logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwny objaw w przenośnym odtwarzaczu Panasonic RX-DS25.

fredol 18 Wrz 2006 17:26 1553 3
REKLAMA
  • #1 3032492
    fredol
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam.
    Odtwarzana płyta CD gra ok.20s potem słychać trzask w głośnikach i cisza płyta kręci się dopuki jej nie wyjmę z napędu. Gdy próbuję ją ponownie odtworzyć wyświetla mi się komunikat na wyświetlaczu NO DISK.Napęd już nie widzi płyty. Po ostygnięciu sprzętu jest podobna sytuacja.Czy zużyty laser może dawać taki objaw.
    POZDRAWIAM

Dodano po 2 [minuty]:

Zapomniałem dodać że magnetofon i tuner działa bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #2 3040762
    marcin804
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Według mnie może być to zaciety suwak lasera, lub spalony silniczek od przesywania lasera. Jak wiesz soczewka jest w stanie się przesunąć na elektromagnesach ale nieznacznie. Napisz czy możesz uruchomić na te 20sekund jakiś utwór z środka płyty bo jeśli nie to otwórz wieze i sprawdź czy silnik pracuje i przesmaruj prowadnice. To nie jest raczej kwestia stygniecia sprzetu choc wszystko jest mozliwe:). Ale moge Ci powiedziec że laserek jest napewno sprawny:) Jesli ten objaw pojawia się na każdej płycie sprawdź koniecznie silnik. Możesz tez ostrożnie przesunać caly moduł lasera po prowadnicy ręcznie przy odłaczonym napięciu a następnie po podłączeniu i włączeniu CD powinien laser wrócić na sam poczatek jesli tego nie zrobi to psikus i trzeba wymienic silniczek lub przesmarowac. Najgorszy scenariusz jaki mi sie nasuwa to wymiana całego modułu lasera:) ale to mało prawdopodobne:) Pozdro i napisz jak posprawdzasz.
  • REKLAMA
  • #3 3041646
    fredol
    Poziom 13  
    Niestety to już sprawdzałem. Objaw ten występuje na każdym utworze ze środka czy końca płyty. Prowadnicę lasera profilaktycznie już przesmarowałem oczywiście bez zmian. Spróbuje gdzieś zdobyć schemat.Podejżewam jakiś scalaczek na bloku m.cz. Zauważyłem że napięcie 5V coś przykuca.Dziękuje za wskazówki.
  • #4 3068494
    fredol
    Poziom 13  
    Problem został rozwiązany.Usterką okazała się przerwa na wiązce z zasilacza.
REKLAMA