logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-28J1C/BK - przetwornica nie startuje, zwarcie po wyłączeniu

darro82 15 Maj 2007 22:07 2958 10
REKLAMA
  • #1 3888565
    darro82
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam wszystkich zainteresowanych moim problemem!
    Mam panasonica model wyżej! Nie rusza i juz mi sie pomysły skończyły! Wczesniej był ubity tranzystor poziomu 2SD1441 i nic wiecej. wstawiłem oryginalny i przy włączeniu włącznikiem zajęczy trafo od 12V i spokój. Dioda sie świeci, TV na pilota nie reaguje! Trafo WN sprawne, tranzystor pozimu także, wszystkie diody, kondki, fuse, stabilizatory OK! STR w przetwornicy sprawny, grócha podstawiana! Nie wiem czego sie złapać?? Podejrzewam scalak generatora, tylko nie jestem pewnien który daje impulsy SAB3035 czy inny? Brak zasilania na poziom 135V ale po włączeniu włącznikiem na chwile sie ono pojawia (w momencie gdy wyje trafo 12V) w tym samym czasie pojawia sie 27V na trafku generatora. 5V jest cały czas!
    Dopatrzyłem sie dziwnego objawu w przetwornicy! Po wyłaczeniu z sieci na 2 i 4 nodze STRa, na diodzie D809 i miedzy E i C Q802 (2SD965) powstaje zwarcie. I nie powodują tego elektrolity, STR ani tranzystory 2SD965. Po jakims czasie zwarcie znika!? Nie jestem pewien ale przypuszczam ze tak działa układ wzbudzenia przetwornicy pętlą od trafa! Moze mnie ktoś oświeci?
    Jesli ktoś miał podobny przypadek to prosze o rade gdzie szukać!
    Pozdrawiam wszystkich wytrwałch!
  • REKLAMA
  • #2 3888797
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Proponuję zacząć od schematu - ALPHA2. Cóż ma SAB do synchro (na TDA2579)? Główna przetwornica załącza się po podaniu napięcia na transoptor.
  • #3 3889132
    darro82
    Poziom 14  
    Napięcie na transoptor jest, 4,6V po pierwotnej! Nie mam schematu, poszukam na stronce może co znajde!
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3889175
    Mirek Z.
    Schemat jest tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17482.html#104952 lub tu: www.eserviceinfo.com W Search wpisz ALPHA-2 i masz 2 schematy do wyboru. Drugi jest w dwóch częściach, oczywiście trzeba ściągnąć obie. Transoptor działa w odwrotnym kierunku niż strony zasilacza. Podane napięcie na wyjściu transoptora oznacza, że STR nie wystartuje, bo n.2 jest blokowana do masy przez Q802. Dopiero "otwarcie się" transoptora spowoduje zatkanie Q802, co umożliwi start zasilacza. Transoptor otwiera się po podaniu napięcia na jego fotodiodę od strony wtórnej zasilacza. Tym steruje procesor (MAB) na przedniej płycie (moduł sterowania). Na jego n.18 w st-by (OFF) jest stan wysoki, który otwiera Q1205. Przy ON napięcie spada, Q1205 nie przewodzi i z +5V przez R1237 zasilany jest transoptor - zasilacz powinien wystartować. TV powinien się włączyć pilotem lub wyłącznikiem sieciowym (dodatkowe styki).
  • #5 3891319
    darro82
    Poziom 14  
    Dzieki kolego Mirku za szczegółowy opis! Podejrzewam tu generatol linii scalak TDA2579, jak go dostane to dalej bede działał!
    Pozdrawiam
  • #6 3892162
    Mirek Z.
    Nie za wcześnie na TDA? Pisałeś, że na pilota nie reaguje (o ile sprawny) - mierzyłeś, czy napięcie na transoptorze (na jego sterowaniu, czyli na wtórnej zasilacza) się zmienia? Jeśli nie - czy się zmienia po wciśnięciu wyłącznika sieciowego? Na pewno nie ma próby startu przetwornicy?
  • #7 3894917
    darro82
    Poziom 14  
    Witam kolego! Uporałem sie z przetwornicą! Znalałzłem zwarta zenerke D182, nieźle ona jest ukryta!Po jej wyjęciu TV puszcza próbke WN i wchodzi w st-by! Na pilota nie reaguje, ale pilot jest sprawny! Po wymontowaniu Q1205 ( 2SC1685 ) i włączeniu włącznikiem sieciowym TV startuje! Ekran mam bez śniegu i powroty! Scalak TDA2579 podstawiłem z ciekawości zanim znalazłem zwarcie! Jutro wstawie diode i zobacze co dalej bedzie! Moze juz Tv ruszy tak jak powinien!? Bede w kontakcie! Dzieki Mirku za cenne rady!
  • REKLAMA
  • #8 3895303
    Mirek Z.
    Dioda 8,2V - możesz dać 7,5V. Niezbyt ciekawy jest fakt, że miałeś (na razie jedną wykrytą) usterkę na szynie SCL. Nieciekawy jest również fakt, że nie załącza się procesor (czyli nie reaguje, o czym świadczą opisane objawy). Sprawdź dobrze napięcie 5V st-by z IC1204, napięcia na szynach SCL i SDA. Może jakiś scalaczek blokuje, np. wspomniany już wcześniej SAB3035, pamięć itp. Gdybyś po tych próbach załączenia znalazł kolejną zwartą diodę na szynie (przy procesorze), to lepiej odłącz wszystkie końcówki scalaków podłączonych do tej szyny i sprawdź, czy któryś nie ma przebicia wewnątrz - między swoim zasilaniem a wyjściem np. SCL (np. SAB jest zasilany z 12V). Z taką usterką się nie spotkałem, ale jest przecież możliwa. W końcu na napięciu max. 5V przebiła dioda 8,2V i nadal jest jakaś usterka.
  • #9 3895545
    darro82
    Poziom 14  
    Dziwna usterka a jednak. Początkowym problemem był tranzystor poziomu! Był tam wstawiony zwykły BU508DF w obudowie plastikowej. Jak pierwszy raz włączyłem TV to na wyświetlaczu LED świeciło sie P1, ale nie ruszał wogóle! Po wymianie tranzystora na oryginał takie jaja wychodzą!
    Pozdrawiam!
    Jutro się odezwe co udało mi sie wykombinować!
  • #10 3898455
    darro82
    Poziom 14  
    Witam kolego! Kombinowałem znowu nad nieszczęsnym panasoniciem. SAB jest sprawny, podstawiłem inny i też TV nie rusza! Jak odłącze 14 n. SAB3035 i tranzystor Q1205 TV rusza od razu po włączeniu i na ekranie mam śnieg, ale nie mam wogóle sterowania, dioda sie świeci ( jak by był dalej w trybie st-by) a nie powinna! Zasilanie 5V i 12V jest. Procek dostaje ale 4,7V. Po włączeniu spowrotem 14 n. SAB sniegu nie ma, tylko widac powroty na ciemnym tle. Pozdstawiłem tez pamieć 24C08 i 24C16 i tez nic to nie dało! Jak palcem dotykam procek MAB 8461P W215 to czsem pojawi sie '1' na wyświetlaczu i dioda zgasnie, mimo ze tv cały czas działa przy odłączonym Q1205. Wówczas naciskając przyciski na pilocie, dioda mruga czyli pilot i odbiornik działaja. Podtsawiłem dwa różne procki MAB 8461P W203 oraz MAB 8421P F056 wiem ze nieższe za wyższe nie chodza ale po włączeniu TV puszcza próbe WN, wyłacza sie a na wyświetlaczu LED świeci '1' , dioda nie świeci. wydaje mi sie ze procek leży! Odłączałem również przy tych prockach 14 n. SAB ale na nich nie ma śniegu! Nie wiem czy skończe naprawiać go ja czy kolega, ponieważ zmieniam miejsce pracy! Ale bede w kontakcie! Czekam na końcowy efekt! Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 8050591
    darro82
    Poziom 14  
    Nie zdążyłem naprawić tv przed odejściem z serwisu. Dalsze losy tv nie znane. Mam nadzieje że info. które umieściłem w tym tem. komuś się przydadzą w przyszłości.
    Dziękuję kolegom za zainteresowanie problemem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Panasonic TX-28J1C/BK, który nie uruchamiał się poprawnie – po wymianie tranzystora poziomu 2SD1441 na oryginalny pojawiało się zwarcie po wyłączeniu, a przetwornica nie startowała. W trakcie diagnostyki sprawdzono transoptor, tranzystory 2SD965, stabilizatory, diody, kondensatory i bezpieczniki, a także scalak STR i generator linii TDA2579. Okazało się, że zwarcie powodowała ukryta zenerka D182, której wyjęcie pozwoliło na próbne uruchomienie wysokiego napięcia i wejście w tryb stand-by. Usunięcie tranzystora Q1205 (2SC1685) umożliwiło start telewizora przy włączniku sieciowym, choć pilot nie reagował. Dalsze testy wykazały problemy z procesorem MAB 8461P oraz scalakiem SAB3035, które wpływały na sterowanie i sygnały na magistralach SCL i SDA. Próby wymiany pamięci 24C08 i 24C16 oraz procesorów MAB 8461P i MAB 8421P nie przyniosły pełnej naprawy. Ostatecznie telewizor nie został naprawiony przed odejściem z serwisu, jednak zgromadzone informacje i wskazówki dotyczące diagnozy przetwornicy, transoptora, generatora linii i układów sterujących mogą być pomocne przy podobnych usterkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA