logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio samochodowe Clarion DZ748RMP problem z końcówką audio

chomicki 19 Wrz 2006 08:38 2847 2
REKLAMA
  • #1 3034335
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Po wymianie końcówki mocy LA47508 wszystko było w największym porządku, ale po trzech dniach ponownie się częściowo uszkodziła - jeśli nie pojawiał się komunikat "AMP GUARD" na wyświetlaczu tuż po włączeniu radia, to jeden kanał grał dużo ciszej. Właściciel na moją prośbę przejrzał instalację i okazało się, że jest przecięty magnesem głośnika jeden z przewodów. Zamówiłem następny układ - tym razem TDA7384, mając nadzieję, że są kompatybilne (nigdzie nie znalazłem datasheet dla LA). Po zamontowaniu TDA, podłączeniu radia, okazało się, że jest źle - zanium radio się w pełni uruchomi, dwa razy stuknie w głośniku i pojawia się "AMP GUARD", jeśli w trakciu uruchamiania zdążę podkręcić głośność to stopniowo pojawi się dźwięk w głośnikach, ale początkowo cicho z dużymi zniekształceniami (jakby napięcie zasilające końcówkę było tragicznie niskie i stopniowo narastało do normy), po trzech sekundach jest ok, aż do czasu ponownego uruchomienia.
  • REKLAMA
  • #2 3034803
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Zmieniłeś układ - nie zmieniłeś w aplikacji wartości elementów do MUTE i STAND BY.
  • #3 3034818
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    W moim radiu st-bye i mute to 5V, jakie powinny być dla TDA...?

Dodano po 4 [godziny] 6 [minuty]:

Według datasheet http://boss.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/STMicroelectronics/4060.pdf minimalne napięcia to 3,5V dla normalnej pracy, natomiast przy 1,5V wzmacniacz będzie w trybie czuwania i wyciszony.

--------------
    Zauważyłem, że po odłączeniu pinu 25 (opisane jako offset na płycie), w trakcie uruchamiania głośniki tylko raz stukną i wzmacniacz bezproblemowo się uruchamia... Jaką funkcję pełni ów offset? Według aplikacji dla TDA pin 25 ma opis HSD i "wisi w powietrzu".
REKLAMA