet monitorami to bys wiedzial jak zbudowany jest crt trinitrona.. i chyba nie doczytalas instrukcji pszretu bo w kazdym opartym na trinitronie itp jest napisane ze dwa poziome paski nie sa zadna wada tylko szczegolem konstrukcjnym samej bańki...)
  • REKLAMA
  • #9 2755528
    klejstus
    Poziom 2  
    aj widze ze "pagelmesser" duzo polityki oglada i zachowania ze szklanego ekranu przenosi w normalne zycie.

jak sie znasz na wszystkim to zazdroszcze. pewnie ta wiedza zastepuje uprzejmosc i kulture.

monitor mozna natomiast dostac takze i bez instrukcji

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Dell P1130 21 cali, będący modelem Trinitron CRT, wyświetla dwie poziome czarne linie symetrycznie względem środka ekranu – jedna u góry, druga u dołu. Obraz nie wykazuje zniekształceń pionowych. Dyskusja wskazuje, że cienkie, lekko widoczne poziome linie są charakterystycznym elementem konstrukcyjnym bańki kineskopu Trinitron i nie stanowią usterki. W przypadku szerszych czarnych pasów bez obrazu mogłyby to być uszkodzone elektrolity w gałęzi B+ lub problemy mechaniczne z maskownicą. Jednak w tym przypadku linie są normalnym zjawiskiem wynikającym z budowy monitora, co potwierdza instrukcja obsługi i doświadczenia użytkowników.
REKLAMA