logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-28LD1P - TV wyłącza się przy starcie, podejrzenie układu CCU30001

bobinski 19 Wrz 2006 13:20 2772 18
REKLAMA
  • #1 3035137
    bobinski
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam. Objaw jest taki, że odbiornik po włączeniu przycisku sieciowego zaczyna sie uruchamiać, ale kiedy tylko "powinien" pojawić się obraz wyłącza się. Wysokie startuje. Na żarówce identycznie. Zaczyna startować, chwila i wyłącza się i zaraz ponownie sie uruchamia. Tak w kółko. Wyglada tak jak bym go wyłączał pilotem. Podczas uruchamiania napięcie na żarówce ok.145V. Nie spada. Zaczełem już podejrzewać układ CCU30001 dil 68. Bardzo proszę o wsparcie. Elektrolity w przetwornicy wymienione. Właściciel twierdzi że dawno temu było tak,że zaskakiwał kilka razy i w końcu się włączał.
  • REKLAMA
  • #3 3035220
    bobinski
    Poziom 16  
    Odlutowałem wszystkie nogi pamiątki prócz masy i ta sama sprawa się powtarza. Teraz podrzuciłem scalak, ale tak samo. Cały czas się wyłącza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 3037938
    bobinski
    Poziom 16  
    Wrzuciłem wsad do tej pamiątki z elektrody z bazy wsadów. Po wpisaniu modelu wyskoczyły mi trzy sztuki. Wgrałem ten, który miał adnotację, że z naklejką 2lp. Też taka miałem.

Pion startuje, Wzmacniacze wizyjne są dobrze zasilane. Jeśli drugą siatkę na trafie podkręce na maksa to wtedy pojawia sie ciemno mleczny obraz z powrotami. Troszkę dłużej wtedy odbiornik działa(z 7 sekund wydłuża się do 16 sekund-orientacyjnie).
    Mirex moze coś więcej napiszesz na temat protect z ABL?
  • #8 3038138
    bobinski
    Poziom 16  
    Napięcie to 197V na wszystkich trzech działach. Podmieniłem nawet wzmacniacz TDA6103Q. Bardzo liczę na Wasze podpowiedzi, bo skończyły mi się pomysły.
  • #9 3038161
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Czyli zablokowane ,pomież impulsy V/H /
    Miałem podobny przypadek uszkodzony był scalak pionu // mimo że obraz odchylał tak jak u ciebie ,/po podniesieniu G2 było mleko z powrotami /
  • #10 3042110
    bobinski
    Poziom 16  
    Zamontowałęm kit zamiast Tda 8175 i niestety dalej sie wyłącza. Wychodzi na to że orginalny scalak mam sprawny.

ps. Tak w tym chasis jest vdp, tak jak napisał kolega niżej.
  • REKLAMA
  • #11 3050950
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2350
    VDP jest w tym chassis??????
  • #12 3051005
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Telo napisał:
    VDP jest w tym chassis??????

Chassis Euro2,
    VDP3108.
  • #13 3090025
    bobinski
    Poziom 16  
    Witam. Zamówiłem tego VDP i podmieniłem. Dalej to samo. Odbiornik uruchamia sie i zaraz wyłącza. Panowie bardzo proszę o pomysły. Pozdr

Tak sie zachowuje jakby zaraz po włączeniu, był wyłączany pilotem. Zanim jeszcze zdąży pojawić sie obraz.

Założony jest taki sam jak orginał. Według numeracji i oznaczeń(VDP).

Moze ktoś zna prawidłowe napięcia na tym TDA w ramce?
  • Pomocny post
    #14 3098411
    lewy12
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Czy dobra wersja tego VDP? Bo do tego modelu idzie
    3108A, A-A1 lub A-PP-A1
  • #15 3099827
    bobinski
    Poziom 16  
    IC451 (TDA8175) napięcia są ok. czyli :
    1 - 2,6V, u mnie: 2,7V
    2 - 27V, u mnie 27,07V
    3 - 1,8V, u mnie 1,7V
    4 - GND, u mnie -----
    5 - 11V, u mnie 13,78V
    6 - 27,5V, u mnie 27,0V
    7 - 2,6V, u mnie 2,37V

Zaczerpniete prawidłowe napięcia z postu wiedzy i usterek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/kb.php?mode=article&k=1052

Klient twierdzi ,że kiedyś odbiornik jak sie kilkadziesiat razy tak uruchamiał i wyłączał wkońcu zaskoczył i grał dobrze.
    Załączniki:
    • TX-28LD1P.pdf (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #17 3104061
    ztill
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Witam. Po zapoznaniu z tematem widzę, że to bardzo kłopotliwa sprawa. Z doświadczenia wiem, że w takich sytuacjach zmęczeni popełniamy błędy. Dlatego odstaw ten TV na trzy dni, daj sobie czas by zacząć wszystko od początku.
    - sprawdź czy dokonując czynności naprawczych sam nie spowodowałeś uszkodzenia, np. drobne zwarcie, pęknięta ścieżka itp.
    - z tego, co zrozumiałem do pamięci TV wpisałeś nowy wsad, a czy wymieniłeś samą pamięć?
    - podstawiłeś kit za układ TDA8175, ja osobiście mam złe doświadczenia z tymi kitami i stosuję oryginalne układy z demontażu.
    - co z impulsami V i H, o które pytają Cię koledzy?
    - czytałem, że podobne objawy w tym chassis powoduje uszkodzenie MSP3400 lub procesora TXT, warto sprawdzić a przy okazji magistralę i układy do niej podłączone.
    - w takie kłopoty wpędzamy się sami montując np wadliwe układy scalone. Gdzie kupiłeś układ VPD, czy w odpowiedniej wersji?
    - na koniec sprawdź wszystkie napięcia zasilające.
  • #18 3104182
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Ja z kolei zakładam, że masz starą nienaruszoną pamięć, a przynajmniej zgrany z niej wsad.

Jeśli powroty H i V są, posprawdzaj wszystko związane z nogą 3 trafopowielacza / Q552, Q504 i elementy z nimi współpracujące/, wymień C564 i R558.
    Sprawdź napięcie na pin53 IC601.

Może uda ci się uruchomić TV w trybie self check.
  • #19 3112445
    bobinski
    Poziom 16  
    Witam wszystkich. Dla wszystkiego zakupiłem orginał tda, ale to nie był jednak on. Zaczełem wszystko od początku. Dodatkowo oblutowałem cały modół z MSP3400. Ku mojemu zdziwieniu po założeniu tego modułu spowrotem do odbiornika uruchomił się i pokazał obraz. Sprawdziłem VDP- działa, stary tda-działa. Wniosek. Prawdopodobnie była przerwa w okolicach MSP. Prawdopodobnie , bo trudno mi jest powiedzieć na 100%, czy to właśnie to. Ogromne podziękowanie dla wszystkich zwłaszcza dla autorytetów elektrody, którzy bardzo szczegółowo pisali mi co trzeba zrobić. Wiem oczywiście, że trudno jest wskazać co jest uszkodzone, czytając o usterce. Tego panasonica naprawdę poznałem doszczętnie. Dziękuję za wszystko. musiałem go zrobić, bo klient bardzo nalegał. Pozdrawiam wszystkich. mam teraz na stanie VDP i tda8175 orginał. Mogę polecić sklep z wrocławia, w którym brałem te elementy(TOM-Elektron). Duży plus za słowność(czwartek wysyłka, piątek mam towar- dwa razy tak się zdażyło). Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Panasonic TX-28LD1P wyłącza się zaraz po uruchomieniu, tuż przed pojawieniem się obrazu, co sugeruje problem z układem CCU30001 lub powiązanymi elementami. Wymieniono elektrolity w przetwornicy oraz podmieniono pamięć EEPROM (IC1203 - ST24C08CB1) z nowym wsadem, jednak problem pozostał. Sprawdzono napięcia na wzmacniaczach wizyjnych (około 197V) oraz podmieniono wzmacniacz TDA6103Q bez efektu. Próby z podkręceniem drugiej siatki na transformatorze dały tylko krótkotrwały, mleczny obraz. Podmieniono układ TDA8175 na oryginalny i kit, bez poprawy. W chassis Euro2 zastosowano układ VDP3108, który również został wymieniony na oryginalny, ale problem się utrzymywał. Sugerowano sprawdzenie impulsów synchronizacji poziomej i pionowej (V/H) oraz elementów powiązanych z trafopowielaczem (Q552, Q504, C564, R558) i napięcia na pinie 53 IC601. Ostatecznie po wymontowaniu i ponownym zamontowaniu modułu MSP3400 odbiornik uruchomił się poprawnie i wyświetlił obraz, co wskazuje na możliwą przerwę lub uszkodzenie w tym module. Zalecano także dokładne sprawdzenie magistrali i układów procesora TXT oraz unikanie stosowania zamienników scalaków. Wskazano sklep TOM-Elektron jako źródło oryginalnych części (VDP, TDA8175).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA