logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czas ładowania akumulatorków GP 1000 w uniwersalnej ładowarce AA/AAA/9V?

DntSLn 18 Wrz 2006 22:03 2029 5
REKLAMA
  • #1 3033548
    DntSLn
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam,
    od pewnego czasu mam ładowarkę uniwersalną do akumulatorków AA, AAA oraz 9v.
    Postanowiłem więc zakupić aku AAA, są to GP 1000.
    Moje pytanie brzmi ile powinienem ładować owe akumulatorki w tej ładowarce.. poniżej przedstawiam fotki, o szczegóły proszę pytać.
    Z góry dziękuję za odpowiedź, ponieważ bardzo mi na tym zależy, pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Kopia (1) 001.jpg (17.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 020.jpg (19.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 003.jpg (17.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 002.jpg (11.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 001.jpg (17.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3035690
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Akumulatorki (wyładowane) powinno sie ładować przez około 14 godzin prądem 1/10 ich pojemności, czyli akumulator o pojemności 1000mAh powinien być ładowano prądem 100mA, ale to nie jest mus, bo jak w twoim przypadku masz prąd 50mA, to podwajasz wszystko. Czyli ty musisz ładować pusty akumulatorek około 28 godzin. Czy on jest pusty, albo ile ma pojemności jeszcze to już inny problem. W każdym razie akumulatorki nie mogą być gorące pod koniec ładowania, a najwyżej mocno ciepłe.
  • REKLAMA
  • #3 3035959
    DntSLn
    Poziom 22  
    Rozumiem, ale 28h to chyba troche za długo... spodziewałem się ze czas ładowania wyniesie 5-12h:|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3036013
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Sa ładowarki, które sygnalizuja koniec ładowania i wtedy nie musisz nic kombinować. Często doładowują szybciej, bo wyczuwają że akumulator nie jest pusty. Pamiętaj, że im dłużej ładujesz tym lepiej. Nie dopuszczalne jest ładowani bardzo dużym prądem, np. 1A w godzinę. Jest to szkodliwe dla akumulatorków.
    Ja sam mam ładowarkę fabryczną o symblou AD104, która ładuje w godzinę, max1,5 godziny. Wierze producentowi w to, ze ten proces jest jakoś monitorowany przez jakiś mikrokontroler.
    Dane mojej ładowarki to:
    Ladestrom: 600mA Micro (AAA) czyli tak jak u ciebie R03
    Ladestrom: 1500mA Mignon (AA) czyli tak jak u ciebie R6
    Ladestrom: 15 mA 9V Block-Akkus

Jak widać te 9V-owe ładuje małym prądem a paluszki dużym.

Dodam jeszcze, że u mnie moge ładować 4 akumulatorki jednocześnie, a każdy ma niezależną diodę świecacą, która najpierw pali się na czerwono, a później zmienia kolor na zielony, co jest zarazem końcem ładowania.
  • REKLAMA
  • #5 3037033
    DntSLn
    Poziom 22  
    Dziękuję za wypowiedzi, naprawdę bardzo mi pomogły.. jednak mam wątpliwości co do aż tak długiego czsu ładowania. Oczywiście kolega otrzymuje należne punkty, pozdrawiam.
  • #6 3037255
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ładowanie

Akumulatory Ni-MH posiadają wyższą pojemność w proporcji do objętości niż Ni-Cd. Oznacza to istnienie większej ilości aktywnej substancji w tej samej objętości, przy czym spada szybkość reakcji fizyko-chemicznych. Wskutek tego Ni-MH muszą być ładowane wolniej niż Ni-Cd, a proces ładowania wymaga dokładniejszej kontroli w celu uniknięcia przeładowania. Zarówno Ni-MH jak i Ni-Cd mają napięcie ogniwa 1,2 V. Ładowanie normalne odbywa się w ten sam sposób, tzn. prądem ładowania o wartości ok. 0,1 C w czasie 14 - 16 godzin. Współczynnik ładowania jest taki sam dla obu typów ogniw tj. 1,4. Napięcie ogniwa wzrasta podczas ładowania, by w końcowej fazie osiągnąć 1,45 - 1,5 V. Przy ładowaniu prądem o wartości < 0,2 C nie ma potrzeby żadnej kontroli ładowania, poza pomiarem czasu.

Ps. Zacytowałem fragment artykułu z jakiejś stronki.
REKLAMA